Ordonanta 5% | Pentru unii muma pentru altii ciuma

mar, 29 august 2017

Adoptarea ordonantei de urgenta pentru modificarea Legii educatiei fizice si a sportului nr. 69/2000 da batai de cap unor cluburi sportive ce-si desfasoara activitatea sub tutela autoritatilor locale.
Mai exact, principala reglementare a ordonantei este alocarea a maxim 5% din bugetul local pentru finantarea cluburilor sportive.

Ce s-a urmarit prin aceasta ordonanta?
Ministrul Marius Dunca declara:
“In primul rand ordonanta de urgenta va reglementa clar finantarea activitatilor sportive de catre administratia publica. Sportivii isi vor putea desfasura activitatea in baza unui contract de activitate sportiva.”

Totusi, prin adoptarea unei astfel de hotarari, benefica pentru sport in general, exista si cazuri ceva mai deosebite.

CS Afumati
Echipa finantata aproape in totalitate de la bugetul local al localitatii.
O ancheta ilfovsport.ro a dezvaluit ca atunci cand evolua in Liga a III-a echipa de fotbal beneficia de un buget de 20-23 miliarde de lei vechi adica 2-2.3 milioane lei.
In prezent echipa evolueaza in Liga secunda.
Logic ar fi ca bugetul sa fie mai mare decat atunci cand evolua intr-un esalon inferior.
In propunerea de buget pentru 2017, la capitolul 67 – “Cultura, recreere si religie”gasim doua sume apropiate de un buget demn de prima jumatate a Ligii secunde:

Transferuri Club Sportiv – 1.800.000 lei
Bunuri si servicii – 2.000.000 lei

Logic ar fi ca din Bunuri si Servicii o parte sa mearga catre Clubul Sportiv si astfel bugetul propus pentru 2017 ar fi undeva la 3.000.000 adica, pe intelesul tuturor, in jur de 30 miliarde lei vechi. Poate chiar putin mai mult…

Cum bugetul de cheltuieli al comunei Afumati se invarte in jurul valorii de 30.000.000 lei, cu un calcul simplu, plafonul maximal de 5% pentru  finantarea CS Afumati ar fi de 1.500.000 lei, sau 15 miliarde de lei vechi.

Cu alte cuvinte, in conformitate cu noua ordonanta de urgenta, Consiliul Local Afumati poate da maxim 15 miliarde de lei vechi catre echipa de fotbal a localitatii. Si asta in conditiile in care echipa primea pe vremea cand evolua in Liga a III-a peste 20 miliarde de lei vechi..
Putem trage concluzia, sau cel putin sa ne intrebam, daca nu cumva acesta este si motivul pentru care echipa din Afumati a obtinut un singur punct in primele 5 etape ale prezentei stagiuni de liga secunda.
Iar ca scurta observatie, jucatorii de la Afumati nu au reusit sa inscrie niciun gol in actuala editie de campionat.

SC Popesti-Leordeni
La capatul celalalt al analizai gasim SC Popesti-Leordeni.
Echipa evolueaza in Liga a III-a.
Rezultatele nu sunt unele spectaculoase dar nici pretentii de mai bine nu exista.

In modestia sa, SC Popesti-Leordeni primeste  1.600.000 lei drept finantare de la autoritatea locala pentru intreaga activitate sportiva, adica 16 miliarde de lei vechi
Ironia sortii insa. Orasul Popesti-Leordeni dispune de un buget anual de 95.000.000 lei.
Acest buget ii permite autoritatii locale sa trimita catre sportul din Popesti-Leordeni nu mai putin de 4.750.000 lei, sau 47,5 miliarde de lei vechi, adica putin peste 1 milion de euro.

Cu aceasta suma, Popestiul ar putea promova si cand vrea si cand nu vrea in Liga a II-a, acolo unde le-ar fi locul in mod logic. Ar putea sa promoveze la pas chiar si in prima liga insa sapca ar fi cam mare.
Nu poti emite pretentii de Liga 1, dar cu un buget de 1 milion de euro anual cred ca poti face legea in liga secunda. Si poti face si ceva investitii in infrastructura si in propriul centru de copii si juniori.
Totul tine insa de management dar mai ales de vointa.

Hilaritatea situatiei finantarii vine din cele doua exemple.
Pe de o parte Afumatiul cu un buget maximal de 15 miliarde lei vechi nu poate ramane in Liga a II-a cu un buget de Liga a III-a in timp ce SC Popesti-Leordeni cu un posibil buget de 1 milion de euro poate emite oricand pretentii de adevarata performanta.

Sigur, CS Afumati isi poate rotunji bugetul cu finantari si sponsorizari din sectorul privat insa acest lucru constituie o problema spinoasa in sportul romanesc, mai ales atunci cand esti invatat doar sa cheltuiesti bani publici.

Una peste alta, situatia celor doua cluburi ne duce  tot la Caragiale
“Dupa buget Coane Fanica, dupa buget…”

1 comentariu la "Ordonanta 5% | Pentru unii muma pentru altii ciuma"
  1. Vasile Hotu spune:

    Nu-i mai vaitati atat pe astia de la Afumati , se fura ca-n codru acolo. Clanul Neagu si Dumanică , se lafaie lună de lună , javre imputite. Se fură cu acte-n regulă , jucatorii semneaza state de plata fara sa vada ce sume au trecute decand au infiintat echipa. Le-au luat pana si banii din cupa , munca lor. Ii da d-zeu dupa sufletul lui licenta pro Neagu , bine ca il lucreaza si jucatorii acum asa zice el.