Meciuri slabe, în preliminariile Europeanului de handbal feminin!

mie, 09 decembrie 2020

De aproape o săptămână ne bucurăm de jocurile Campionatului European din Danemarca. Să le mulțumim danezilor și să-i apreciem că au fost curajoși să găzduiască această competiție, în integralitatea ei, după ce norvegienii au declinat să mai aibă în casa lor Grupele C și D. Federația Europeană n-a comentat decizia nordicilor, în ciuda faptului că a fost luată cu doar o săptămână înainte de startul Europeanului – cred că dacă România ar fi îndrăznit să facă așa ceva, ar fi fost exclusă din organismele handbalului Continental, ba chiar și mondial, dar asta este o altă discuție, apropo de exprimarea nefericită a arbitrului Colțescu, pe un teren de fotbal!

Și revenim în Danemarca și spunem din start că nivelul competiției este unul destul de scăzut, de aici și rezultatele contradictorii, de la o etapă, la alta. Și când spun calitate îndoielnică, mă refer la ratările incredibile, din cele mai favorabile poziții; la pasele proaste și neglijente; la numărul redus de contraatacuri, altădată un apanaj al Muntenegrului, Franței sau Rusiei; la ritmul slab de joc, mai ales în ultimele 20 de minute, semn că handbalistele stau foarte prost și la capitolul condiție fizică; iar ca o bomboană pe colivă, aș spune că lipsa de reacție a pariorilor, adică câștigurile foarte slabe, pentru că n-au prea căzut pe cheie, denotă faptul că favoritele au fost doar cu numele, pentru că pe semicerc s-a jucat cu garda jos. Dar nici în acest caz n-am văzut goluri prea multe, cele mai bune marcatoare fiind cehoaica Marketa Jerabkova și norvegianca Nora Mork, ambele cu câte 22 de goluri, podiumul fiind completat de o altă sportivă din Norvegia, Camilla Herrem, cu numai 18 reușite. Pentru naționala tricoloră, Neagu a marcat 16 goluri și Ostase 15.

Dar să vedem ce s-a întâmplat în cele patru grupe și cine a primit pașapoartele pentru Main Round:
GRUPA A
Chiar dacă a acumulat maximum de puncte, 6, naționala Franței a-nceput șovăitor, doar 24-23 cu selecționata Muntenegrului. Rezultate:
– Franța – Muntenegru 24 – 23
– Danemarca Slovenia 30 – 23
– Slovenia – Franța 17 – 27
– Muntenegru – Danemarca 19 – 28
– Muntenegru – Slovenia 26 – 25
– Franța – Danemarca 23 – 20
Merg mai departe Franța, cu 4 puncte, Danemarca, 2 puncte, și Muntenegru, 0 puncte.
GRUPA B
Autoritatea Rusiei a fost incontestabilă, chiar dacă ultimele două victorii s-au conturat pe final de joc. Să spunem că Cehia a fost aproape să elimine Spania – Knedlikova și colegele ei conduceau, la un moment dat, cu 17-11, a fost și 19-13, dar Carmen Martin n-a dorit o astfel de surpriză neplăcut și a-ntors rezultatul aproape de una singură, marcând 12 goluri la total, câte 6 în fiecare repriză. Rezultate:
– Rusia – Spania 31 – 22
– Suedia – Cehia 27 – 23
– Cehia – Rusia 22 – 24
– Spania – Suedia 23 – 23
– Spania – Cehia 27 – 24
– Rusia – Suedia 30 – 26
Au promovat în Main Round Rusia cu 4 puncte, Suedia și Spania, ambele cu câte un punct.
GRUPA C
Este grupa surpriză, aș putea spune, cu rezultate șoc, de la o etapă la alta. Croația a acumulat trei victorii din trei, fără să fi etalat un joc special, dar a făcut greșeli mai puține, iar asta a contat. Jocul rezultatelor a uimit – Serbia bate Olanda, dar ia bătaie de la Ungaria și Croația; Ungaria pierde la Croația, dar și la Olanda, dar bate Sebia. Și totuși, naționala sârbă a ratat punctul de aur, în meciul contra Croației – în chiar minutul 60, Mamic și compania au avut atac de egal, dar s-au încurcat în minge, ratând calificarea în Main Round, în dauna Olandei. Rezultate:
– Ungaria – Croația 22 – 24
– Olanda – Serbia 25 – 29
– Serbia – Ungaria 26 – 38
– Croația – Olanda 27 – 25
– Serbia – Croația 24 – 25
– Olanda – Ungaria 28 – 24
S-au calificat mai departe Croația, cu 4 puncte, Olanda cu 2 puncte, Ungaria cu 0 puncte.
GRUPA D
Este grupa în care au jucat și tricolorele – au început cu o înfrângere în fața Germaniei, apoi au bătut Polonia, iar la final s-au înclinat și în fața Norvegiei. O linie de clasament care ar fi putut arăta ceva mai bine, dacă…, dar să lăsăm analizele pentru altădată. Rezultate:
– România – Germania 19 – 22
– Norvegia – Polonia 35 – 22
– Polonia România 24 – 28
– Germania – Norvegia 23 – 42
– Germania – Polonia 21 – 21
– România – Norvegia 20 – 28
Merg spre medalii Norvegia, cu 4 puncte, Germania, 2 puncte, și România, cu 0 puncte. În faza următoare vom juca împotriva Croației, pe 10 decembrie, Ungariei, pe 14 decembrie, și Olandei, pe 15 decembrie. Avem șansa noastră la semifinale, dar trebuie să batem în toate cele trei meciuri, iar Croația să se împiedice de Germania sau Norvegia. Cât timp există această posibilitate, să credem că tricolorele se vor trezi, măcar în al 12-lea ceas – nu de alta, dar de-a lungul vremii am bătut și Croația, și Ungaria, și Olanda, de ce n-am face-o și acum? Este adevărat că și aceste trei echipe naționale ne-au bătut și ele, la rândul lor, dar poate că nu o vor face din nou, tocmai acum!

Comments are closed.