România se poate califica în patru situații la Rugby World Cup 2019

vin, 13 noiembrie 2015

World Rugby, forul care conduce sportul cu balonul oval la scară planetară, a anunțat repartizarea locurilor ce revin fiecărui continent la Cupa Mondială ce va avea loc în Japonia, peste patru ani. Din Europa va merge la turneul final echipa care ocupaă cel mai bun loc în Rugby Europe Championship, cu excepția Georgiei, care se află printre cele douăsprezece formații ce și-au asigurat prezența direct, fără preliminarii, în urma clasării lor între primele trei în fiecare din cele patru grupe ale competiției ce s-a desfășurat toamna aceasta, în Anglia. Următoarea clasată va avea două șanse de a se califica la RWC 2019: fie va câștiga barajul cu ocupanta locului 3 în Pacific Tri-Nations, fie va triumfa într-un turneu de recalificare.

Preliminariile Cupei Mondiale din 2019 vor debuta anul viitor și se vor desfășura pe zone geografice. În premieră, în 2018 va avea loc un turneu de recalificare.

Spre deosebire de preliminariile edițiilor precedente, Asia nu va mai avea o formație calificată în urma desfășurării campionatului continental. Și aceasta fiindcă Japonia va fi gazdă a competiției din 2019. Totuși, de pe ”Continentul Galben” ar mai putea ajunge o echipă la turneul final – dacă se impune în barajul cu căștigătoarea Cupei Oceania, iar apoi în turneul de recalificare.

Iata cum pot ajunge echipele la Rugby World Cup 2019:
12 calificate direct. Este vorba despre primele trei clasate în cele patru grupe la Rugby World Cup 2015: Noua Zeelandă, Australia, Africa de Sud, Argentina, Irlanda, Scoția, Franța, Țara Galilor, Georgia, Japonia, Anglia și Italia.

1 echipă din Europa. Ocupanta celui mai bun loc în Rugby Europe Championship (cu excepția Georgiei, calificată direct).

2 echipe din Oceania. Ocupantele primelor două locuri în Pacific Tri-Nations își vor asigura prezența în Japonia.

1 echipă din Europa / Oceania. Ocupanta locului 3 în Pacific Tri-Nations va juca, acasă și în deplasare, cu a doua clasată în Rugby Europe Championship (cu excepția Georgiei, calificată direct). Câștigătoarea barajului se va califica la Rugby World Cup 2019, iar învinsa va lua parte la un turneu de recalificare.

2 echipe din America. Canada și SUA vor juca, în sistem tur-retur, iar câștigătoarea se va califica la RWC 2019. Învinsa va juca în același sistem (acasă și în deplasare) cu cea mai bine clasată formație din America de Sud (cu excepția Argentinei, calificată direct), iar câștigătoarea acestui baraj va merge la turneul final din Japonia. Învinsa va participa la turneul de recalificare.

1 echipă din Africa. Formația care se impune în Rugby Africa Championship se va califica la Cupa Mondială din 2019. Ocupanta locului 2 va merge în turneul de recalificare.

Play-Off pentru recalificări. Echipa care ocupă cel mai bun loc în Asian Rugby (cu excepția Japoniei, calificată direct) va disputa un baraj, în sistem ”tur-retur, acasă și în deplasare” cu câștigătoarea Cupei Oceania. Formația care se impune participa în turneul de recalificare.

1 echipă din recalificari. La turneu vor lua parte patru echipe, care vor juca în format ”round-robin” (se întâlnesc o singură dată). Echipa care ocupă primul loc se califică la Rugby World Cup 2019.

World Rugby a precizat că va oferi în viitorul apropiat detalii privind datele de desfășurare a meciurilor din preliminarii.

În concluzie, echipa României se poate califica la Rugby World Cup 2019 în următoarele situații:
– dacă ocupă primul loc în Rugby Europe Championship 2017/2018
– dacă se clasează pe locul 2 în Rugby Europe Championship 2017/2018 după Georgia
– dacă se clasează după echipa calificată direct și se impune în barajul cu ocupanta locului 3 în Pacific Tri-Nations (Fiji, Samoa și Tonga)
– dacă se impune în turneul de recalificare la care vor mai participa o echipă din America, una din Africa și una din Asia sau Oceania.

Comments are closed.