Iepurașul a ucis un copil de 10 ani, în loc să-i aducă un cadou!

Dum, 25 aprilie 2021

Tragedia s-a desfășurat la Galați, într-o competiție, Cupa Iepurașul, care nu a respectat niciuna din măsurile prevăzute de Protocolul medical. În plus, terenul pe care avea loc evenimentul era unul neîngrijit, fără dotările minime, cu porți ruginite și un gard vechi, ce i-a fost fatal, micuțului fotbalist. Într-o pauză de meci, copilul s-a dus să-și facă nevoile și a vrut să iasă pe acea gaură, în spatele gardului. Dar cum a băgat capul pe gaura de jos, cele două plăci de deasupra au căzut în capul lui, provocându-i leziuni fatale. Nimic nu i-a mai fost de folos, nici eforturile oamenilor de a ridica plăcile din capul lui, nici resucitările permanente ale medicilor de la salvare…

Acum se desfășoară tot felul de anchete, răspunzătorii de această moarte dau vina unul pe altul, dar orice s-ar întâmpla și oride verdict s-ar da, la final, un lucru este sigur, copilul nu va mai învia din morți, aceasta fiind o dramă regizată, dacă pot spune așa, de toți adulții din jurul lui – părinții săi, antrenorul de la club, organizatorul competiției, primăria din Galați, ca administrator al acelei baze sportive, și chiar acei necunoscuți care au scos placa de beton din gard, pentru a-și face loc să iasă mai repede de pe teren.

În zadar plâng părinții acum, ar fi trebuit să aibă mai multă grijă de fiul lor, să-l întrebe pe antrenorul de la Bârlad, Ovidiu Mangu, dacă această competiție, Cupa Iepurașul, este avizată de Direcția Județeană de Sport, dacă trebuie făcute teste de depistarea virusului COVID19, fie chiar din cele mai ieftine. Ar fi trebuit să-și dea seama părintele că terenul de joc trebuia să intre de mai multă vreme în renovare, pentru că nu are minimele dotări. Dar cel mai important, ar fi trebuit să se intereseze dacă la teren este vreun cadru medical, pentru eventualitatea unui accident mai mic sau mai mare, condiție OBLIGATORIE, pentru orice manifestare sportivă, fie de amatori sau profesioniști, fie oficială sau amicală. Tatăl doar l-a însoțit pe copil, fiind de acord ca fiul său să joace în cele mai proaste condiții posibile.

Antrenorul de la Bârlad, Ovidiu Mangu, este la fel de vinovat ca părintele copilului, ba chiar mai mult, el fiind direct răspunzător de viața acestuia, fie la antrenamente, fie la meciurile oficiale. Este simplu să percepi taxe acestor copii, pentru că sunt convins că Mangu și-a făcut club și ia bani de la micii fotbaliști, dar ar fi trebuit să știe că răspunderea este a lui. În condițiile impuse de organizator, și mă refer și la starea terenului, și la dotările lui, dar mai ales la lipsa unui cadru medical la joc, antrenorul Mangu ar fi trebuit să refuze participarea la competiție. Dar el a riscat, iar acum trebuie să plătească…

Ajungem la organizatorul competiției, Tiberiu Grosu, care singur a declarat că nu este la prima competiție de acest fel – sigur, el le-a spus antrenorilor participanți să le ia temperatura copiilor și gata, ăsta este testul COVID-19. Dar este răspunzător și pentru calitatea terenului, și pentru lipsa de dotări minime, adică a spațiilor pentru necesitățile fiziologice ale fiecăruia, chiar și pentru acea gaură din gard, care i-a fost fatală copilului. Nu știm dacă s-a perceput taxă de participare, dar dacă Grosu a făcut-o, atunci situația devine cinică, micuțul fotbalist și-a plătit singur moartea, cum s-ar spune!

Și ajungem la oficialii din Primăria Galați, oameni care au promis de ceva vreme că vor face investiții în acea bază, că o vor renova și o vor reda circuitului sportiv. Vorbe în vânt, dar poate acum, după această tragedie, să vină cineva să dea măcar cu var, adică să curețe sângele copilului, de pe gardul care i-a luat viața.

De la Revoluție încoace, adică de peste 30 de ani, mii de baze sportive, săli de joc și stadioane din toată țara au fost dezafectate, unele găsindu-și altă destinație, în funcție de interese, altele fiind lăsate în paragină. La Galați, că tot vorbim de tragedia petrecută aici, bazinul olimpic a ajuns o ruină, popicăria la fel, ”nu mai are nimic, Galațiul”, îmi spunea cineva din zonă.

Despre administratorul bazei nu spun nimic, pentru că nu știu dacă mai este desemnat cineva să aibă grijă de un câmp plin de noroi, cu plante de tot felul și înalte cât gardul, de ți-e teamă să mergi prin ele, și cu porțile ruginite. Dacă administratorul are un nume, atunci își va primi și el pedeapsa cuvenită.
Să ne oprim pentru o clipă și la oamenii care au smuls acea bucată de gard, doar pentru ca ei să poată intra și ieși după bunul plac. Nu s-au gândit o clipă că celelalte două plăci de deasupra pot culisa pe canalele laterale și pot provoca un accident. Acum au aflat, iar dacă se simt protejați de anonimat, eu cred că vor avea o strângere de inimă, ori de câte ori vor trece pe la stadion – viața unui copil a fost curmată și de mâinile lor!

Comments are closed.