Optimism rezervat, înaintea Mondialului de handbal senioare, din Danemarca

mie, 25 noiembrie 2015

Astăzi, naționala feminină de handbal a României a plecat spre Danemarca, pentru a participa la Campionatul Mondial, ediția a XXII-a. Drumul până la locul de desfășurare va avea două escale – în Franța și apoi în Suedia, pentru că tricolorelor le-au fost aranjate câteva meciuri amicale, în care antrenorul Tomas Ryde să pună la punct ultimele detalii.
O practică păguboasă, aceste turnee chiar înaintea marilor competiții – mai toate loturile noastre se duc în Franța, ca să-și măsoare puterile cu gazdele, care nu se joacă cu noi și ne bat, demoralizându-ne și mai tare. Anul acesta, vom juca și cu Suedia, o altă selecționată puternică, și este posibil să ajungem în Danemarca cu multe pene jumulite, fără vlagă și inspirație, pentru ceea ce va urma.

Mai mult, câteva din jucătoare trebuie să aibă grijă să nu se accidenteze, dacă sunt lăsate prea mult în teren, pentru că la echipele lor de club au fost folosite doar sporadic, doar câteva minute în fiecare repriză. Și vorbim de Tănăsie, Vizitiu, Geiger, de la HCM Baia Mare, și de Manea, de la CSM București. Nu sunt ele de vină, pentru că antrenorii lor pun mai presus de orice interesul cluburilor, înaintea celui al naționalei României, folosind mai mult handbalistele aduse din străinătate.

Mergem mai departe și spunem că, din păcate, sunt câteva jucătoare cam ieșite din formă, cum sunt Adriana Nechita și Gabi Perianu, care nu și-au regăsit, în acest tur de campionat, cadența de altădată. Un caz aparte îl reprezintă Gabriela Szucs, nou venită la națională, folosită la clubul de proveniență doar pe faza de apărare, ceea ce va îngreuna mult ritmul de joc al naționalei noastre.

Sunt de părere că Tomas Ryde nu a făcut cea mai bună selecție, nu a văzut la lucru toate fetele din campionatul nostru, handbaliste care ar fi putut să le înlocuiască pe cele mai apatice: și mă gândesc, în primul rând, la linia de nouă metri, de unde Cristina Zamfir, Claudia Constantinescu, Bianca Tiron și chiar Diana Puiu n-ar fi trebuit să lipsească; mai există o handbalistă de excepție, care poate juca pe trei posturi deodată – Aneta Pârvuț este o extremă mult peste Nechita și Chiper, ba chiar și un inter percutant, care poate veni până în centru, la combinațiile cu pivotul sau celelalte fete de pe partea stângă: în ceea ce privește postul de pivot, oricare dintre Chintoan sau Ostase, titulare la echipele lor din Cluj și Slobozia, ar fi fost mai eficiente decât Manea sau Pintea. În plus, Ostase este și campioană mondială de junioare, în 2014, fiind declarată și cea mai bună jucătoare a turneului, pe postul său, dar toate acestea nu contează, pentru un antrenor străin, venit cu mai multe pretenții, decât realizări.

Prin urmare, optimismul meu este unul rezervat, bazat și pe îngrijorarea din declarațiile a două persoane importante, din echipa noastră – mai iîntâi, Cristina Neagu spune că și grupa de start este foarte grea: ”Avem cel puțin trei adversari de calibru, Spania, Norvegia și Rusia, și nici prea multe lucruri nu știm despre Porto Rico și Kazakhstan. Avem o grupă grea și ne încrucișăm cu o alta și mai puternică, nu știu ce adversar mi-aș dori, dintre Brazilia, Franța (n.n. așadar, putem întâni Franța și oficial, nu numai în amicalul de mâine!), Germania sau Coreea de Sud”, declara cea mai bună handbalistă a Eomâniei.

Interesante sunt și frazele antrenorului Ryde, înainte de plecare, selecționer care recunoaște că mai sunt multe lucruri de remediat, în naționala pe care o conduce: ”Nu am avut noroc, la tragerea la sorți, întâlnim adversari puternici, asta este o provocare, dar nu trebuie să ne fie frică. Timpul este scurt, până la meciurile oficiale, și sper să mai remediem câte ceva, în exprimarea echipei. Sunt multe jucătoare care au atins vârful de formă, eu sunt foarte optimist, am văzut o atitudine bună, fetele sunt fericite că lucrează împreună, chiar dacă mai există o stare de oboseală”, declara Ryde, la conferința de presă de ieri. Și atunci, domnule Ryde, de ce meciuri amicale în Franța, apoi Suedia?, mai sunt și drumurile cu autocarul, care pot turna plumb în picioarele handbalistelor…

Din păcate, niciun oficial din partea Federației, ba chiar nici din partea staff-ului echipei, nu a vorbit despre un obictiv concret, propus sau impus – se dorește clasarea în primele opt echipe ale Mondialului, care ar permite participarea la turnee de calificare la Olimpiadă, mai sunt și alte calcule, dacă nu prindem una din aceste poziții, dar naționala ar fi condiționată și de rezultatele mai multor adversare. Sigur, dorința fetelor și gândul lor, exprimate de căpitanul Valentina Elisei, vizează o medalie, dar hotârârea nu este atât de mare, încât să însemne un laitmotiv al acestei participări din Danemarca.

Ar fi o performnță să ajungem în primele opt națiuni ale lumii, dar nu cu mult mai mare decât clasarea de la Mondialul din 2013, din Serbia, locul 10, sau din 2011, din Brazilia, locul 13. Închei cu o frază spusă de secundul Costică Buceschi, cuvinte care exprimă trecutul și prefigurează viitorul acestei naționale: ”Fetele sunt dornice de performanță, de mai multă performanță decât au realizat în anii trecuți. Sperăm din tot sufletul, ca toți cei care suntem pe lângă echipă, să ducem fetele acolo unde vor și unde ne dorim și noi. Primul obiectiv este calificarea la Olimpiadă, iar dacă se poate, sper să ajungem cât mai sus cu putință”. Așa să fie!

Lotul pentru Campionatul Mondial, Danemarca, 2015
– Paula Ungureanu, Ionica Munteanu, Diana Petrescu, portari
– Valentina Ardean Elisei, Ana-Maria Tănăsie, extreme stânga
– Cristina Neagu, Gabriela Perianu, Eliza Buceschi, Aurelia Brădeanu, Melinda Geiger, Patricia Vizitiu, Luciana Marin, Gabriella Szucs, la linia de nouă metri
– Oana Manea, Crina Pintea, pivoți
– Laura Chiper, Adriana Nechita, extreme dreapta

România a fost repartizată în Grupa D, a primei faze, alături de Kazakhstan, Norvegia, Porto Rico, Rusia și Spania, urmând să joace la Frederikshavn, Danemarca, după următorul program:
– 5 decembrie, cu Porto Rico, ora 17:00 (ora României)
– 7 decembrie, cu Kazakhstan, ora 17:00
– 8 decembrie, cu Spania, ora 19:15
– 10 decembrie, cu Norvegia, ora 21:30
– 11 decembrie, cu Rusia, ora 19:15
Toate meciurile vor fi transmise de postul de televiziune Dolce Sport.

cm eliza

Comments are closed.