Naționala de handbal senioare joacă cu mai multe mâini”moarte”!

Dum, 21 martie 2021

Și ne gândim la turneul de calificare de la Podgorița, Muntenegru, competiție ce acordă bilete pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, Japonia. În grupa noastră, a III-a, sunt doar trei pretendente, pentru că cea de-a IV-a n-a vrut să vină în Europa, să riște infectarea cu COVID 19. Astfel, avem două paie la trei măgari, cum ar spune o glumă românească, adică doar primele două vor urca în avion, cea de-a treia urmând să vadă partidele din fața televizorului.

Au luat startul Norvegia, Muntenegru și România, trei forțe ale handbalului european, zic eu, ca să bag în seamă și selecționata noastră, care nu mai are de ceva vreme acest statut. În prima zi, Muntenegru a bătut Norvegia, 28-23, într-o manieră categorică, în care repriza a II-a a fost mai bună decât prima. Gazdele și-au dat viața pe teren, fiind conduse magistral de Jaukovic și Radicevic, două guri de foc greu de oprit.

A doua zi, România a vrut să repete și ea isprava Muntenegrului, dar, așa cum am spus și în titlu, a avut câteva mâni moarte în teren, adică n-au contat în economia jocului. Și încep, firește, cu Perianu, o handbalistă ieșită din formă de câți ani buni, cam de când aleargă după bani, ca și Bianca Bazaliu, și a uitat să se antreneze și să mai fie jucătoare. Perianu a greșit mult în apărare, a făcut faulturi grosolane, a dat pase greșite, iar în atac a înscris o singură dată, de la 6 metri, pentru că a doua oară a fost ghicită de marea Kathrine Lunde. Perianu a uitat să arunce de la 9 metri, să fie periculoasă, așa cum era la începuturi – a devenit o simplă pasatoare și n-ar trebui să mai figureze în lot. Antrenorul Vasile a luat-o, totuși, nu știm din ce interese, dar vom mai vorbi și de selecționer, care visează în continuare și nu crede că cineva l-a pus în fruntea naționalei unei țări cu tradiție în handbal.

După Perianu urmează Florică, o extremă penetrantă, altădată, dar cu multe nazuri și nu tot mereu gata să lupte din răsputeri. Din acest motiv, partea stângă a echipei noastre a stat la umbră și a șomat, nefiind un real pericol pentru Norvegia. Din păcate, mai avem și alte handbaliste care și-au pierdut busola, în acest meci, cum ar fi Eliza Buceschi, o handbalistă extrem de valoroasă, dar care nu se pliază pe politica lui Vasile. Alături de ea a rătăcit în teren și Cristina Laslo, pusă să joace inter dreapta, post unde n-a știut ce trebuie să facă. Nici Moisă n-a fost constantă, de altfel handbalista nu este așezată, parcă îi lipsește ceva, nu mai are trupul și sufletul pentru handbal.

Și cine a mai rămas? A, Ostase, care a avut un campionat european bun, în 2020, dar de atunci și până acum a trecut ceva vreme și s-a mai schimbat și selecționerul. Și ajungem la Neagu și Pintea, două handbaliste decisive, până la un moment dat, după care a rămas doar Cristina Neagu să ne salveze onoarea celor trei culori. Este mult prea evident, întreaga echipă stă agățată de Cristina – ea trebuie să tragă de la distanță, ea trebuie să paseze la Pintea, ea trebuie să rezolvele în secundele de pasiv. Aceasta este politica lui Vasile, care n-a avut în cap decât Neagu, Pintea, Perianu și Moisă. A luat-o pe Laura Popa degeaba, singurul nostru inter dreapta, la fel a procedat și cu Andreea Popa, o jucătoare vioaie, care ar fi putut destabiliza de multe ori apărarea norvegiană, dar Vasile n-a văzut-o. Au fost și cele două tinere, Polocoșer și Seraficeanu – prima n-a bifat niciun minut, chiar dacă este mai bună decât Perianu, iar cea de-a doua s-a mișcat mult mai bine, de când a înlocuit-o pe Moisă.

Și dacă tot vorbim de selecționer, personal consider că este o altă mână ”moartă”, în cadrul echipei, cu care vom merge din înfrângere în înfrângere. Să urci o întreagă îchipă în cârca lui Neagu și să nu ai alternative, asta înseamnă că nu te duce mintea prea mult, adică ai cunoștințe handbalistice limitate. Să insiști cu Perianu în teren, când vezi bine că este lentă și pe lângă ea sunt adevărate bulevarde în apărare, este iarăși o privire îngustă… Așa este, Vasile, trebuie să te minunezi că ai ajuns în postura de selecționer, nu meritai!

P.S. Am scris aceste rânduri înaintea meciului decisiv dintre Muntenegru și România, meci pe care Vasile îl privește cu încredere!

1 comentariu la "Naționala de handbal senioare joacă cu mai multe mâini”moarte”!"
  1. Anonim spune:

    o echipa formata din …. pile