Pauzele lungi și dese, cheia marilor…înfrângeri!

sâm, 09 decembrie 2017

Și a venit și prima înfrângere a senioarelor, la Campionatul Mondial de handbal, ce se desfășoară în Germania, una umilitoare, scor 17-26 în fața Franței (foto: FRAROU web), despre care nu știm ce să spunem. Suntem descumpăniți total, pentru că din echipă au lipsit doar două titulare, Cristina Neagu și Eliza Buceschi – Elisei a jucat și ea 4 minute, iar Pintea a fost folosită 12 minute, timp în care a reușit să marcheze o singură dată.

Nu știm ce îndemnuri mobilizatoare a folosit selecționerul Martin Ambros, pentru că fetele noastre nu au avut determinare, dăruire, au fost apatice, iar greșelile tehnice individuale s-au văzut mai mult ca niciodată. Într-un an de zile, de când este pe banca tehnică a naționalei României, spaniolul Martin Ambros n-a adus nicio schimbare esențială, iar acel handbal cu zâmbetul pe buze, promovat de fostul selecționer Tomas Ryde, a fost dat uitării. Mai mult, vechea meteahnă a tricolorelor, aceea de a-și lua pauze lungi și dese pe tabela de marcaj, a fost păstrată, ca un ritual tradițional al handbalului românesc. În partida contra Franței, scorul a mers cam așa: 2-0 România, în minutul 6, apoi 3-7, în minutul 17! Al treilea gol românesc a fost marcat după 11 minute de rătăciri, timp în care și tabela parcă făcuse păienjeni, în dreptul nostru. În continuare , tricolorele au înscris câte un gol la fiecare 3 sau 4 minute, iar la finalul primei reprize aveam ca zestre doar 7 reușite!
În mitanul secund am reușit golul 8 în minutul 32, apoi golul 9 în minutul 36, pentru ca a 10-a reușită s-o avem în minutul 45!, când franțuzoaicele conduceau cu 20-10…

Este clar că Ambros nu și-a făcut lecțiile cum trebuie, nici nu știu cât l-a interesat să afle care sunt tarele naționalei pe care o conduce, activitate pentru care este remunerat cu câteva mii de euro (recunosc că nu știu exact câte, pentru că Federația nu vrea să facă publice informațiile despre contractele pe care le are cu antrenorii spanioli). Aseară, în fața Franței, naționala României a arătat ca o echipă de amatoare, fără niciun stil, fără nicio idee de joc, semănând cu o echipă ce a aterizat din greșeală, la o competiție de o asemenea anvergură. A fost, după părerea mea, o propagandă proastă pentru handbalului românesc.

Sigur, calificarea era asigurată, primul loc din grupă era securizat, dar nu poți să te faci de râs, într-o asemena manieră, mai ales că la mijloc era și prestigiul României, chiar istoria jocului în țara noastră, performanțele obținute de-a lungul vremii. Și nu scorul este supărător, ci faptul că am ajuns să respirăm prin plămânii Cristinei Neagu, să ne folosim doar de inima Cristinei Neagu, să gândim doar cu creierul Cristinei Neagu și totul din pricina acestui selecționer spaniol, care nu știe, nu poate sau, poate, nu vrea să dea o altă strălucire naționalei noastre.

Vom juca în optimi de finală, pe 11 decembrie, cu Cehia, națională pe care o vom bate, sunt convins de asta. Ba mai mult, cred că vom ajunge chiar la medalii, iar în cazul când tricolorele vor urca pe podium, meritul va fi exclusiv al lor, nu al lui Ambros, care a dovedit că are multe slăbiciuni…

Ionel Pană

Comments are closed.