Ștefan Birtalan a făcut parte dintr-un scenariu?

Dum, 26 iunie 2016

Fostul mare handbalist Ștefan Birtalan a anunțat că nu mai vrea să participe la alegerile pentru funcția de vicepreședinte al Federației Române de Handbal, fotoliu scos la mezat după demisia titularei Narcisa Lecușanu, personalitate care și-a găsit un alt loc, în conducerea Ministerului Tineretului și Sportului.

Aflăm că Bibi Birtalan, triplu medaliat la Jocurile Olimpice, dublu campion mondial și marcator a aproape 1000 de goluri, a refuzat să mai candideze la funcția din Federație, punând, mai presus de orice, sănătatea domniei sale. Din declarațiile lui Birtalan am aflat că a fost propus de Steaua, omul a cerut timp de gândire, după care a refuzat. Cred că Federația a făcut o greșeală că l-a pus pe listă pe Birtalan, din moment ce acesta nu-și dăduse acceptul final, dar anunțul a fost făcut pentru a-i mai domoli pe doritori – Birtalan era un concurent greu de învins, poate chiar imposibil.

Și strategia a ținut, până la data limită, au apărut pe listă doar trei nume care, știau, probabil, sau nu, că Birtalan nu va accepta să revină în Board-ul Federației: Steluța Luca, Liviu Bala și Constantin Căliman.

– Constantin Căliman, fostul director al clubului Primăriei Capitalei, spune că are un proiect prin care handbalul ar putea să legitimeze, în patru ani, cel puțin 250.000 de copii, ceea ce ar însemna o enormă bază de selecție. Cine citește, poate să fie impresionat de spusele lui Căliman, mai ales că are și ceva experiență și din proiectele derulate la clubul CSM București, Sănătos și Campion sau Venim în Școala ta. Din păcate, proiectele n-au fost duse la bun sfârșit, antrenorii care au muncit aici n-au fost plătiți cu lunile, drumul copiilor n-a fost cel de pe hârtie, a fost un haos, la un moment dat, angajamentele derulându-se anapoda. În plus, imaginea lui Căliman poate fi asociată cu cea a primarului penal Oprescu – cum a dispărut edilul, Căliman a și căzut în dizgrația consilierilor din Primărie, fiind obligat să-și dea demisia. De ce oare?

– Liviu Bala este un alt pretendent al funcției federale, dar și el este un fel de dalmațian cu multe pete. Și cum crede Bala că oamenii pot uita așa ușor desființarea a două echipe de elită, din Baia Mare – care se datorează, în opinia tuturor, atât lui Bala, cât și lui Daniel Kotecz. Se pare că Bala și Kotecz și-au înființat, în secret, o altă entitate sportivă, Phoenix Baia Mare, falimentând-o pe cea pe care o conduceau. Mai mult, Ioan Băban, fostul antrenor secund de la HCM Baia Mare, este în Consiliul de Administrație, Daniel Kotecz este și el acolo, asta ar mai trebui, să fie și al treilea, ba chiar în funcția de vicepreședinte – nu ne-am speria, dacă în Baia Mare s-ar fi întâmplat lucruri frumoase, dar nici Bala, nici Băban, și nici Kotecz, care s-au asociat cu un alt primar penal, exact ca la București, n-au putut opri declinul unui nume, al unui fanion din handbalului românesc.

– A mai rămas Steluța Luca, o sportivă valoroasă, care a scris istorie, atât timp cât a fost pe semicercul tricolor și nu numai. Am putea spune că va fi câștigătoare fără drept de apel, dar și Steluța mai păcătuiește pe ici pe colo – trebuie să știe fosta campioană că intră într-o cușcă cu adversari care o vor sfâșia după nicio regulă. Ea trebuie să se bată pentru fiecare idee, pentru fiecare cuvânt, chiar, cum să-i pui la respect pe unul ca Manea sau Mateescu, oameni care cred că handbalul le datorează mult, sau cum să-l contracarezi pe domnul avocat Sâsâiac, venit în Consiliu pe o anume filieră, nu știu dacă cea franceză… În fine, chiar și Gugleș poate fi un adversar, pentru că pricepe ceva mai greu și când primește o comandă, nu se lasă până nu o duce la bun sfârșit. Despre Tadici sau Băban, ce să mai spun, au și un CV, chiar și o istorie, sunt doi antrenori unși cu multe alifii, poate Steluța să-i înfrunte?

Steluța Luca are în spate un soț priceput la handbal, pe Andrei Luca, un om care a crescut în domeniul managementului sportiv, odată cu performanțele soției sale, la Oltchim Rm Vâlcea. Sigur că poate s-o ajute, să-i dea un sfat, dar Steluța nu trebuie să fie soția soțului, nu trebuie să fie acuzată de așa ceva. Nu trebuie să se bazeze prea mult pe acest sprijin, în ședințe trebuie să fie ea însăși, să-și impună propria gândire, propria viziune despre handbalul feminin, să urle, să dea cu pumnul în masă, nu să plângă sau să o apuce transpirația. Dacă va fi capabilă de așa ceva, atunci sigur că va câștiga, ba chiar va avea și succes, pentru că toți antrenorii din handbalul feminin o iubesc pe fosta mare handbalistă și au încredere în ea.

Sigur, aș putea fi acuzat că nu sunt echidistant față de cei trei candidați – da, așa este, nu sunt echidistant, și nu l-am înțeles pe Ștefan Birtalan, care s-a ferit să vorbească despre contracandidații săi. Este în joc soarta handbalul românesc, o mare familie de sport, care trebuie să fie condusă de oameni din interior, oameni onești, deloc certați cu legea. Am cuvinte de laudă și pentru ceilalți doi adversari ai Steluței, care au spus, fără să vrea, câteva adevăruri despre Federația în care vor să intre:

– Prin proiectul pe care l-a expus în presă, Constantin Căliman a demonstrat că Federația nu are niciun proiect de viitor, nicio strategie de dezvoltare a jocului de handbal, în școli, licee sau facultăți, a mai arătat că Federația nu are relații de bună colaborare nici cu Ministerul Educației, nici cu Ministerul Tineretului și Sportului, nici cu Federația Sportului Școlar și Universitar. De asemenea, lipsesc cu desăvârșire competițiile naționale, la nivel școlar și universitar, competiții care, este adevărat, ar da o perspectivă foarte largă de selecție, pentru tehnicienii loturilor naționale și chiar pentru echipele din ligile românești

– Liviu Bala ne-a spus, fără să vrea, că mai mult de jumătate din regulamentele Federației nu sunt clare, pot fi interpretate în mai multe limbi, ca să spun așa. Mai mult, Bala a spus că știe la perfecție toate regulamentele emise de FRHandbal, dând de înțeles că mulți din membrii Consiliului de Administrație nu au aceste abilități. El s-a lăudat că el a câștigat toate litigiile cu Federația, pentru HCM Baia Mare, pentru că știa foarte bine literele de regulament

– În fine, chiar și Steluța Luca vorbește despre Federație, spunând că, în primă fază, nu strategiile sunt prioritatea ei, ci rezolvarea unor probleme văzute și chiar trăite de faimoasa jucătoare. Pare ceva serios, chiar un pic grav, despre ce să fie vorba, oare?

Comments are closed.