Oksana Masters, campioana care a învins Cernobîlul și abuzurile de la orfelinat!

mar, 31 august 2021

Este povestea tristă a unei tinere care s-a dovedit mai puternică decât radiațiile de la Cernobîl și decât abuzurile suferite de la orfelinat. Și vorbim de Oksana Alexandrovna Bondarchuk, care a primit numele și de Masters, după ce s-a mutat în Statele Unite ale Americii Ea a câștigat prima sa medalie paralimpică la ciclism și a noua din palmaresul său. Oksana a triumfat , fie iarna, fie vara, la canotaj, schi fond și biathlon. Pentru ea, sportul a fost balsamul unei vieți plină de cicatrici fizice și psihice…

S-a născut în urmă cu 32 de ani, în orașul Hmelnițki, din Ucraina, fiind afectată de radiațiile cauzate de accidentul nuclear de la Cernobîl, din 1986. Oksana s-a născut cu un singur rinichi, cu câte șase degete la picioare, cu cinci degete la mâini, dar fără partea superioară a degetului mare. În plus, piciorul stâng era cu 15 centimetri mai scurt, decât cel drept, și nu avea tibie! La vârsta de 9 ani piciorul drept i-a fost amputate, deasupra genunchiului, și cinci ani mai târziu aceeași operație a suferit-o la celălalt picior.

Dar are multe cicatrici și pe suflet, pe care le-a făcut publice în luna martie a anului trecut, printr-un videoclip intitulat Survivor. Imaginile vorbesc despre abuzurile fizice, emoționale și sexuale pe care le-a suferit în Ucraina. În luna ianuarie a acestui an, Oksana a trimis o scrisoare presei internaționale, un mesaj sfâșietor, am putea spune, în care a dezvăluit lucrurile oribile pe care le-a trait în cei șapte ani și jumătate din copilăria sa, petrecuți în orfelinate. Și tot Oksana dezvăluie că astăzi este fericită, datorită sportului. A fost cea mai bună rețetă pentru a vindeca atât rănile corpului, pentru că i-a dat stimă de sine, cât și pe cele ale sufletului.

A fost adoptată de Gay Masters, un profesor American de logopedie, necăsătorit și fără copii biologici. Începând cu 1997, anul în care Oksana s-a mutat peste Ocean, viața ei s-a schimbat radical, fiind ajutată și încurajată să practice tot felul de discipline sportive. Povestea Oksanei Masters, după numele tatălui adoptive, a ajuns în cele mai cunoscute magazine din lume – vezi Spirit și Sport Illustrated, a fost numită ca fiind una din cele mai tari sportive paralimpice, de către MSN, iar The Guardian a numit-o ca fiind una din cele mai puternice 10 sportive din America. Oksana a pozat și nud, pntru ESPN, pentru a-și învinge toate angoasele corpului ei. În 2020 a fost încoronată cu premiul international Laureus Award, pentru exemplul dat și puterea de a merge înainte!

Iată și palmaresul sportivei de 32 de ani, care nu are un rinichi, căreia i-au fost amputate ambele picioare, lar la degetele mari de la mâini îi lipsesc partea superioară:

Jocurile Paralimpice de vară
– Londra, 2012 – bronz la canotaj
– Tokyo, 2021 – aur la paraciclism
Jocurile Paralimpice de iarnă
– Pyeongchang, 2018 – dublă campioană olimpică la schi fond, sprint și stând
– Pyeongchang, 2018 – medalii de argint la biatlon, 6km și 12,5 km
– Pyeongchang, 2018 – medalie de bronz la schi fond 12 km stand
– Soci, 2014 – medalie de argint la schi fond, 12 km stand
– Soci, 2014 – medalie de bronz la schi fond, 5 km stând

Comments are closed.