Se pune la cale Superliga Europeană – UEFA este împotrivă!

lun, 19 aprilie 2021

Doisprezece cluburi europene de fotbal de top, din Anglia, Spania și Italia, au anunțat că sunt gata să adere la o nouă Superligă Europeană, în ciuda condamnărilor venite din partea Federației Europene de Fotbal (UEFA). Astfel, din Premiere League și-au anunțat disponibilitatea Manchester United, Arsenal, Manchester City, Chelsea, Liverpool și Tottenham, apoi din La Liga se alătură Barcelona, Real Madrid și Atletico Madrid, iar din Seria A au răspuns afirmativ invitației AC Milan, Inter Milano și Juventus.

Liga este planificată să aibă 20 de cluburi, împărțite în două serii. Competiția va demara în luna august, cu meciuri la jumătatea săptămânii, și în deplasare și acasă, primele șase echipe clsate calificându-se automat pentru faza următoare. Florentino Perez (foto sus), conducătorul lui Real Madrid, va fi primul președinte al Superligii Europene, declarând următoarele: ”Vom ajuta fotbalul la toate nivelurile și-l vom duce la locul potrivit în lume”.

Cu câteva ore înainte ca oficialii Superligii Europene să lanseze anunțul, UEFA a venit cu o declarație extrem de dură, care condamnă planul , afirmând că organele de conducere ale fotbalului din Anglia, Italia și Spania ”vor rămâne unite, în eforturile de a opri acest proiect cinic, fondat pe interesul propriu al câtorva cluburi, într-un moment în care societatea are nevoie de solidaritate”, se arată în declarație. Mai mult, UEFA a amenințat că va lua în considerare toate măsurile disponibile pentru a împiedica desfășurarea Ligii. A insistat și asupra faptului că cluburilor în cauză li se va interzice să mai joace în orice altă competiție, de nivel național, european sau internațional, iar jucătorilor implicați li se poate refuza posibilitatea de a-și reprezenta echipele naționale.

Chiar și primul ministru britanic Boris Johnson (foto alăturat) a comentat pe Twitter că Superliga ”ar fi foarte dăunătoare pentru fotbal”, cerând cluburilor implicate să se consulte cu fanii lor și cu comunitatea din care fac parte. Cu toate acestea, cele 12 cluburi fondatoare consideră că trebuie să creeze un format pentru cluburile de top, pentru a oferi meciuri de calitate superioară, cât și resurse financiare suplimentare, pentru piramida globală a fotbalului.

Comments are closed.