S-a retras, sau nu, Crișul din Liga Florilor? Povestea este tristă și poartă semnătura noului primar Flavius Chereji…

lun, 04 ianuarie 2021

După 12 ani de luptă, cu vremea și cu vremurile din Chișineu-Criș, fosta handbalistă Florica Boldor a reușit să dea naștere unei noi echipe feminine de handbal. Nu de alta, dar tradiție în oraș era, oamenii își aminteau, încă, de liceenele Evelina Leahu, Izabela Borbely, Adriana Oală sau Luminița Văcaru, iar oficialitățile dădeau semne că le place sportul și că și-ar dori ca localnicii să se bucure din nou de handbal. Dar vremurile au fost, uneori, potrivnice, pentru că nu-i ușor să găsești jucătoare care să vină într-un colt de țară, în ciuda faptului că localitatea era din lumea nouă, dezvoltată și cu oameni educați. Florica a fost și mamă, și tată, a ținut loc de manager, ba chiar făcea și antrenamente între cele două semicercuri, pentru ca grupul să prindă ceva aripi, un pic de talie și forță, în lupta pentru Victoria Finală!

Da, se gândea toată lumea la Liga Mare, dar nu venise timpul și toată lumea avea răbdare – când am vorbit cu primarul de la acea vreme, Gheorghe Burdan, omul era de părere că la Chișineu este nevoie de o sală, după aceea poate să vină și promovarea – ”Handbalistele”, spunea domnia sa, ”trebuie să simtă căldura publicului, iar ei, ca spectatori, și chiar și noi, ca susținători financiari, vrem să le vedem la lucru, să le aplaudăm, să le facem galerie, că doar sunt ale noastre! Vine ea și vremea aceea”, spunea cu optimism primarul. Din păcate, după 30 de ani în fruntea orașului, a venit vremea schimbării, fostul edil, Gheorghe Burdan, pierzând mandatul la mai puțin de 100 de voturi, conform presei arădene.

Și dacă cei mulți au vrut un alt drum, atunci decizia este a lor și trebuie respectată, numai să fie cea bună. Pentru că, cel puțin în privința handbalului, promisiunile actualului primar, Flavius Chereji, s-au schimbat în acțiuni contradictorii – a declarat în presă că handbalul rămâne, că echipa de fete va fi sprijinită să supraviețuiască în Liga Florilor, dar la numai două săptămâni de la alegeri a decis să retragă gruparea definitiv din competiție, să dea preaviz handbalistelor și să arunce uitării toate eforturile celor care au creat echipa și numele ei.
N-ai ce să zici, ei sunt oportuniștii, ei conduc, ei fac ce vor, cine îi poate judeca? Poate doar la viitorul mandat să-și aducă aminte alegătorii de faptele lui Chereji. Supărător este faptul că echipa de fotbal din Chișineu-Criș, care se zbate în uitare în Liga a 3-a, a fost menținută, în ciuda cheltuielilor duble sau chiar triple, față de cele ale handbalistelor. Și am aflat că primarul a fost și el”mare”fotbalist, iar sângele apă nu se face, nu-i așa?

Așadar, după 6 etape în Liga Florilor, un ”cap luminat” din Primărie a trimis o adresă federației de Handbal, prin care anunța că CS Crișul Chișineu-Criș spune adio competiției handbalului de nivel național. Dar Federația nu a luat în seamă hârtia trimisă de primar, pentru că CS este o entitate de sine stătătoare, un club cu Certificat de Identitate Sportivă, care are putere să-și decidă soarta în nume propriu. Și mai sunt câteva zile, până la etapa a 7-a, din acest an, iar Crișul Chișineu figurează în continuare în programul Ligii Florilor, pentru ca președintele clubului, care este, n-a trimis retragerea oficială. Din păcate, nu poți face acest lucru în plină competiție – handbalistele sunt apărate de regulamente, vor primi ceva salarii compensatorii și vor fi libere pe piața transferurilor.

Și uite-așa, la numai câteva luni de la alegerile locale, oamenii au început să facă comparație între fostul edil, Gheorghe Burdan, un constructor, dacă ne uităm la ce a lăsat în urmă, și actualul primar, Flavius Chereji, un cioclu al handbalului feminin, căruia i-a fost la îndemână să îngroape o echipă, cu sportive cu tot, cu numele care începuse să aibă o aură, ba chiar și cu suporteri…

Comments are closed.