Opinie/Ionel Pană despre Cupa României: Dan Dumitru și Ionuț Marta, exemple de fair play!

mie, 21 martie 2018

Weekendul trecut a fost rezervat Cupei României la handbal masculin, materializat într-un Final Four, la s-au calificat SCM Timișoara, Minaur Baia Mare, Steaua București și Dobrogea Sud. A fost un adevărat spectacol, în Sala Sporturilor din Constanța, cu numere de excepție, dar și cu prestații jalnice, acestea fiind oferite de chiar cei doi comentatori de la Digi, Prună și Severin. Aceste rânduri se bazează pe imaginile tv, cât și pe declarația de a doua zi, după finala mare, oferită de managerul echipei bănățene, Dan Dumitru – ”După mai bine de 25 de ani, am jucat o finală de Cupă, fiind foarte aproape s-o câștigăm, iată un moment de bucurie și mândrie, pentru clubul pe care îl manageriez”, își începea Dan Dumitru relatarea.

L-am întrebat pe timișorean dacă nu este supărat pe arbitraj, pe gazde, dacă nu dă și el vina pe unul și pe altul, așa cum sunt obișnuiți cei care vor să-și mascheze neputința, neștiința, lipsa de pregătire și de valoare. ”Nimic de semnalat despre arbitri, în cele două meciuri disputate, au fost și câteva greșeli, dar n-au influențat rezultatul, noi am pierdut doar din pricina ratărilor noastre, a mingiilor prost gestionate, nu ne-au dat arbitrii peste mână. În plus, organizarea a fost excelentă, îi felicit pe cei din Constanța. Inconvenientul se referă doar la distanța mare dintre Constanța din Timișoara, am avut și câțiva suporteri, dar dacă erau mai aproape de locul faptei, probabil că ar fi fost mai mulți în tribune”, încheia Dumitru.
Același gen de declarații au venit și din partea directorului sportiv al Clubului Minaur Baia Mare, Ionuț Marta, fost jucător și arbitru, un tip bine pregătit profesional, al cărui cuvânt are o mare greutate: ”Pentru noi a fost o mare onoare să participăm la acest Final Four, mai ales că avem statut de nou promovată. Mai mult, până a ajunge în faza finală a Cupei, am depășit două din grupările cele mai valoroase din Liga Națională, și mă refer la Dinamo București și Potaissa Turda, echipe ce se vor bate, cu siguranță, pentru titlul național al României.

În plan sportiv, mulțumirea noastră este amplificată și de faptul că în cele două meciuri jucate la Constanța, cu Timișoara și cu Steaua, am dat și MVP-urile partidelor, dacă îi pot numi așa – în prima întâlnire pe interul stâng Milos Dragas, iar în finala mică, împotriva Stelei, pe care am și câștigat-o, pe Călin Căbuț, un centru de 19 ani, intrat, de ceva vreme, și în atenția selecționerilor naționalelor de tineret și seniori. Dragas și Căbuț au primit și premii de golgeteri ai Final Four-ului Cupei României, alături de timișoreanul Filip Marianovic. Vreau să cred că evoluția bună din Cupă îi va mobiliza pe băieți și în campionatul intern – avem un meci decisiv acasă, împotriva studenților de la CSU Suceava, care contează pentru intrarea în play off-ul Ligii Naționale. Și dacă mai adaug că băimăreanul nostru Raul Fotonea a devenit selecționerul naționalei B de seniori, avem imaginea completă a muncii noastre, de care suntem chiar încântați. N-aș vrea să închei și să nu spun că gazdele de la Constanța ne-au asigurat condiții bune și le mulțumesc tuturor, pentru ospitalitate”, a comentat și Ionuț Marta.

Nici el n-a avut reproșuri la adresa arbitrilor, iar asta îmi întărește convingerea că cei doi comentatori de la Digi, Prună și Severin, au transformat comentariile lor în adevărate elucubrații, uneori monstruoase, în funcție de cum le dictează interesele. I-au ”împușcat” pe fluierași, după care i-au readus la viață, ori de câte ori aceștia au dat decizii împotriva ”vastelor” lor cunoștințe despre arbitraj, care sunt aproape de zero, au și recunoscut asta, devenind ilari și lipsiți de profesionalism – n-ar fi pentru prima oară!

Una peste alta, competiția și-a atins scopul, adică a dat câștig de cauză celor mai în formă echipe, celor mai dornice de a-și asigura un loc în ediția viitoare a cupelor europene. Și dacă ar fi să reproșăm și noi ceva competitorilor, ar fi faptul că mulți dintre ei confundă jocul bărbătesc cu cel violent, cu agresiuni fizice, durități chiar, de neconceput pe un teren de sport. Arbitrii au încercat să lase jocul liber, iar asta a fost o greșeală, pentru că spre finalul meciurilor, când presiunea tabelei era mare, jucătorii n-au mai putut fi liniștiți și obligați să joace în limitele regulamentare – ca să-și mascheze limitele și numeroasele ratări, au apărut faulturile repetate, loviturile sub centură, tragerile, împingerile, care au dus la eliminări și chiar cartonașe roșii, care au umbrit spectacolul sportiv.

timi1
minaur

Comments are closed.