Opinie Daniel Nazare / Mai jucăm sau nu? Dacă da, pentru cine?

mie, 23 martie 2016

Recentele atentate de la Bruxelles nasc câteva întrebări legitime. Una dintre ele se referă la turneul final Euro 2016. Care sunt riscurile? Consecințele vor fi, în cazul unor noi deflagrații pe sau lângă stadioane, greu de calculat. Nu numai financiar, ci mai ales sportiv.

Europa, totuși, nu dă înapoi în faţa terorismului, considerând probabil că o decizie de anulare a turneului ar legitima şi mai mult acţiunile Statului Islamic, însă mai multe partide ar putea să se dispute cu porţile închise, conform oficialilor UEFA. Se pare că unele confruntări sunt considerate cu grad ridicat de risc (există şi informaţii în acest sens), astfel că sunt şanse mari ca acelea să se ţină fără spectatori în tribună. Ar fi o premieră la un turneu final, indiferent că e european sau mondial.

„Există riscul ca unele meciuri de la Euro să se joace cu porţile închise. Sunt unele partide cu grad ridicat de ameninţare teroristă şi luăm în calcul mai multe variante. Un turneu de asemenea anvergură e greu să fie anulat sau amânat, astfel că ţările europene, UEFA şi FIFA trebuie să se pună de acord cu privire la modul în care va fi organizat. Sunt multe temeri şi trebuie găsite soluţii”, a recunoscut vicepreședintele Giancarlo Abete în Gazzetta dello Sport de azi.

Dincolo de atentatele în sine, mă sperie ideea de a juca meciuri de fotbal, la cel mai înalt nivel, fără spectatori în tribune. Până la urmă, fotbalul e pentru oameni. Sunt fermecat mai mult de atmosfera din tribună la marile competiții decât de jocul propriu-zis, pentru că ești sedus de ceea ce vezi. Oameni fericiți, steaguri, eșarfe, oameni diferiți, multiculturalitate, iubirea pentru fotbal și lista poate continua. Cum ar fi Franța-România pe un stadion gol? Nici nu vreau să mă gândesc.

Dacă forul european va lua decizia de a se juca partidele cu porțile închise, mai bine ar fi să anuleze competiția. Nici sponsorii, care varsă sume importante, nu vor fi mulțumiți. Panourile publicitare sunt și pentru cei din tribună, nu doar pentru cei care beau bere în fața televizorului. În plus, scad încasările din bilete, iar multe tichete deja sunt vândute. Cum recuperează iubitorii fotbalului banii înapoi? Lovitura financiară ar fi uriașă, gândiți-vă doar la lanțurile hoteliere și la companiile aviatice, dar sunt multe puncte care vor avea de suferit.

Cred că ar fi o mare eroare să avem meciuri fără spectatori. Dar dacă asta înseamnă să salvăm vieți omenești, pot fi de acord că e o soluție. O soluție nu pentru o democrație civilizată, ci pentru o junglă care se pretinde un continent numit Europa.

nazare
de Daniel Nazare

mail: daniel.nazare@ilfovsport.ro
Facebook: Daniel Nazare

Comments are closed.