La Craiova s-a lăsat ceața…

lun, 05 noiembrie 2018

Și spun asta, după ce handbalistele de la Gloria Buzău, proaspăt promovate în Liga Florilor, le-au umilit pe oaspetele de la SCM Craiova, scor 27-17, într-un meci contând pentru etapa a 8-a. De altfel, vicecampioanele ediției precedente și câștigătoarele Cupei EHF, cele care au făcut Bănia mândră de prima cupă europeană din istoria sportului oltean, au început cu stângul, această ediție de campionat, ocupând, după opt runde, locul șase, cu patru victorii și tot atâtea înfrângeri.

Se întâmplă ceva la Craiova, nu mai este acea liniște, acea atmosferă de lucru, propice marii performanțe, din anul competițional 2017/2018. SCM-ul a fost învinsă în etapa a 2-a, la Vâlcea, apoi a urmat o altă înfrângere la Cisnădie, după care a venit Bistrița la Craiova, în etapa a 7-a, și a plecat cu toate cele trei puncte, pentru ca apogeul rușinii să fie atins în runda a opta, când nou promovata Gloria, condusă de Dumitru Muși, a obținut o victorie clară, la 10 goluri diferență.

Și rămânem la capitolul surprize în Liga Florilor, acolo unde Zalăul lui Tadici s-a predat în fața gazdelor de la Slatina, scor 21-27, pregătite de Victorina Bora. ”Toată echipa a luptat până la epuizare, au fost și concentrate, iar schemele ne-au ieșit așa cum le-am lucrat la antrenamente. Remarc întreaga echipă, inclusiv portarii, care au salvat patru sau cinci aruncări de la 7 metri. Mă bucur pentru pivotul nostru Lorena Ostase, care a arătat o mare creștere de formă și spun asta în perspectiva cooptării ei la lotul national de senioare – Lorena merită să îmbrace tricoul cu tricolor”, ne spunea Victorina Bora.

Și trecem la derby-ul etapei, disputat la Brașov, între Corona lui Crăciun și Vâlcea lui Pera, încheiat cu victoria oaspetelor, scor 25-22. Brașovul nu s-a predat așa ușor, mai ales că și elevele lui Pera au intrat mai greu în meci, având un pasiv de trei goluri, 4-7, în minutul 15. Și dacă gazdele au anihilat-o pe Iryna Glibko, considerând că ea este inamicul public nr.1, la rampă au apărut Da Silva Samara Vieira, cu 11 goluri din toate pozițiile, însă cea mai spectaculoasă evoluție a fost a Mariei Gavrilă, coordonatoarea care a schimbat fața jocului, de când a intrat în teren. Era 7-4 pentru gazde, dar după intrarea Mariei oaspetele au fost mai organizate și mai eficiente în atac, pornind o eficientă cursă de urmărire – Gavrilă și-a pus colegele în valoare, cu pase decisive, marcând și două goluri, asta și pentru spectacol. Apropo de Ostase și de lotul național de senioare, cred că și Maria Gavrilă poate să facă față tuturor rigorilor unei echipe naționale, fapt demonstrat în campionat, cu fiecare meci în care antrenorul ei, Florentin Pera, o introduce exact când situația este foarte grea. Poate îi spune cineva și lui Ambros de Gavrilă, nu de alta, dar această handbalistă are cu adevărat o pregătire tehnică de excepție, o ambiție și o determinare ce pot fi benefice selecționatei de senioare!

Și mergem la Divizia A de fete, unde totul este posibil, dacă ne uităm la rezultate: în Seria A, Știința bate Rapidul, care la rândul ei bate Steaua, care la rândul ei bate Știința și toate acestea bat Dinamo, fără drept la replica. În această horă a victoriilor surpriză a intrat și ACS Școala 181, elevele antrenorului Maximilian Gavrilă bătând și Dinamo, și Steaua, chiar și CSM București Div. A – în clasament, Rapid și Știința au câte 27 de puncte. În Seria B, AHCM Slobozia conduce detașat cu 21 de puncta, urmată de Neptun și Piatra Neamț, ambele cu câte 16 puncte. În ultima rundă, Slobozia a pierdut surprinzător la Malul Mării, scor 24-25. În Seria C, în frunte se află Dacia Mioveni, condusă de Daniel Gheorghe, cu 22 de puncte, urmată de Activul lui Florin Ciupitu. Cele două s-au bătut în ultima runda, de unde a iesit doar o remiză echitabilă, aș spune. În fine, în Seria D avem un lider care n-a cunoscut înfrângerea până acum, CSM Tg Mureș, echipă condusă de soții Mihaela și Claudiu Evi. CSM-ul are 24 de puncta, iar urmăritoarea sa este Chișineu-Criș, cu 16 puncte, o echipă din ce în ce mai surprinzătoare, după venirea lui Sebastian Tudor pe banca tehnică. Ultima ispravă a arădenceleor este egalul de la Reșița, chiar în fieff-ul lui Busuioc, un alt antrenor ambițios și longeviv.

Ionel Pană

Comments are closed.