Dedule, pe unde scoți cămașa?

vin, 29 septembrie 2017

Pe 28 septembrie, adică ieri, Tribunalul din Timiș a dat, pentru a doua oară, cîștig de cauză antrenorului Florentin Pera, aflat în litigiu cu echipa de handbal feminin din Roman, HCM sau CSM, nici nu știm cum s-o mai numim. S-a judecat Apelul celor de la Roman, iar Pera urmează să primească 10 salarii de la CSM, cât și cheltuielile de judecată. Pentru Pera, cazul este închis, pentru că tehnicianul asta a vrut, să-și primească banii pe ultimul an de contract – rămân, însă, în discuție încălcările de regulament ale Federației, care au permis mișcarea celor de la Roman, de a înființa o nouă entitate sportivă, care să o preia pe cea veche, și să-l lase pe dinafară pe Florentin Pera.

Regulamentul de Organizare și Funcționare a Federației a intrat în carantină!

Regulamentul gândit de Federație, după care Romanul s-a ghidat ca să scape de antrenorul Pera, a fost călcat în picioare – el lipsește, acum, de pe site-ul FRH, chiar dacă meciurile din cele două ligi, ba chiar și jocurile de la toate categoriile de juniori, sunt în plină desfășurare.

1. Iată ce spunea acel faimos punct 9.1, din Regulamentul cu pricina:
– 9.1. Preluarea unei echipe de catre un alt club In situatia in care, din motive temeinic justificate si independente de vointa sa, un club sportiv nu mai poate sustine financiar activitatea unei echipe de handbal care face parte din structura acestuia, motive constatate ca atare prin hotararea Adunarii Generale a Clubului sau dupa caz a Consiliului de Administratie, acesta poate decide preluarea acestei echipe de catre alt club sportiv, din aceeasi localitate sau judet, care la randul sau aproba, prin hotararea Adunarii Generale sau a Consiliului de Administratie, preluarea acestei echipe la structura sa

Așa spune Regulamentul Federației, care, dacă ar fi fost luat în seamă și analizat temeinic, ar fi trebuit să se stopeze din fașă, inițiativa celor de la Roman. Aici se vorbește despre un club care nu mai poate susține financiar activitatea de handbal, dar în cazul nostru cel care susținea activitatea la HCM Roman era Consiliul Primăriei orașului, care nu putea spune că nu mai are bani pentru handbalul de la HCM, din moment ce noul club, CSM, avea să fie finanțat de același Consiliu Local din Roman. Practic, HCM nu era în niciun pericol financiar, doar că șefii din Primărie au decis să schimbe denumirea clubului și să nu-l mai angajeze pe Pera.

Iar Federația a avizat această mișcare ilegală, ce nu era în conformitate cu propriile-i regulamente.
Ba mai mult, tot Federația a girat la EHF faptul că CSM Roman este continuatoarea de drept a echipei care a jucat în campionatul 2015/2016, HCM Roman, și are dreptul să joace în cupele europene. Practic, Federația de Handbal a luat pe cont propriu toate acțiunile celor de la Roman, iar acum trebuie să răspundă.

Să mergem și mai departe, la punctul 9.1.1 din același Regulamentul de Organizare și Funcționare a Federației , unde erau scrise următoarele:
2. 9.1.1. Preluarea unei echipe in perioada de transfer
– Procesul – verbal al Adunarii Generale /Consiliului de Administratie al clubului sportiv care nu mai poate sustine activitatea echipei sportive handbalistice , precum si procesul – verbal al Adunarii Generale /Consiliului de Administratie al clubului care va prelua echipa vor fi autentificate prin Notariat si vor contine in mod obligatoriu conditiile de preluare:
– a) Clubul care preia echipa, poate(n.n. nu este obligat!) prelua totodata, sportivii si colectivul tehnic, astfel :
– sportivii pot opta pentru transferul la noua echipa, daca sunt ofertati ;
– tehnicienii pot opta pentru angajamentul la noua echipa, daca sunt solicitati (n.n. Pera n-a mai fost solicitat!) ;
– b) Daca echipa preluata are restante financiare fata sportivii sau antrenorii aflati sub contract ori la terminarea acestuia ( certificate de hotararea unei comisii federale sau recunoscute de catre clubul predator ) acesteia i se retrage dreptul de a efectua transferari, inclusiv la noul club, pana la achitarea restantelor

