Sport sângeros!

mie, 10 aprilie 2019

Ceea ce s-a întâmplat ieri, în Sala Sporturilor Vrancea din Focșani, nu este deloc o propagandă de atragerea copiilor la handbal. Mai degrabă efectul este unul invers, orice părinte care a trecut fie și pe lângă Sală, sau a fost martor la evenimente chiar din interior, își va sfătui odrasla să se ferească de un astfel de sport violent. Cupa României la handbal masculin s-a dovedit a fi o gala a sportului sângeros, și în tribune, și pe semicerc – aplauzele s-au transformat în pumni, iar fair play-ul a fost aruncat la coșul de gunoi. Vorbim de cel de-al doilea meci al semifinalelor, dintre Steaua și Dinamo, în care a rivalitatea a răbufnit din nou. Din păcate, s-a depășit cu mult orice limită, iar încrâncenarea dintre susținătorii Stelei și ai lui Dinamo a pus în pericol viața multor oameni nevinovați, aflați în sală ca să vadă un spectacol sportiv.

Războiul a-nceput în tribune, când cele două galerii, înfierbântate la maxim, și-au aruncat cuvinte grele, amenințări verbale, trimițându-și unii altora tot felul de obiecte contondente. S-ancercat și o confruntare directă, chiar pe terenul de joc, pentru că persoane din ambele tabere au sărit peste scaune și au intrat în zona semicercurilor. A fost nevoie de intervenția hotărâtă a jandarmilor și de sparyuri lacrimogene, ca să calmeze spiritele – ora meciului fusese depășită cu multe minute! Cele două galerii au fost evacuate, pe rând, apoi a fost aerisit teatrul de război, pentru că nu puteai respira. După 90 de minute de evenimente intense, Sala Sporturilor era gata de o nouă confruntare, de data aceasta a sportivilor.

Și trebuie să spunem că meciul a avut aceeași notă violentă, pentru că cei mai mulți handbaliști n-au căutat altceva decât să-și faulteze cu brutalitate adversarul și să-l scoată din joc cu orice preț. A fost cel mai prost meci, jucat vreodată între cele două echipe – fără realizări tehnice deosebite, cu ratări ridicole, din poziții ideale, cu faulturi grosolane, cu îmbrînceli și lovituri pe la spate, eliminări pe bandă rulantă – la fiecare atac trebuia să se întâmple ceva peste regulament. Din păcate, și arbitrajul a fost unul nesigur și deloc unitar, fapt care a iritat și mai mult handbaliștii din teren. Sunt convins că dacă cele două galerii rămâneau în tribune, atunci cei doi fluierași ar fi fost luați cu fulgi cu tot. Degeaba au fost doi observatori la partidă, unul dintre ei fiind chiar șeful Comisiei de Arbitri, pentru că meciul a avut foarte multe momente tensionate, gata să se transforme în răfuieli fizice, acțiuni pe care nici arbitrii și nici observatorii n-au știut să le gestioneze.

De ce s-a ajuns aici? Ce măr al discordiei i-a făcut și pe suporteri, și pe handbaliști să uite de bun simț, de fair play, de cei șapte ani de-acasă? Nu știm exact, probabil că au fost acumulări, că și spectatorii, și sportivii se învârt într-un cerc doar cu energii negative, că exemplele altora, care fac ce vor, fără să dea socoteală, i-a influențat pe toți, iar faptul că s-au adunat câteva sute la un loc le-a dat și îndrăzneală – e clar, și steliști, și dinamoviști, mă refer la suporteri, n-au nimic de împărțit, au fost doar refulări ale vieții lor personale. Mai grav este la sportivi, pentru că aceștia se antrenează și joacă după un cod al onoarei, al cinstei și corectitudinii, numit fair play, de care au uitat total. Aici vina aparține celor doi antrenori, Mihăilă și Ștefan, doi tehnicieni tineri și valoroși, de altfel, dar rămași datori la educarea propriilor elevi – mai ales că handbaliștii de la Steaua și Dinamo sunt campioni la cartonașe galbene și roșii, și la suspendări.

P.S. Portarul Stelei, iranianul Babasafari, este cel care a contribuit decisiv la victoria echipei sale, prin parade și inspirație. Mai mult, a primit și două mingii în plină figură, fiind aproape de pierderea cunoștinței, fără ca arbitrii să-i sancționeze pe autori aruncărilor. Babasafari poate fi considerat un erou și sunt tare curios să vedem dacă în finala de astăzi, împotriva Timișoarei, portarul va fi din nou între buturi. În finala Cupei României, care va avea loc astăzi, în Sala Polivalentă Vrancea, din Focșani, se vor întâlni echipele Politehnica Timișoara și Steaua București. Meciul va începe la ora 17,30.

Ionel Pană

D’autres médicaments peuvent Wast-Tour interagir avec ce médicament et port obligatoire pendant la visite. Par exemple, les personnes ayant des problèmes de santé mentale ou le Viagra a dose 50 milligramme de Vardenafil est posologie de départ recommandée par la plupart des médecin.

Comments are closed.

%d bloggers like this: