Gimnastica românească este în genunchi – tot Stoica e la putere!

Dum, 25 martie 2018

Ultimele rezultate, de la cea de-a 11-a ediție a Cupei Mondiale de la Doha, mi-au confirmat ideea că gimnastica artistică feminină de la noi este în genunchi și nici n-are de gând să-și schimbe poziția. Spun asta, gândindu-mă la nerealizările din Qatar, adică nicio calificare în primele opt, la niciun aparat – dezamăgitor, nu-i așa? Și mă mă pun în situația fostei noastre campioane, Andreea Răducan, care a preluat președinția Federația, promițând că o să facă și o să dreagă. Oamenii au crezut-o, pentru că ea venea din iarbă, cum se spune, și se considera că știe exact ce-i trebuie unui sportiv, să meargă pe drumul performanței. Până acum, însă, Răducan s-a făcut de râs, de fapt ne-a făcut pe toți de râs, dovedind că și ea, cât și întreg Comitet Executiv, sunt incapabili să managerieze sportul cel mai iubit din România, cu cele mai mari performanțe internaționale.

Din curiozitate, am intrat pe site-ul federației de specialitate, să mai aflu câte ceva din programele puse la cale de federali, pe bani grei și pe sponsorizări serioase, dar care nu lasă mai nimic în urmă, cel puțin până acum. Și iată ce am găsit chiar pe prima pagină a site-ului:

Comitetul Executiv al Federației Române de Gimnastică a analizat, pe baza rapoartelor Comitetelor Tehnice și ale antrenorilor federali, situația gimnasticii feminine în perspectiva noului ciclu olimpic și a marilor evenimente ale gimnasticii în perioada următoare. ”Am avut o ultimă perioadă extrem de cruntă prin ceea ce s-a abătut asupra gimnasticii noastre, sub foarte multe aspecte. Sigur, anumite greșeli – și, poate, nu puține – s-au făcut și ne aparțin, cu repercusiuni directe asupra rezultatelor generale, erori pe care dorim să le evităm în continuare, motiv pentru care au fost luate o serie de hotărâri în ceea ce privește reorganizarea loturilor, reașezarea pregătirii și responsabilităților, pentru eficientizarea la maximum a valorii și calităților gimnastelor de perspectivă aflate la nivelul actualelor loturi, eligibile pentru Tokyo 2020, fără a le uita, desigur, pe sportivele aflate în vârful ierarhiei”, a spus Adrian Stoica (foto România TV), președintele FRG.

Adică exact cel care a condus gimnastica la dezastru, în ultimii ani, și a destructurat cu bună știință ultimului lot olimpic 2013-2016, cel de la Izvorani, poate așa vă amintiți mai ușor, și care nu s-a calificat la Olimpiada de la Rio, după zeci de ani de dominație mondială, continuă să facă strategia în gimnastica românească! Vorbește despre erori, pe care și le recunoaște, despre evitarea acestora, despre reorganizare, responsabilizare și eficientizare. Chiar dacă nu mai este președinte executiv, Stoica a rămas în fruntea mesei, ca onorific, și, se pare, că își impune în continuare punctul de vedere. Andreea Răducan nu este deranjată de acest fapt, ba chiar zice mersi că Stoica face treaba în locul ei – așa poate să-și crească și ea copilul, fără să aibă și alte bătăi de cap.

Doar că întâmplările din gimnastica noastră nu o avantajează și prognozăm că, în ritmul ăsta, nici la Jocurile Olimpice de la Tokio nu vom ajunge! La Cupa Mondială de la Doha, de acum câteva zile, le-am reactivat pe Maria Holbură, 17 ani, și Anamaria Ocolișan, 20 de ani, gimnaste care au traversat și ciclul olimpic anterior, fără să uite, probabil, traumele fizice și psihice aplicate de Adela Popa (și acum este în colectivul tehnic de la Deva), Ioan Coroiu și Lucian Sandu. Și pentru că tot am amintit de Doha, să spunem că cele două gimnaste din România, Holbură și Ocolișan, s-au comportat mai mult decât modest, reușind contraperformanța de a nu se califica în nicio finală:
– La sărituri nu au concurat
– La paralele inegale Maria Holbură s-a clasat pe locul 12, fiind a treia rezervă (n-a avut norocul să se retragă nicio sportivă)
– La sol, Anamaria Ocolișan s-a clasat pe locul 11, în calificări, fiind a doua rezervă (nici ea n-a avut norocul să se accidenteze cineva)
– La bârnă, dezastrul a fost și mai mare – Ocolișan s-a clasat pe locul 24, iar Holbură pe 38
Urmează un alt concurs internațional de tradiție, unde vine lume bună și unde se ia pulsul pentru Europene și Mondiale – TROFEO CITTÀ DI JESOLO GINNASTICA ARTISTICA 2018, Brescia, Italia, 14/15 aprilie. Cu cine vom merge, oare și acolo ne vom face de râs?

Pe același site al Federației, sub elucubrațiile lui Stoica, un alt personaj care, de aproape doi ani, arde gazul degeaba la Deva, Nicolae Forminte, cel care a împins-o pe Olivia Cîmpian să fugă din Centrul devean și să se antreneze în Ungaria, își dă și el cu părerea, cu aceeași limbă de lemn ca a șefului său, Stoica, fără să spună ceva interesant: ”Noile principii de organizare răspund dorinței unanime de a asigura gimnastelor o pregătire unitară, cu un concept de pregătire unitar din punct de vedere metodologic și tehnic, mai ales la aparatul care suferim cel mai mult, paralelele. Dispunem de elemente de perspectivă, capabile să răspundă rigorilor unui program intens, talente care au posibilitatea unei ascensiuni valorice”, a spus noul antrenor coordonator Nicolae Forminte.

Gimnastica feminină este în genunchi, am spus asta și în primele rânduri, și nu se întrevăd speranțe ca cineva să fie în stare s-o ridice!

P.S. În timp ce Stoica, Forminte și Popa continuă să sape groapa gimnasticii românești, noul președinte al Federației, Andreea Răducan, cheltuie bani fără număr cu avocații pe care i-a tocmit, pentru procesul pe care Federația îl are cu Silvana Peng, mama fostei gimnaste Asiana Peng. De fapt, acțiunea a fost pornită de Adrian Stoica, exact în perioada când se desfășura Olimpiada de vară din 2016 – ca să nu piardă timpul degeaba, pentru că tot nu calificase echipele de gimnastică la Rio, și sătul de adevărurile spuse de Silvana Peng, despre modul prost în care a gestionat Federația, în ultimul mandat, despre condițiile inumane de la Izvorani, create de antrenorii Popa, Coroiu și Sandu, fostul președinte Stoica a dat-o în judecată pe Silvana Peng, pe motiv că strică imaginea Federației. Total neadevărat, pentru că imaginea o stricase el, cu Grigoraș și Apolzan, pentru că n-au știut să oprească declinul gimnasticii noastre.

Mă așteptam, totuși, ca Andreea Răducan să înțeleagă ridicolul acestui proces și să-i pună capăt, dar se pare că nici fostei mari gimnaste nu-i pasă de banii contribuabililor și nici de imaginea șifonată a sportului pe care îl conduce. Nici ei și nici noului Comitet Executiv…

Ionel Pană

Comments are closed.