Opinie/Ionel Pană, despre: Un pseudomoderator!

joi, 08 februarie 2018

Știți că vin alegerile, la Federația Română de Handbal, iar Digi Tv a-ncercat, prin trei emisiuni cu cei care-și doresc diferite funcții, să pară o televiziune modernă și profesionistă, prezentându-i pe candidați și echipele lor. Din păcate, moderatorul a călcat în străchini, uitând că el era pus acolo doar să-i chestioneze pe cei implicați, în privința programelor de viitor, a modificărilor ce s-ar impune în Federație, pentru că privitorii asta așteptau, să vadă diferențele dintre echipe, ca să se decidă pentru alegeri.

”Atitudinea manifestată de moderator, pe durata emisiunii live, având ca tematică dezbaterile cu privire la alegerile pentru funcția de președinte al Federației Române de Handbal, a fost una profund incorectă, raportată la tematica mai sus menționată, tendențioasă și care nu a respectat deontologia profesională”, declara, printre altele, actualul președinte al FRH, Alexandru Dedu, după debutul ”trilogiei” Inițiate de Digi. Totul a-nceput de la faptul că redactorul Digi a insistat cu imagini de la un meci de acum trei ani, aprilie 2015, dintre Minaur și HCM Constanța, din Final Four-ul Cupei României, în care se pare că arbitrii Șerbu-Vasilescu, din București, ar fi avantajat echipa gazdă. Moderatorul i-a cerut socoteală președintelui: de ce, cum, în ce fel, iar aceste întrebări l-au descumpănit pe președintele în exercițiu, care a replicat că se poate face o emisiune, pe acest caz, dar nu într-un moment în care trebuia prezentată strategia pentru următorul mandat, care să contureze și mai puternic viitorul Federației. Într-un exces de nervozitate, Dedu i-a spus reporterului că este ieftin.

În cea de-a doua emisiune, în care au fost prezenți Robert Licu, Sorin Dinu și Viorel Mazilu, gazda de la Digi a insistat ca Dinu să spună ceva rău despre arbitri, măcar un cuvânt, o idee, un sens negativ cât de mic, însă fostul cavaler al fluierului a știut să iasă bine din clinciuri, concluzionând că fără arbitri nu se poate – a fost o mare dezamăgire pentru pseudo-moderator. Mai mult, omul de la Digi i-a acordat mult timp lui Viorel Mazilu, să-și expună cazul lui cu Steaua, fără să știe că antrenorul spune și multe neadevăruri. În principal, emisiunea trebuia să fie pentru candidatul la președinție Robert Licu, nu era un moment de judecată. În privința lui Mazilu, el a avut o prestație lamentabilă, și-l va costa asta, pentru că un astfel de membru în viitorul Consiliu de Administrație, care nu are idei de construcție, nu ar aduce nimic bun, pentru handbalul românesc. Și ca mersul prin străchini să fie și mai vizibil, reporterul a prezentat reportaje cu Alexandru Dedu, un interviu în care acesta îl invita pe Licu să lucreze la Federație, și a continuat cu imagini de la momentul în care Dedu a semnat parteneriatul cu Dacia, completând că este o lovitură de imagine, înaintea alegerilor! Emisiunea, însă, era a candidatului Robert Licu!

În fine, a treia echipă ce se vrea la Fderație, formată din Narcisa Lecușanu, Daniel Georgescu și Mariana Târcă, a avut și ea momentele ei penibile, create de același moderator ignorant: l-a atacat virulent pe Georgescu, amintind de perioada lui de la Dinamo și de avantajele pe care le-a oferit echipei din Ștefan cel mare, profitând de funcția de vicepreședinte. Pe fundalul discuției aprinse, în care Georgescu l-a întrebat dacă emisiunea s-a transformat în procesul etapei (probabil că s-a referit la acea emisiune faimoasă a lui Ovidiu Ioanițoaia), se derulau imagini cu meciuri în care arbitri greșeau în favoarea echipei dinamoviste. Au fost minute bune, în care disputa dintre cei doi a avut o tonalitate ridicată, sensul emisiunii fiind deturnat, aproape, în totalitate. Au fost stârnite să facă scandal și Narcisa Lecușanu, care a spus, până la urmă, că a plecat din Federație că ideile ei nu coincideau cu ale lui Dedu, dar și Mariana Târcă, antrenoare care a povestit cum a fost ea scoasă din proiectul Centrului de la Brașov.

Faptul că Digi Tv transmite meciuri de handbal, în urma unui contract cu Federația Română de Handbal, nu-i dă dreptul unui reporter să persifleze oameni din familia handbalul românesc – fie arbitri sau alte persoane oficiale, să-i atace nejustificat și să-i stârnească la declarații nelalocul lor. Mi-aduc aminte, cred că era prin 2010, când același reporter l-a atacat verbal și cu obrăznicie pe fostul președinte Cristian Gațu, într-o anexă a Sălii Dumitru Popescu Colibași din Brașov, în nu știu ce problemă, de față cu mai mulți antrenori și oficiali din handbal. Cu toții ne uitam nedumeriți la îndrăzneala lui Prună, față de o personalitate a handbalului, dar și la lipsa de reacție a lui Gațu, care avea o slăbiciune pentru presă. Până la urmă i-am atras eu atenția, în calitate de ofițer de presă al Federației, recunosc că într-un mod chiar agresiv, spunându-i că diferența dintre el și Cristian Gațu este una ca de la cer, la pământ.

Și închei, spunând că prestația lui vocală, la unele meciuri, este de toată jena, vorbește când tare, când încet, nu articulează bine cuvintele, pentru că nu posedă o dicție corectă, un atu normal, la un prezentator tv, se bâlbâie, greșește, urlă și induce stări de nervozitate telespectatorului. Nu va atinge niciodată modestia și cultura lui Țopescu, incisivitatea lui Ghițulescu, rezonanța din glas a lui Mircea M. Ionescu, muzicalitatea lui Domozină, dar nici prestațiile profesioniste ale lui Grădinescu sau Cosmescu (nu sunt convins că-i cunoaște pe toți acești…).

Ionel Pană

Comments are closed.