”Dedu spune că Ambros rămâne până la Tokio 2020, dar n-antrebat și Consiliul de Administrație”…

vin, 15 decembrie 2017

”Mai mult, avem o Comisie Tehnică, formată din majoritatea antrenorilor din țară, în fața căreia trebuie să se dezbată eșecul de la Mondialul din Germania – să vină toți care s-au învârtit pe lângă echipă, și când spun toți mă refer la cei opt-sau nouă din staff-ul tehnic, să spună fiecare ce a făcut la națională, care a fost rolul lui, cât de bine și-a făcut treaba și de ce s-a ajuns la această ratare…

Declarațiile președintelui Federației, care-l dau ca sigur pe Ambros, până la Olimpiada de la Tokio 2020, n-au o bază reală, cel puțin din două puncte de vedere: mai întâi de toate, el nu a exprimat punctul de vedere al Consiliului de Administrație, pentru că n-a vorbit cu nimeni dintre noi, după înfrângerea în fața Cehiei. De altfel, nimeni din Consiliul de Administrație nu cunoaște detalii din contractul lui Ambros, ce clauze are el, pentru că nu ni l-a arătat niciodată, nici pe-al lui Ambros și nici al celorlalți tehnicieni spanioli din România. În al doilea rând, Dedu trebuie să câștige alegerile din februarie 2018, ca să fie sigur că îl ține pe Ambros, până la Tokio, scrutin din care eu nu sunt sigur că va mai ieși victorios”, ne declara unul din membrii Consiliului de Administrație, chiar revoltat , dar nu de rezultat, ci de modul cum a decurs campania pentru acest Campionat Mondial.

Dar revenind la Comisia Tehnică, ea a primit, deja, un semnal de la președintele Federației, iar membrii nu vor vota împotriva voinței președintelui, probabil de teamă, din lașitate, poate și din dorința de neimplicare. Și dacă mai adăugăm faptul că nici la selecția inițială această Comisie nu a fost consultată, avem imaginea clară a pregătirii subiective a Momentului Germania. Dar nici membrii Consiliului de Administrație nu s-a implicat mai activ, n-au cerut, la modul imperativ, ca naționala României să fie gândită și de tehnicienii autohtoni, care cunosc cel mai bine realitatea din handbalul românesc și mentalitatea sportivilor noștri.

Sigur, selecționerul spune că el face echipa, el decide și la selecții, pentru că, la final, el răspunde. Doar că Ambros nu răspunde cu nimic, se pare, chiar dacă nu și-a îndeplinit obiectivul, pentru că președintele îl apără, ba chiar spune că are mână liberă să facă ce vrea, cu naționala țării noastre. Ciudat mod de a vedea lucrurile!
Și nici chestia cu întinerirea lotului nu stă în picioare – noutățile de la lort sunt Dragut, 27 de ani, Tătar, 28, Tomescu, 26, Zamfir, 28, Popa (Iuganu), 27. Tinere sunt Berbece, 18 ani, care a jucat 72 de minute, din 360 posibile, Cristina Laslo, 21 de ani, cu 67 de minute, Mădălina Zamfirescu, 23 de ani, cu doar 36 de minute. N-a confirmat niciuna din cele trei, pentru că nu li s-a dat responsabilitate mai multă, stând în teren prea puține minute, ca să arate ceva. În plus, pe tabelul de 16, cel oficial, care a și fost trimis la Federația Internațională, apare Ibolya Szucs, în locul lui Zamfirescu, dar, surpriză, una din cele mai bune apărătoare de la noi, mă refer la Szucs, a stat în tribune 4-5 meciuri și pe foaia de joc a apărut Zamfirescu, cu foarte modeste realizări. Și ca bătaia de joc să fie completă, Szucs a jucat cu Cehia fix 1,48 de minute – no comment!

Nu cred că spaniolul Martin Ambros ne-a vrut binele la acest Mondial – nu spun că a fost ceva premeditat, dar nu și-a dat toată silința ca rezultatelesă ne impună. Și nu vorbesc doar de meciul contra Cehiei, unde și-a demonstrat neputința, cu adevărat, mă refer la toate partidele jucate în Germania – n-a avut o strategie bine definită, n-a știut cum să alcătuiască echipa, n-a avut capacitatea să le țină pe fete în formă, dar să nu fie obosite. Martin Ambros a dovedit că este un tehnician modest, că n-are față de o națională, precum cea a României. Ca să nu mai spun că reconstrucția unei astfel de selecționate, cu o istorie grea, în handbalul mondial, este un proces continuu, care necesită multă muncă, multe vizionări, multe peripluri pe la meciuri, nu plimbări cu avioanele plătite de Federație!

Ionel Pană

Comments are closed.