Un gol stupid, o înfrângere nedreaptă, dar un trofeu meritat!

lun, 21 mai 2018

Echipa masculină de handbal Potaissa Turda este cea de-a patra grupare din România, după Steaua, UCM Reșița și HC Odorhei, care-și trece în palmares Challenge Cup, în urma unei duble partide împotriva grecilor de la AEK Atena. S-a jucat mai întâi la Turda, acolo unde gazdele au învins la o diferență de 11 goluri, scor 33-22, luând o obțiune decisive în acontarea trofeului.
Meciul retur a avut câteva semne de întrebare, din punctul meu de vedere, dar punem totul pe seama vântului, a emoțiilor și a dimensiunii locului unde s-a disputant returul, OAKA Olympic Hall Nikos Gkalis, o sală din Atena de aproape 20.000 de locuri, impresionantă și imposibil de realizat pe meleagurile noastre.

Referindu-mă la meciul din Atena, turdenii au început în forță și i-au redus la tăcere pe vulcanicii spectator greci, care și-ar fi dori o răsturnare spectaculoasă a scorului din prima rundă. Rând, pe rând, Ghiță, Cântec și Stamate s-au ridicat la luptă, adăugând gol după gol, pe tabela de scor: după 0-2, a urmat 4-3, apoi 7-5, 10-7, 13-9 și 18-11, după 30 de minute. Handbaliștii lui Horațiu Gall au dominat cu autoritate, iar Irimuș a fost portarul cu opt intervenții salutare – practice, ai noștri au zburdat între cele două semicercuri, de parcă ar fi fost acasă. După pauză, însă, am văzut altă comportare, doar Asoltanei, Szoke și Thalmaier au menținut nivelul de concentrare. Să-l amintim și pe goalkeeper-ul Varo, pentru că în vacarmul creat de fanii greci a reușit să apere două lovituri de penalitate, câte una în fiecare repriză. Gazdele au recuperate handicapul, pas cu pas, iar pe final de meci, adică în ultimele cinci minute, la scorul de 23-23, gazdele au forțat victoria, simțind că se poate, sigur, ajutați și de arbitrii maghiari și de acel 5% acordat nelegal gazdelor – Turda a rămas chiar și în trei jucători, din pricina eliminărilor, dar a reușit să marcheze și să se țină aproape. Din păcate, la ultima aruncare de la nouă metri, Irimuș a fost inert, iar mingia s-a strecurat printer brațele zidului românesc, dar și pe lângă portarul nostrum, surprins că balonul a ajuns până la el, intrând neașteptat în poartă. Grecii au învins cu 27-26, dar elevii lui Horațiu Gall au venit cu trofeul Challenge Cup acasă.

Să-i felicităm pe ardeleni, pentru că n-au renunțat la visul de a cuceri acest trofeu European, chiar dacă în ediția precedent au ratat Victoria, finala fiind adjudecată de un adversary din Portugalia. Îl felicităm, în mod special, pe antrenorul Horațiu Gall, un adevărat profesionist, în fața căruia niciun jucător nu depășește limitele bunului simț. Gall nu strigă la elevii săi, pentru că aceștia au ajuns să-l înțeleagă din priviri! De altfel, cred că Potaissa este cea mai disciplinată echipă, cu jucătorii cei mai dedicați, iar asta se vede.

Ionel Pană

Comments are closed.