Handbalul românesc a dat iarăși în gropi!

lun, 15 martie 2021

De ani buni, handbalul românesc ne propune, din când în când, câte-o întâmplare deosebită, câte-un eveniment chiar nedorit, câte-un rezultat neprevăzut, ce cu greu poate fi explicat. Nu este liniște nici în campionatele naționale, dar nici la loturi, iar această agitație ne demonstrează că între semicercuri nimic nu este la locul lui.

Am trecut peste numărul mare de echipe de juniori și junioare care nu s-au înscris în campionat, din pricina organizării proaste, făcută de Federație; am trecut și peste apariția fetelor de la CSM, cu mesaje împotriva conducerii, înaintea meciurilor internaționale, de a râs o Euroă întreagă de noi; am trecut și peste egalul cu cântec dintre CSM București și Universitatea Cluj, în Liga Florilor; din păcate, vom trece și peste ultimult cutremur, bătaia administrată de Kosovo, naționalei masculină a României, 30 – 25!, care se lupta să se califice la Campionatul European (urmează calificările la Olimpiadă, de la sfârșitul acestei săptămâni).

Și să ne oprim pentru o clipă la acest rezultat, care pare desprins din nefirescul lucrurilor. Și mă exprim așa, pentru că am trăit primele meciuri cu acest adversar, cu 7 ani în urmă. Era în 2014, mai spre toamnă, când Kosovo se lupta cu Europa să fie recunoscută ca stat independent. În ciuda faptului că politicienii noștri n-au recunoscut Statul Kosovo, Federația Europeană de Handbal a făcut tocmai invers și a introdus naționala de handbal masculin kosovară în calificările pentru Campionatul European. Și primul adversar a fost chiar România, care a jucat turul acasă, în Sala Dinamo, meci pe care tricolorii, conduși de tehnicianul Aihan Omer, l-au câștigat la pas, cu 36 – 24. Era primul meci al lui Omer, la cârma naționalei. Să mai spunem că, tot ca o premieră, înaintea meciului nu s-au cântat imnurile celor două țări, pentru că România nu recunoscuse existența Statului Kosovo. O chestie de compromis, acceptată și de Federația Europeană. La doar câteva zile, naționala noastră mergea la Priștina, capitala Kosovo, unde avea să se impună și acolo cu 30 – 16.

Și ne întâlnim cu kosovarii după aproape 7 ani, iar rezultatele sunt cu totul altele: 23 – 23 la Kosovo și 25 – 30, la București! Adică vreme de șapte ani, noi am stat pe loc, iar kosovarii tot au progresat, nu mult, pentru că nu e cine știe ce mare rezultat să bați România la handbal masculin, dar pentru un stat așa de mic șocul victoriei este unul pozitiv. Înfrângerea nu a căzut bine iubitorilor de handbal din România, care spun că mai rău de-atât nu se poate și care îi cer demisia președintelui Dedu. După părerea mea, de vină este și Consiliul de Administrație al FRHandbal, care nu și-a impus niciodată voința și care n-a înțeles că rolul său este decisiv, în coordonarea handbalului românesc; urmează secretarul general, antrenorii federali, oameni de paie, incapabili să creeze un program de dezvoltare pe termen lung, care să redea handbalului strălucirea de altădată. Practic, la conducere nu există oameni de calitate, ci numai oportuniști, care își rod liniștiți osul primit și votează ce li se ordonă.

Ar trebui să-i luăm în vizor și pe cei din lumea handbalului, reprezentanții cluburilor, pentru că ei sunt cei care votează și decid conducătorii din 4 în 4 ani, iar aici sunt multe de spus, pentru că și ei dau dovadă de multe slăbiciuni – sunt ușor de manipulat, cu trei vorbe și două minciuni sunt și lesne de păcălit…

În privința antrenorului, n-avem nimic de spus – el este ca o valiză cu etichete străine, colorată pe-afară, dar care nu conține prea multe informații în interior, despre handbal și performanțe. Să nu fii tu capabil între un egal și meciul doi să schimbi ceva și să-i surprinzi pe adversari, de doi lei, în treacăt fie spus, asta înseamnă că nu te pricepi la meseria asta. Poate c-ar fi trebuit un telefon scurt lui Omer și întrebat de cum a pregătit el victoriile – sigur, îi cădeau galoanele lui Fortuneanu, dar poate că România nu ar fi fost umilită în așa hal!

P.S. Făcea cineva un calcul că am mai avea șanse dacă, Suedia nu știu ce face, iar Muntenegru să ne ajute cumva. Mă gândesc că nu merităm să ajungem la Campionatul European, dacă te-a bătut Kosovo, să ne primim pedeapsa și să stăm acasă, așa cum facem de ani buni și ne uităm la televizor.

1 comentariu la "Handbalul românesc a dat iarăși în gropi!"
  1. Gheorghe spune:

    Analiza corecta ,dar aude neispravitul de Dedu ? Care nu a avut alta preocupare decat ,cat poate fura ,cu miliardele ! Poate il cauta PNL isti,ca tatal nulitatilor din sport,Dedu,Petrache,Potec,Covaliu,si nu ultimul Bueanu si Gino, pusi de PONTA prin santaj si ordin la PSD isti in judete, nu a prins nici parlamentul .”..Cin se aseamna se aduna „,!