Răspunsuri la întrebări…

Dum, 28 martie 2021

Începutul acestui an a fost unul dezastruos pentru handbalul românesc – senioarele au ratat calificarea la Olimpiada de la Tokyo, iar seniorii au coborât ștacheta valorică jos de tot, ajungând să fie bătuți și de selecționata Statului Kosovo. Lumea handbalului românesc se întreabă de ce s-a ajuns aici și care ar fi soluțiile de redresare…

Federația Română de Handbal a răsucit condeiul și a scăpat de mai bine de 1000 de junioare I, II și III! Pentru insistența cu care a susținut ca sezonul să se dispute sub formă de turnee, în ciuda faptului că echipele au anunțat că finanțatorii, adică primăriile și Ministerul Educației și Cercetării, nu le pot da bugete chiar în prima lună a anului, Federația se face vinovată de neînscrierea multor echipe, un fel de genocid în masa, dacă mă pot exprima așa. Am făcut calcule concrete și am descoperit că numai la feminin au dispărut 17 grupări de JI, 19 de JII și 20 de echipe de J III – sun 56 de echipe în total, înmulțim cu minin 20 de handbaliste și ne dă 1120 de sportive pierdute. Să mai adăugăm și antrenorii rămași fără serviciu, și maseurii, și organizatorii din cluburi, iată priceperea federalilor noștri. Mai adăugați cu aproximație tot atâtea pierderi și la juniori și spunem clar că am rămas mai săraci cu peste 2000 de practicanți ai handbalului juvenil.

Și rămânem la competițiile celor mici, unde federalii noștri ar trebui să fie atenți la toate detaliile – ce semănăm, aia culegem, spune românul, dar la Federația de Handbal nu s-a auzit așa ceva. Semnalez doar o situație petrecută la Dobroești, comună care are o sală frumoasă și două echipe feminine de Junioare I și II. Federația a decis ca în perioada 24 – 28 martie să se desfășoare un turneu al Juniorilor II, în Sala Unirea din Dobroești. Nu știm cine le-a permis organizatorilor așa ceva, mai ales că așezarea din vecinătatea Capitalei era în carantină, iar măsura s-a prelungit chiar înaintea începerii competiției:

– Mediafax – Carantina în localitățile Dobroești și Fundeni, din Județul Ilfov, va fi prelungită cu 14 zile, începând de joi, 25 martie. În Comuna Dobroești, rata de incidență a cazurilor de COVID-19 este de 9,8 la mia de locuitori. Potrivit Prefecturii Ilfov, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a fost aprobat prin ordin al șefului DSU (carantina zonală – măsură de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, prin care se urmărește separarea fizică a persoanelor și activităților, inclusiv limitarea circulației dintr-un perimetru afectat de o boală infectocontagioasă de perimetrele învecinate, astfel încât să se prevină răspândirea infecției sau contaminării în afara acestui perimetru). Prin urmare, nu cred că Federația a avut aviz de la DSU să organizeze acest turneu în Comuna Dobroești. Și spun asta, pentru că, doar cu câteva zile în urmă, în perioada 10-14 martie, tot la Dobroești s-a disputat un turneu feminin de Junioare II, unde gazdele au avut o echipă reprezentativă. A fost dezastru cu organizarea, după competiție fiind descoperite 12 persoane cu COVID-19, inclusive antrenoarea de la Dobroești, Oana Manea.

Așadar, acest turneu al Juniorilor II n-ar mai fi trebuit să aibă loc, și din pricina faptului că Sala Unirea a devenit un focar de infecție. De altfel, când s-a instituit oficial carantina, s-a interzis orice activitate în sală, dar iată că legea poate fi și încălcată. Mergem mai departe și aflăm dintr-o scrisoare primită la redacție că nu toate echipele au stat cazate pe toată perioada turneului, așa cum impune Protocolul semnat între Ministerul Sănătății și Ministerul Tineretului și Sportului.

”Subsemnatul …….., parintele copilului ……., care in aceasta perioada evolueza la turneul juniori 2-grupa C la Droboesti , va aduc la cunostinta urmatoarele:
– Astazi 26.03.2021, in jurul orei 14.00, in zona Garii de Nord din Bucuresti sportivii Dragos Iosif si Alexandru Dragomir, legitimati la CSM Bucuresti cat si la CNOPJ Bucuresti, au fost vazuti asteptand transportul in comun in afara cadrului echipei,care, conf. Protocolului Medical de Organizare si Desfasurare a Competitiilor de Handbal cat si Ordinului Comun al Ministerului Tineretului si Sportului si Ministerului Sanatatii, trebuiau sa se afle in cantonament.
– Discutand aceasta speta cu mai multi parinti am aflat ca autocarul CSM-lui a fost la sala din Dobroiesti sa ii ia pe sportivi , doar ca la intrarea in Bucuresti au inceput sa coboare pe rand , fiecare ducandu-se la casele lor .
– Suntem foarte revoltati de acest aspect si cerem FRH sa ia masuri urgente cu privire la aceasta speta !!!!!
– De ce o echipa sa plateasca zeci de mii de lei si alta nu? Unde este concurenta corecta?
– Facem sacrificii enorme sa putem suporta cheltuielile acestor copii , sa respectam regulamentele FRH si dvs acoperiti aceste magarii facute de acest club finantat din bani publici , mai ales ca la carma echipei este domnul antrenor federal Iulian Stamate.
– De ce unora din sistemul FRH li se permite sa nu respecte acest Protocol si ceilalti 100 de copii care nu au antrenor platit de FRH nu le este permis?
– De ce unii sunt mai prosti decat ceilalti ?
– De cand, daca ai o functie in FRH inseamna ca poti face ce vrei?
– Cum pot sa-mi mai las copilul la acest turneu cand stiu ca maine s-ar putea imbolnavi?
– Am crezut ca tot ce se intampla la nivel de seniori in ultima perioada sunt doar aberatii , dar tratati cu superficialitate si activitatea de juniori, de unde sa va vina jucatori la echipele de seniori , daca nu ii cresteti?
– Ce sa invete acesti copii, cum sa pacaleasca sistemul ?
– ii indemnati sa se duca intrun focar imens …….SA VA FIE RUSINE ! Noi ,cei care investim in acest sport de ani de zile , prin sacrificii materiale enorme, timp pierdut , va bateti efectiv joc !
– Dumnezeu este sus si le vede pe toate , dar de azi eu nu mai imi las copilul la HANDBAL” !
Comentariile vă aparțin!

1 comentariu la "Răspunsuri la întrebări…"
  1. Coco spune:

    Atenție ca loviți, prin exprimarea greșită a Dvs,în niște oameni care muncesc și o fac chiar bine.Incercati sa fiți mai la subiect și nu evaziv .încercați sa va informați cu privire la reguli și sa cereți și părerea celor incriminati de Dvs în acest „articol”.