Marius Radu s-a calificat la JO, ștafeta de 4×100 m liber va afla luni dacă va fi la Rio

sâm, 28 mai 2016

Ziua a patra a Campionatelor Internaționale ale României la înot a fost așteptată cu mare interes, în programul reuniunii de după amiază figurând și proba de 4×100 m liber masculin, acolo unde ștafeta noastră deține șanse mari de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio. Aflat în primul schimb, Marius Radu (23 de ani) a înotat ”suta” în 48,76 secunde, asigurându-și astfel prezența la competiția din metropola braziliană în proba individuală (barem A). Autoare a unui nou record național la 4×100 m liber (3 minute, 16 secunde și 54 de sutimi), săptămâna trecută, la CE de la Londra, unde a ocupat locul 6, ștafeta României a avut o nouă evoluție bună, șansele ei de calificare la JO fiind de 99%.

Performanța lui Marius Radu nu este deloc întâmplătoare, bucureșteanul reușind în 2014 să se califice în finala probei de 100 m liber la Campionatul European de înot de la Berlin. Născut în 18 iunie 1992, el a fost socotit o speranță a natației de la noi, pe când avea 18 ani fiind desemnat cel mai bun sportiv de la CSM Drobeta Turnu-Severin. În acest moment, Marius Radu este legitimat la Știința Municipal Bacău și îl are ca antrenor pe Ovidiu Galeru. El este al treilea înotător român care își ”vizează” pașaportul olimpic pentru Rio după Robert Glință (19 ani / ”U” Cluj) – 100 m spate și Norbert Trandafir (28 de ani / Știința Municipal Bacău) – 50 m liber. ”Am încercat să ajut și ștafeta, dar să fac și un timp foarte bun pentru mine, la individual. Am fost de trei ori foarte aproape să-mi fac baremul. La nouă sutimi, la douăsprezece sutimi. Simțeam că se apropie, dar nu știam când. Mă bucur că am reușit aici, alături de publicul nostru, unul deosebit. Și publicul a avut rolul lui. Ne-a dat un plus de energie. Acele sutimi de care aveam nevoie. M-am simțit mai bine ca afară. Am văzut că am mici greșeli la start, care însă se pot remedia. Pot avea un timp și mai bun. Există loc de mai bine”, a declarat Marius Radu.

Încurajată frenetic de oamenii din tribună, în majoritate înotători activi sau retrași, antrenori, rude ale acestora, Marius Radu, Daniel Macovei, Robert Glință și Norbert Trandafir au terminat proba de 4×100 m liber în 3 minute, 16 secunde și 71 de sutimi, confirmând că rezultatul de la Londra n-a fost unul întâmplător. Ștafeta noastră este calificată în proporție de 99% la Jocurile Olimpice de la Rio, iar această prezență ar mai putea fi anulată doar dacă echipele Turciei și Lituaniei ar reuși timpi mai buni până în 31 mai (practic în acest weekend fiindcă nu mai sunt competiții la începutul săptămânii viitoare). Calificarea României ar fi una istorică, fiind pentru prima dată când țara noastră ar avea o ștafetă în probele de viteză la Jocurile Olimpice. ”Este prima oară când România are o ștafetă competitivă. Și sperăm să nu fie ultima oară. Este bine dacă ne-am calificat. Bineînțeles că se poate și o finală la Jocurile Olimpice, dar trebuie să muncim mai mult și mai cu cap”, a comentat Marius Radu. Foarte fericit s-a declarat a fi și Norbert Trandafir: ”Ne așteptam să fie mai bine. În proporție de 99 la sută suntem la Rio. Eu mă calificasem la individual, dar e altceva să mergi cu echipa. N-am avut ștafetă de sprint niciodată. Am făcut istorie. Acum vom continua pregătirea și, din câte știu, vom avea un concurs la sfârșitul lunii iunie”.

Dacă Marius Radu a înotat ”suta” în 48,76 secunde, ceilalți componenți ai ștafetei au reușit următorii timpi: Daniel Macovei – 49,55 s, Robert Glință – 49,30 s și Norbert Trandafir – 49.10 s. 

Premierea ștafetei de 4×100 m liber a României, care a câștigat proba la Internaționale, va avea loc duminică, 29 mai, în jurul orei 16.55, la Bazinul Olimpic Dinamo ”Tolea Grințescu”. Apoi se va desfășura ultima reuniune din cadrul Campionatelor Internaționale de înot ale României.

Marius Radu, Daniel Macovei, Norbert Trandafir și Robert Glință (de la stânga spre dreapta) vor afla luni dacă vor reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Rio și la ștafeta de 4×100 m liber / Text și foto: Marian Burlacu

Comments are closed.