Dan Grecu, pe urmele lui Stoica și Grigoraș: ”Componenții lotului național trebuie trimiși la reeducare”?!

mar, 28 iulie 2020

O declarație care-l descalifică total pe fostul mare campion Dan Grecu – sunt două motivele pentru care l-am luat în cătare, ba chiar mai multe, dacă iau în calcul că face parte, de mai bine de un deceniu, din grupul de federali care a dus gimnastica românească la pierzanie.

Este în Comitetul Executiv de trei legislaturi, dar nu am auzit ca în vreo ședință să-l fi contrat pe Stoica, sau să iasă și să-și spună public părerea despre ratările de la Olimpiada de la Rio sau Tokyo. Să facă o analiză și să arate greșelile antrenorilor, a conducătorilor din Federație, ba chiar și a sportivilor, dacă este nevoie. A tăcut mâlc și atât, și el și toate fostele mari campioane ale gimnasticii noastre, care au prins câte-un loc călduț prin structurile de conducere.

Și-mi aduc aminte că, după ratările de la Rio, Stoica și Grigoraș au spus că au avut de-a face cu o generație labilă psihic; anul trecut, după dezastrul de la Mondialele germane, care ne-au adus alte eșecuri și necalificări la Olimpiada japoneză, antrenorul Forminte a reiterat și el spusele lui Stoica și Grigoraș, adăugând că generația cu care a lucrat el nu a vrut să muncească, fiind și mai puțin talentată. Păi bine, măi, federalilor, voi când faceți selecția unde vă uitați? Admit că ați avea dreptate, dar spun atunci că nici voi nu sunteți capabili de mai mult, nici voi nu ați avut ochii deschiși când ați făcut selecția. Ba mai mult, antrenorii care au lucrat cu aceste generații nu s-au priceput prea mult, n-au avut talent să șlefuiască pietrele prețioase și să le dea strălucire. La loturile naționale avem nevoie de tehnicieni calificați la un anumit nivel, oameni strălucitori. Olari sunt mulți, pe lumea asta, care își iau bucata de pământ din aceeași lutărie, dar artiști sunt puțini, pentru că meseria te obligă să ai multe cunoștințe.

Și vine Dan Grecu și spune că gimnaștii din lotul național trebuie trimiși la reeducare! Dar domnule Grecu, dacă spuneți asta, e ca și când v-ați fi referit la copiii dumneavoastră, la cei ai lui Urzică sau Stoica, sau Grigoraș, la copiii tuturor federalilor din Comitetul Executiv – asta înseamnă că n-ați știut să le dați o educație aleasă, nu le-ați corectat vocabularul, nu le-ați urmărit comportamentul și, până la urmă, progresul la aparate, de la o săptămână la alta. Voi nu v-ați făcut treaba cum trebuie, nu ei, iar asta, o mai spun o dată, vă descalifică și vă arată (in)capacitățile.

Și mai este ceva – în momentul când au ajuns în lotul național și întră într-un ciclu olimpic, înseamnă că acei sportivi, fete și băieți, devin un bun național, de care voi trebuie să aveți grijă. Un gimnast de nivelul lotului se formează cu greu, după 6-7 ani de practică la cluburi. Nu poți să-l aduci la echipa națională și să uiți să-l antrenezi, să nu știi cum să-i dai strălucire, să nu-l educi, dacă este nevoie. Și dacă nu-l faci mare campion, pentru că ăsta este țelul comun, al tău, ca antrenor, și al lui, ca sportiv, nici nu trebuie să-l umilești, să-i adresezi cuvinte urâte, sau să nu-l respecți, ba chiar să-i ceri și mici atenții!

”Sunt foarte supărat de tot ceea ce se întâmplă în gimnastica masculină”, declara Grecu pentru site-ul prosport.ro, dar îi spun specialistului la inele Dan Grecu că nu l-a oprit nimeni să intervină la lot, ba cred că avea chiar obligația, în calitatea lui de vicepreședinte al Federației, să colaboreze cu Urzică, să vină des în sală și să pună presiune pe copii, să le dea educație. Așa, e ușor să dai din gură, fără să te implici în această muncă grea. Vă înscrieți pe linia lui Stoica și Grigoraș, și poate că n-ar fi rău chiar să luați o pauză și să lăsați scaunul altcuiva, care are idei și vrea să ajute la redresarea gimnasticii românești!

Comments are closed.