Regula 50, din Carta olimpică, îngrădește libertatea sportivilor!

vin, 23 aprilie 2021

Teoretic, oficialii Comitetului Olimpic Internațional (CIO) își arată sprijinul față de libertățile de exprimare ale sportivilor, dar practic, încă din vara anului trecut, a trecut la îngrădirea libertății de exprimare, spunând că sportivii trebuie să se abțină de la proteste pe podium, pe terenul de joc sau la alte ceremonii oficiale.

Începând cu 17 iulie, 2020, a apărut Regula 50.2 din Carta Olimpică, care spune așa: ”Nu mai este permisă niciun fel de propagandă politică, religioasă sau rasială, în locuri olimpice sau alte zone”. Gata cu manifestările antirasiste, cu mesaje pe echipamentul de prezentare, sportivilor li s-au îngrădit toate acestea. Comitetul Executiv al CIO a mers și mai departe și a cerut să se ofere claritate, cu privire la domeniul de aplicare al Art.50, cât și la sancțiuni, în caz de încălcare a regulii.

Regula 50, care nu prea a fost făcută publică anul trecut, este în vigoare, iar implementarea se va face și la Jocurile Olimpice de la Tokyo, 2021, cât și la Olimpiada de iarnă de la Beijing, din 2022.

Comments are closed.