Interviurile IlfovSport – Ana Terteleac – viitorul in arbitraj

lun, 20 decembrie 2010

Am intalnit-o pe terenul de fotbal, la meciurile din Liga a IV-a ilfoveana. Delicata si firava inainte si dupa meci insa ferma in deciziile luate pe terenul de fotbal. Nu a implinit 17 ani si viseaza la o cariera in arbitraj, un arbitraj simplu, corect, riguros. Vorbim despre Ana Terteleac… 

1. IlfovSport: Cum te-ai gandit sa devii arbitru?
Ana Terteleac: In primul rand a fost tatal meu(nr – Paul Terteleac) care de mica mi-a facut conoscuta notiunea de arbitraj , el m-a ajutat si mi-a descris arbitrajul amanuntit inainte de a incepe.Cand am fost prima data intrebata daca vreau sa incerc arbitrajul nici nu voiam sa aud , eu practicand in acel timp tenisul de camp pe care il consideram prioritar, insa peste ceva timp m-a mai intrebat odata si nici nu am stat pe ganduri si am zis da. Ii spuneam in fiecare zi sa sune sa ma inscrie la cursuri si abea asteptam primul meci.

2. IFS: Cum te primesc jucatorii si antrenorii?
A.T. : Pana acum nu am avut niciun fel de probleme cu jucatorii sau antrenorii vreunei echipe. Multi chiar spuneau ca sunt prima fata care-i arbitreaza sau ca nu au mai vazut fete arbitru. Oricum am constatat ca sunt mult mai respectuosi cand este o fata in brigada.

3. IFS: Care e relatia cu colegii de arbitraj?
A.T. : Avem o relatie de colegialitatesi prietenie. Ne intelegem bine si in afara si pe terenul de joc si au grija de mine.

4. IFS: Ce cred colegii de la scoala de activitatea ta?
A.T. : Sunt unii care habar nu au ce inseamna sau in ce consta aceasta activitate , altii inteleg si bineinteles ca li se pare ciudat dar sunt curiosi si pun intrebari dupa meciurile de la televizor.

5. IFS: Care este planul de pregatire fizica si teoretica saptamanala?
A.T. : De obicei fac antrenamente de 3 ori pe saptamana in timpul scolii, iar in vacanta merg sa alerg de cate ori am timp. De pregatirea teoretica ma ocup atunci cand am de dat examene dar desigur ca mai citesc si in restul timpului.

6. IFS: Cum privesti acum, prin ochii unui arbitru meciurile de fotbal de la TV?
A.T. : Inainte sa incep arbitrajul ma uitam la meciuri de fotbal doar pentru jocul in sine si pentru spectacol, si acum la fel, insa il mai privesc si ca un manual cu faze de joc de unde am ce invata. Comentez cu tata fiecare faza importanta si vad tot ceea ce trebuie sa fac si ce nu.

7. IFS: Care este cea mai frumoasa amintire de pana acum de la un meci de fotbal?
A.T. : Nu pot sa zic ca am o amintire anume, insa au fost multe momente frumoase si amuzante. Cred ca de la fiecare meci plec cu cate o amintire frumoasa.

8. IFS: Unde te vezi in cariera de arbitru peste 5 ani?
A.T. : Peste 5 ani cred ca am sanse sa urc spre divizia B, cu mult antrenament si munca sunt sigura ca acest lucru se va indeplini.

9. IFS: Cum se impaca arbitrajul cu preocuparile specifice unei fete de liceu?
A.T. : Se impaca, chiar daca pe timpul campionatului nu am weekend, colegii si prietenii s-au obisnuit sa le spun ca nu pot sa ies cu ei in weekend.

10. IFS: Cat timp aloci arbitrajului intr-o zi?
A.T. : Pe timpul campionatului, arbitrez in weekend si sunt plecata cam jumatate de zi poate chiar mai mult , si cred ca putem include si meciurile de la televizor pe care le urmaresc. In timpul saptamanii avem antrenamentele noastre de 2 ori pe saptamana.

Comments are closed.