Fum fără foc nu iese – scandalul de la ritmică are un sâmbure de adevăr!

mar, 06 aprilie 2021

În aceste zile a izbucnit un nou scandal în sportul românesc – antrenoarea de gimnastică ritmică de la Clubul Steaua, Adriana Teocan, este pusă la zid de o sportivă, Andra Ioana Rus, și părinții aceștia, acuzând-o de practici dure la antrenamente, de un vocabular total neortodox, în discuțiile cu micile gimnaste, dar și de încasarea unor sume de bani, de la părinții sportivelor, fără să emită chitanțe justificative.

Din păcate, cu un an în urmă, poate și mai bine, am ascultat această poveste, spusă de un alt părinte, ba chiar mi s-a sugerat să mă amestec printre adulții care își aduc fetițele la antrenament, să stau în antecamera sălii unde are loc procesul de pregătire și să aud vocabularul antrenoarei Adriana Teocan și să văd, fie și prin gaura cheii, modul de lucru al fostei gimnaste (s-a retras de pe covor în 2013 sau 2014, împreună cu Alexandra Piscupescu). Nu mi-am dus intenția până la capăt, ba chiar am și uitat informația, mai ales că nimeni nu mai pomenea de antrenoare, în ultima vreme.

Am înțeles că acum este în plină desfășurare o anchetă amplă, în care s-au implicat și Ministerul Sportului și CLubul Steaua, dar și poliția și Parchetul, pentru că părinții gimnastei agresate au depus plângeri penale. N-aș fi reacționat, pentru că cel mai corect este să vorbim la final de anchetaă, dar m-a surprins reacția președintei Federației de Ritmică, Irina Deleanu, care a lovit dur tot în sportiva de la Steaua.

”Este o gimnastă de nivel mediu, dar părinții n-au înțeles că nu este Nadia Comăneci și tot au împins-o în față. Am primit telefoane de părinții colegelor ei care spun că nu sunt reale acuzele familiei Rus, aceștia sunt oameni conflictuali… În privința banilor se știe, părinții mai ajută cluburile să ia un covor sau obiecte de concurs, pentru că bugetele de la stat nu sunt suficiente – altfel, nu se mai face sport”, se agita Deleanu pe canalele media.

Da, Andra Ioana Rus nu este Nadia Comăneci, așa cum n-a fost nici antrenoarea ei, Adriana Teocan, și nici măcar președinta Federației de Ritmică, Irina Deleanu – niciuna nu s-a ridicat nici măcar până la jumătatea nivelului de performanță, atins de Nadia. Nu poți să-i tai aripile unui copil, spunându-i că nu este Nadia Comăneci, asta înseamnă lipsă de considerație față de sportivă!

Toată lumea știe că succesele românești la ritmică, mă refer la europene, mondiale sau olimpiade, istoria le numără pe degetele de la o mână. Tocmai de aceea trebuie să avem grijă de orice sportivă care muncește pe covor și vrea să iasă în evidență. Dar la Federație se practică aruncarea sportivelor la coș – și-mi aduc aminte de Ana Luiza Filioreanu, una din cele mai valoroase gimnaste ale Federației, sportivă care a dus România la Olimpiada de la Rio, în 2016, după o absență românească de 20 de ani. Și chiar aflându-se la apogeu, când maturitatea și experiența i-ar fi permis să mai performeze câțiva ani, Filioreanu a fost scoasă din circuit, din pricina unor conflicte cu tatăl sportivei sau cine știe… Cert este că frumoasa domnișoară a suferit tare mult, iar sportul românesc a pierdut o gimnastă, nu așa de valoroasă ca Nadia Comăneci, este adevărat!

În privința celorlalți părinți care înfierează victima de la Clubul Steaua, și pe care o fac mincinoasă, sărind în ajutorul antrenoarei Teocan, asta este o practică comunistă, ce se întâlnea la locul de muncă (am prins era…), unde individul care nu se încadra în societate, cu pantaloni evazați, cu plete și perciuni, era criticat aspru și se cerea sancționarea lui. Dar vorba lui Pitiș, ”Nu contează cât de lung am părul/ Important e cât de mult gândesc”…

Așa s-a întâmplat și la gimnastica artistică, atunci când Maria Olaru a spus adevărul în cartea sa, așa a pățit și Asiana Peng, după ce s-a destructurat lotul olimpic de la Izvorani în 2015, iar exemplele pot continua. Poate că această anchetă va scoate la iveală practici știute – dar dacă este să se legalizeze bătaia în sport, atunci este ok, și dacă va intra în regulament practica să se dea bani fără chitanțe, atunci nu mai zice nimeni nimic, dar să știm și noi, nu?

Niciun comentariu

adauga un comentariu