La HC Dinamo, a venit vremea plăților… forțate!

sâm, 26 mai 2018

Campionatul Diviziei A la handbal feminin s-a încheiat, iar HC Dinamo București, înființată și condusă de Constantin Căliman, a stabilit un record negativ, UNIC în campionatele României, de la toate sporturile, fie de echipă, fie individuale – nu a plătit niciun salariu jucătoarelor, începând cu 13 septembrie, 2017, când a-nceput turul Diviziei A, și până pe 12 mai, 2018, când s-a desfășurat ultima etapă a returului!

Am semnalat de mai multe ori că Dinamo este în urmă cu salariile, am scris și în preajma sărbătorilor din 2017, dar și de câteva ori, de la începutul anului, pentru că nu mi s-a părut corectă atitudinea președintelui, față de propriile handbaliste, care și-au făcut datoria cât au putut de bine, încercând să fie, psihic și fizic, la înălțime, dar a fost destul de greu, cu burta goală!

În plus, Căliman a-ncercat prin tot felul de tertipuri să amâne la infinit plățile salariilor, modificând de două ori contractele făcute inițial (în octombrie 2017 și mai 2018) și aiurindu-le pe fete că după aceste reglementări legislative urmează să intre banii. De altfel, poezia asta cu banii, că intră într-o săptămână sau două, că de sărbători sau imediat ce începe anul și-așa mai departe, le-a făcut pe handbaliste să nu mai aibă încredere nici în Căliman, dar nici în staff-ul tehnic. Și apropo de staff-ul tehnic, cred că ar fi fost normal ca cei doi antrenori să facă front comun cu handbalistele și să-l oblige pe președinte să facă la un fel, pentru că nu poți conduce o echipă neplătită de luni și luni de zile. Din păcate, nu pot să dezvolt această idee, pentru că nu știu ce amănunte sunt în spatele acestei tăceri a celor doi tehnicieni.

Căliman, o victimă?

Da, așa m-a lăsat să cred un personaj influent din lumea sportului, care mi-a dezvăluit doar câteva din mașinațiunile îndreptate împotriva președintelui, și în sezonul 2016-2017, când Dinamo chiar avea echipă de ligă națională, și în această ediție de campionat, când noua entitate și-a căutat un alt drum. Acesta este un subiect tocmai bun de dezvăluit, dar nu avem, deocamdată, toate informațiile și dovezile necesare, de a susține o astfel de idee.

– Da, aș putea să fiu de acord că președintele lui HC Dinamo, Constantin Căliman, a fost victima unei conjurații, dar de ce n-a ieșit să facă public acest fapt?
– De ce a acceptat să se umple de ridicol în sezonul trecut, neplătind câteva din cele mai bune handbaliste din campionatul intern?
– De ce nu s-a războit pe față cu cei care i-au băgat bețe în roate, provocând mari nemulțumiri și echipei masculine de la Dinamo, cu conturile blocate, din pricina faptului că oficialii grupării feminine, în speță Căliman, nu și-au achitat datoriile față de Farcău și alte handbaliste?
– Și dacă a dat greș în sezonul precedent, de ce s-a mai apucat să construiască o nouă echipă, fără să aibă sprijin? Nu tu sponsori, decât promisiuni, nu tu o echipă solidă, cu care să ataci promovarea din start, nu tu o sală de sport, unde să te antrenezi când vrei… În plus, lăudăros nevoie mare, Căliman a promis, în toamna lui 2017, crearea și unui Centru de copii și junioare, cu aproximativ 800 de sportive, cel mai mare din Sectorul 1. Firește că nici acesta nu a prins contur, iar Căliman și-a pierdut de tot credibilitatea.

Cu sula-n coaste…

Gata, vremea minciunilor a trecut, iar Căliman trebuie să scoată bani din piatră seacă și să plătească salariile handbalistelor care au câștigat memoriile depuse la Federație. Și stau și mă întreb, ce fel de manager este Căliman, dacă el în toamnă a cumpărat două handbaliste (de ele sunt sigur), pe Banciu cu 7500 de euro și pe Severin cu 5000 de euro, iar acum le-a pierdut, fără să-și scoată investiția? Dar știți cum se spune, pierzi, câștigi, negustor te numești…

Este pentru ultima oară când mai abordez acest subiect, am făcut-o pentru handbalistele care au de suferit, iar personajului influent din lumea sportului, care a-ncercat să mă convingă că președintele Căliman este o victimă, îi spun că fiecare să facă ce se pricepe mai bine – ca să fii manager la o echipă de handbal, fie ea și de Divizia A, îți trebuie anumite abilități și, mai ales, să te ții de cuvânt, atunci când ai promis ceva, ceea ce nu este cazul lui Căliman.

Ionel Pană

Comments are closed.