Aceste paragrafe de mai sus au fost combătute de prima Instanță de Judecată, după cum urmează: ” Noul club, CSM ROMAN, avea obligatia legala sa preia contractul lui Pera cu HCM Roman, indiferent de prevederile regulamentelor FRH”. Prin urmare, Instanta a constatat că REGULAMENTUL FRH CARE PERMITE TRANSMITEREA LOCULUI ÎN LIGA NATIONALĂ DE LA UN CLUB LA ALTUL, FĂRĂ PRELUAREA OBLIGATORIE A SPORTIVILOR, CONTRAVINE DISPOZIȚIILOR LEGALE! Și la Apel s-a menținut această decizie, prin urmare, CSM Roman a jucat până acum ”pe fals în România și în Europa”, cum se spune, cu sprijinul angajaților Federației.

Unde a dispărut Tabelul cu semnături?

CSM Roman, prin vocea lui Lucian Micu, viceprimar la acea vreme, trâmbița sus și tare că preluarea este legală, fluturând și un tabel (foto) cu semnăturile întregii echipe, și a lui Pera, firește, prin care dorea să arate că nu are datorii la nimeni, iar întreaga echipă nu are alte pretenții. Pera a fost surprins de declarațiile lui Micu și a susținut că nu este semnătura lui pe acel tabel. S-a apelat la un expert grafolog, adus de către Federație, dar expertiza s-a făcut în lipsa lui Pera, chiar dacă fusese chemat. Și, culmea, expertul a zis că Pera a semnat, iar de aici s-a pornit Jihadul împotriva antrenorului – superficială cum o știm, Comisia de Disciplină l-a suspendat șase etape pe tehnician și i-a aplicat și o amendă de 2000 de lei, sancțiune ratificată, firește, de Consiliul de Administrație, Pera fiind acuzat de lipsă de sinceritate în declarații.

În fine, procesul s-a încheiat, Pera a câștigat, dar nu înțelegem unde a dispărut acel faimos tabel, care ar fi putut veni în sprijinul celor de la Roman, dacă semnăturile erau adevărate. Am spus semnături, pentru că mai sunt și alte jucătoare care au contestat faptul că nu ar fi avut cunoștință de acel tabel. Cert este faptul că oficialii de la Roman n-au depus acel tabel la Tribunal, semn că se-ndoiau și ei de veridicitatea actului.

Dedule, pe unde scoți cămașa?

Și-acum să revenim la Federație, pentru că după Hotărârea primei Instanțe, președintele a promis că se va umbla la Regulamente, dacă și decizia devine definitivă. Dar situația nu este așa simplă, pentru că echipa HC Zalău a contestat existența în Liga Națională a CSM-ului din Roman, pe motiv că este înscrisă ilegal, ceea ce este și adevărat. Mai mult, după această decizie de la Apel, chiar și federația Europeană se poate autosesiza, pentru că Federația Română a girat înscrierea pe fals a CSM-ului Roman în cupele europene. Poate, de data aceasta, membrii Consiliului de Administrație vor fi mai profunzi în decizii și-și vor da seama ce erori au putut să facă, cel puțin în acest caz. Dar există o soluție, una care-i scapă pe cei vinovați de repercursiuni: DEMISIA și retragerea la casele lor de la țară, unde se pot ocupa de agricultură!
Ionel Pană

1 comentariu la "Dedule, pe unde scoți cămașa?"
  1. Simi spune:

    Corect in totalitate dle Pana. Nimic de spus in plus . Dedu trebuie sa plateasca ,inclusiv daune morale si …pt ca e destul , DEMISIA ! La fel demisia si marionetele de la CA al FRH ! Cu avocatul lui Dedu personal Saseac – Potaissa in frunte ! Mizerabili handbalului romanesc !