La Federația de Handbal sunt mulți amatori – cine are grijă de tricolori?

lun, 11 ianuarie 2021

Să ne-aducem aminte, în noiembrie 2020, cu doar câteva zile înainte de plecarea la Campionatul European din Danemarca, izbucnea scandalul de dopaj cu laser, de la Corona Brașov. Consider că ancheta și pedepsele sunt departe de a fi încheiate, pentru că exact cine trebuia pedepsit n-a fost scos la lumină, dar întortocheate sunt căile de la Poalele Tâmpei – eu cred că vine și ziua când vom afla adevărul întreg!

În urma acelui eveniment neplăcut, patru dintre tricolorele care urmau să meargă în Japonia, la Campionatul Mondial, au fost reținute acasă, pentru că ancheta era în plină derulare și se vehicula ideea că oricât de mult ar vrea Agenția Națională Antidoping să le ajute, nu vor scăpa cu mai puțin de doi ani suspendare. Și vorbim de Cristina Laslo, Eliza Buceschi, Daria Bucur și Bianca Bazaliu, handbaliste care aveau loc în echipă – cu ele pe semicerc, cred că rezultatele noastre ar fi fost altele!

A fost un șoc pentru cei doi antrenori ai naționalei, Ryde și Buceschi, pentru că s-au văzut puși în situația să aleagă alte nume, deloc pregătite pentru un astfel de eveniment… Dar spun că totul a fost posibil din cauza amatorismului existent la lotul de senioare, ba chiar aș merge și mai departe și aș spune că la toate loturile se petrec astfel de omisiuni. Pentru că vorbim de jucători tricolori, de care loturile naționale au nevoie, în anumite momente, trebuie să avem grijă de ei, să știm ce mănâncă, să le dăm un program specific de antrenamente, să se vorbească cu antrenorii de la club să fie folosiți mai mult și nu în ultimul rând să nu uităm de medicamentație și de diferite accidentări, fie ele cât de mici, pentru că pot recidiva. Profesioniștii trebuie să fie, în primul rând, la Federație!

Și dacă vorbim strict de echipa tricolorelor senioare, atunci dați-mi voie să spun că aceste fete nu aveau voie să meargă la nicio terapie, fără să anunțe medicul lotului și pe cei care se-nvârt prin preajma lotului, ca să prindă un loc în avionul ce duce în țări străine. Dar nu m-ar fi mirat prea tare să aflu că nici medicul nostru și nici antrenorii federali n-aveau habar, că procedeul cu laser se numește doping! Pentru un simplu Nurofen, Andreea Răducan a pierdut un aur olimpic, ar fi trebuit să băgăm la cap! Și aceste fete de la Brașov se gândesc ele să meargă la terapie cu o săptămână sau două, înainte de plecarea la Europene. Da, a fost un sezon încărcat, Corona jucase excelent și în Liga Florilor, și în cupele europene și se anunța o adversară redutabilă pentru vedetele din campionatul intern, SCM Rm Vâlcea și CSM București. Cred că handbalistele lui Crăciun erau un pic obosite, mai ales că știau ce tur de forță le așteaptă în Japonia, iar Federația n-a făcut absolut nimic, ca să le recupereze cumva, să le oblojească rănile. Și spun din nou, amatorism total!

Același lucru se petrece și acum, după Campionatul European din Danemarca – una din cele mai bune jucătoare de la această competiție, vorbesc de pivotul Lorena Ostase, de la CSM Slatina, s-a accidentat în penultimul meci, încheind Europeanul pe banca de rezerve. Cum a ajuns acasă, cei de la Slatina au dus-o la RMN, decoperind că jucătoarea a făcut întindere la ligamentele colaterale. Sportiva a primit toate îngrijirile necesare, și medicamentație, și ortezele cuvenite, cât și pauză de la club. Din păcate, cei de la Federație n-au reacționat sub nicio formă, nici măcar un telefon, să întrebe cum se simte handbalista, nici recomandări medicale, nimic! Iar în martie, Ostase trebuie să fie aptă pentru Turneul preolimpic din Muntenegru, pe ce lume trăim? Alo, Federația, se aude sau dormiți ca și cu un an în urmă? Și nu numai de Ostase trebuie să vă-ngrijiți, pe toate tricolorele trebuie să le întrebați de sănătate.

1 comentariu la "La Federația de Handbal sunt mulți amatori – cine are grijă de tricolori?"
  1. Anonim spune:

    felicitari ptr. articol