Extraordinarul tărâm de combat al Ligii a 4-a de Ilfov

joi, 24 noiembrie 2016

Episodul din weekendul trecut de la Săbăreni ne-a amintit că Ilfovul este un tărâm aparte în care singurul lucru lipsă este un turneu de UFC.

Deși Caragiale s-a stins de o bună bucată de vreme, boemia poveștilor sale se regăsește în Liga a 4-a.

Dacă te apuci să tastezi pe Youtube ”football fail”, o să găsești o sumedenie de videoclipuri care fără îndoială o să îți facă ziua mai frumoasă, dar succesul acelor videoclipuri reiese din faptul că o mare parte dintre acele faze se petrec în prime time, când toate camerele sunt îndreptate spre acei fotbaliști care pentru câteva clipe devin … ”actori”.

În rândurile de mai jos vă vom delecta cu câteva povești inedite ce fac din fotbalul mic ilfovean, ceva ieșit din comun.

”Băăăăă, unde e echipamentul?”

Prima poveste ne duce spre Măgurele. În ultimii 15 ani, Ovidiu Rusu a trăit multe cu echipa ilfoveană, dar nimic nu o întrece pe deplasarea de la Buftea de acum 5 ani de zile. ”Era un meci dacă îmi amintesc bine cu CS, dar la juniori, seniorii de acum reprezentau echipa de juniori a clubului și ne-am deplasat să jucăm cu Buftea. Pe vremea aia nu aveam autocare, așa că mergeam cu mijlocul de transport în comun și aveam un copil, era în probe la noi dacă îmi amintesc bine și era rândul lui să care apărătorile și ghetele. Ajungem la stadion, coboară toată lumea și îl văd și pe el, dar fără geantă. L-am întrebat unde sunt alea și mi-a spus: Nea Ovidiu, le-am uitat în stație! Și uite așa am jucat noi mai mult desculți decât echipați. Evident că nu mai erau acolo când ne-am întors.”

”Ne alergau pe câmp”

Cei de la Măgurele sunt în prim-planul a două povești cu aromă de Lokal Kombat. Sorin Năstase, președintele celor de la Ciorogârla își aduce aminte cu tristețe de un meci cu elevii lui Ovidiu Rusu: ”Cred că a fost acum vreo 2 ani cred, îi băteam fără drept de apel pe unde i-am prins, așa că am mers să jucăm la ei. Știi ce s-a întâmplat? A ieșit omor pe teren, l-au luat la bătaie pe căpitanul echipei mele. Am intrat pe teren, am oprit lupta, am dus echipa la autocar și am plecat. Ghici pe cine a suspendat AJF-ul? Pe mine normal!”.

omor-playoff-liga-4-corbeanca-popesti-16O altă echipă ce a trecut prin ”furia” celor de la Măgurele a fost Grădiștea. Cred că mulți dintre voi vă amintiți de ”Bătaia ruptă din rai de la Măgurele”, episod petrecut în aprilie 2014. Grădiștea a venit să joace la Măgurele, dar meciul s-a transformat într-o cursă pe câmpurile de lângă stadion, jucătorii oaspeților fiind alergați de suporterii celor de la Măgurele. Povestea bătăii are însă începuturile chiar cu câteva luni mai devreme când deși au câștigat meciul pe teren, Grădiștea a folosit un jucător pe fals, pe Ștefan Radu zis și Chinezul, fotbalist ce juca la Tunari. ”L-am chemat să se legitimeze, să aducă carnetul de fotbalist. S-a uitat la noi preț de câteva secunde și a rupt-o la fugă. A sărit gardul stadionului și dus a fost, deși jucătorii mei au alergat după el. Nici Usain Bolt nu îl mai prindea pe ăsta”, relata antrenorul celor de la Măgurele după acel incident.

”Nea Ion, eu am plecat la muncă

În îndepărtata Glina, lucrurile sunt calme, meciurile sunt liniștite, nu te aleargă nimeni, totul pare boem chiar. Ion Dumitroiu sau Ion de Glina este de o viață la club, dar și la AJF, dar cea mai inedită experiență a pătiț-o acum vreo 10 ani. ”Era un meci cu Domnești, știu meciul pentru că ei luptau la promovare. Au venit la noi și aveau nevoie de victorie, dar le-am dat o replică pe care nu o așteptau. I-am condus, totul bine și frumos, iar la pauză vine un jucător la mine și îmi spune ”Nea Ion, eu trebuie să plec la muncă”. Nu am apucat să vorbesc cu el, să îi explic ceva, că dus a fost. Apoi am realizat că nu mi-a lăsat carnetul de fotbalist. Evident cei de la Domnești l-au contestat la final așa că Ioane scoate carnetul de unde nu-i. Au câștigat la masa verde după ce i-am bătut pe teren. De atunci mă ocup strict de carnete, dar atunci erau alte vremuri, alte reguli. Nici nu m-am mai dus la contestație, știam că o comisesem” relatează Ion de Glina.

”Poliția ne-a scos de la Ciolpani”

Nica Alexandru, șecretarul celor de la Dragomirești își amintește acum zâmbind un episod petrecut prin 2005, la Ciolpani: ”Jucam cu echipa locală, îi conduceam și prin minutul 60, un jucător de al meu a intrat mai dur. Atât au așteptat gazdele, ce a urmat e rupt din povești. Stăteam pe teren la mijloc și ne feream de pietroaie, eram ca în filmul ăla cu spartanii, Eram asaltați din toate părțile. Ne apăra un polițist, dar săracul nu știa ce să facă, a venit șeful de secție, ne-au escortat până pe A1, doar că ăia de la Ciolpani se țineau după noi. Acum râdem, dar ne-am cam luat-o pe cocoașă rău de tot”, își amintește acesta.

”Am fugit pe sub gardul stadionul”

Vă mai amintiți filmul Escape to Victory? Acea peliculă în care Sylvester Stallone, Pele și omor-playoff-liga-4-corbeanca-popesti-11alți fotbaliști sau actori celebri, au încercat să evadeze dintr-o tabără nazistă după o partidă de fotbal pe viață și pe moarte? Un episod asemănător l-a pățit Mihăilă Viorel. ”Jucam la Moara și aveam meci la Periș, după doar 10 minute, scorul era de 2-0 pentru noi, eu am marcat ambele goluri. Atât mi-a trebuit. Imediat după meci, nu eram lăsat să plec, iar colegii mei erau apostrofați dacă interveneau să mă apere. Pe vremea aia la Periș ți-o luai pe cârcă, așa că știam ce mă așteaptă dacă mai stau. La prima clipă de neatenție, am rupt-o la fugă pe sub gardul de la stadion și apoi pe câmp. Am fugit cum nu credeam că pot. M-am ascuns în gară și am luat primul tren de acolo. Vă dați seama dacă mă prindeau? Mai ales că îi și bătusem”, rememorează acestea.

Dacă Liga 1 a avut perioada de glorie a cooperativei, Liga a 4-a a avut perioada de glorie a bătăii. Prezența forțelor de ordine a stopat bătaia ce făcea clasic un meci de fotbal mic, bine, asta doar când nu cumva polițistul joacă la vreo echipă.

Material apărut în numărul 34 al Revistei IlfovSport

munteanu

de Mădălin Munteanu

 

mail: madalin.munteanu@ilfovsport.ro

twiter: Mădălin Munteanu

3 de comentarii pentru "Extraordinarul tărâm de combat al Ligii a 4-a de Ilfov"
  1. Rapid spune:

    Magurele o echipa de desculti bine ca sau desfintat