Ministrul Sportului vrea audit la federații, o inițiativă unică, după Revoluție!

vin, 01 octombrie 2021

Trebuie să spun sincer că nu am mare încredere în actualul ministru al Sporturilor, Eduard Novac, pentru că știu în ce situații încurcate a băgat ciclismul românesc, cât timp a fost președintele acestei Federații. Dar această inițiativă a domniei sale, de a demara un audit sportiv la federațiile olimpice, este un adevărat act de curaj, o nebunie aș putea spune, care îl poate spăla de toate păcatele!

Niciun ministru de după Revoluție încoace, și au fost 23 la număr, nu s-a omorât cu firea să controleze federațiile sportive, să afle cum s-au cheltuit banii alocați marilor performanțe și să afle de ce nu mai sunt rezultate. Toți au privit pasiv cum toate ramurile sportive se duc pe tobogan, cum numărul sportivilor scade, cum interesul pentru medalii nu mai există.

Și iată că după mai bine de 30 de ani vine acest ministru și spune că face audit la federații pe mai multe planuri – este vizat modul de angajare al finanțărilor din diferite surse și modul în care s-au derulat aceste contracte de finanțare; modul de administrare a bazelor sportive și gradul de realizare a obiectivelor propuse. ”Ultimele ediții ale jocurilor olimpice au adus rezultate nesatisfăcătoare, iar viitorul trebuie gândit și planificat corect și atent, pentru ca această realitate să se schimbe. Concluziile Raportului de audit vor oferi informații și indicații privind cauzele nereușitelor și schimbările pe care trebuie să le implementăm pentru a corecta situația”, a ținut să precizeze ministrul Sportului.

Doar că nu sunt sigur dacă Novak are timpul necesar la dispoziție să-și termine acțiunea, pentru că este mult de lucru, la absolut toate federațiile, iar guvernele se schimbă la 7-8 luni. În plus, are șeful sportului românesc o echipă de profesioniști care să se priceapă să facă un audit complet? Înainte de a nominaliza federațiile cu probleme, să dăm citire performanțelor obținute la ultimele două olimpiade, succese care ne arată unde a ajuns sportul românesc:

Jocurile Olimpice din 2016, Rio de Janeiro, Brazilia
– o medalie de aur, prin echipa feminină de spadă
– un argint la tenis, dublu masculin
– un bronz la canotaj 8+1 feminin
– un bronz la lupte libere
A mai fost și un halterofil pe lista medaliaților cu bronz, dar la puțin timp i-a fost retrasă medalia, fiind depistat pozitiv cu substanțe dopante interzise

Jocurile Olimpice din 2021, Tokyo, Japonia
– o medalie de aur, canotaj, dublu vâsle feminin
– un argint la spadă feminin
– un argint la canotaj, dublu rame masculin
– un argint la canotaj, patru rame fără cârmaci
Sigur că este foarte puțin, iar inițiativa ministrului este binevenită, cu o singură condiție – să fie una corectă, care să arate realitatea așa cum este ea, dar să fie urmată și de sancțiuni, pentru toți cei care nu și-au făcut treaba. Altfel, este pierdere de timp!

Iată și federațiile despre care nu se mai aude deloc, în lumea premianților, dar care consumă bugete destul de mari:
– Federația de Atletism
– Federația de Baschet
– Federația de Box
– Federația de Ciclism (aici ministrul să repare ce-a stricat!)
– Federațiile de Gimnastică Artistică și Ritmică
– Federația de Haltere – la Olimpiada din acest an, Comitetul Internațional Olimpic a interzis participarea halterofililor români la competiție, din pricina dopajului sistematic, care durează de mai bine de 10 ani. Mai mult, chiar și președintele Nicu Vlad a fost declarat persona non grata, nefiind primit în Japonia, nici măcar ca simplu spectator!
– Federația de Handbal
– Federația de Judo
– Federația de lupte – de verificat aici de ce se cheltuie bani cu naturalizarea unor luptători ruși și ucraineni, în loc să se crească tinere talente
– Federația de Pentatlon
– Federația de Polo
– Federația de Rugby
– Federația de Tir cu Arcul
– Federația de Tir Sportiv
– Federația de Triatlon
– Federația de Volei

Am omis cîteva federații, cum ar fi cele de Canotaj, Scrimă și Tenis, pentru că acestea sunt printre sporturile care au bifat medalii la ultimele două olimpiade. Facem apel la ministrul Novak și-i recomandăm ca acest audit să fie obligatoriu transparent, iar informările să fie oficiale, pentru ca nu cumva să se facă cine știe ce speculații, după controalele domniei sale.

1 comentariu la "Ministrul Sportului vrea audit la federații, o inițiativă unică, după Revoluție!"
  1. Horațiu spune:

    La handbal se face?Daca DA ,Dedu intră sigur la apă ! Acolo e jaf curat, cu carduri de …protocol in pandemie de 2500 euro lunar ,neaprobat de CA

adauga un comentariu