Chișineu-Criș, orașul unde locuiesc boierii!

sâm, 05 mai 2018

Da, nu este nicio glumă, așa mi-a declarant însuși primarul Gheorghe Burdan, cu care am avut bucuria și onoarea să stau de vorbă minute în șir. Am droit să-l salut, să-l îndemn să susțină sportul mai mult, în special handbalul feminine, ba chiar să-l felicit că este gospodarul unui oraș foarte curat, liniștit și plin de verdeață.

”Țineți minte ce vă spun, oamenii de aici sunt boieri, în adevăratul sens al cuvântului, și ei știu că dacă au plecat din oraș încep să facă cunoștință cu sărăcia. Pot să spun că cu cât se-ndepărtează mai mult de Chișineu-Criș, cu atât vor fi mai săraci – la București se atinge apogeul”, îmi spunea domnul Burdan, cu mare convingere.

”Vă dau doar câteva date și apoi să spuneți dacă am sau nu dreptate: în Chișineu-Criș sunt șapte fabrici care duduie; orașul are aproximariv 8000 de locuitori, iar locuri de muncă disponibile cam 6000, suntem nevoiți să facem recrutări din orașe învecinate, iar angajatorii asigură transportul gratuit; avem Sediul APIA cel mai modern din țară; ne lăudăm cu un spital privat, cu dotări de ultimă oră; avem un bloc ANL, șapte bănci, două licee, gaze, apă curentă, toate străzile asfaltate, stație de epurare a apei, pistă de biciclete, magazine mari și mici și lista continua cu un Parchet, la Justiție mă refer, cu Termoficare modernă, adică fiecare scară de bloc are centrală proprie. Ce să-și mai dorească cetățeanul de la noi? La primărie este binevenit oricine, cu orice problem, și vom găsi rezolvare”, a continuat entuziast primarul Burdan, cel care conduce orașul din 1992!

IMG_5704 IMG_5716

IMG_5718IMG_5727

Eu am ajuns la Chișineu-Criș la invitația doamnei Florica Boldor, și manager, și antrenoare la echipa feminină de handbal din oraș, ce evoluează în Divizia A. În acest colt de țară se face treabă bună, iar condițiile pe care le-am găsit în oraș mă fac să cred că aici va apărea, cât de curând, o puternică echipă de handbal autohtonă. Mă bazez și pe optimismul doamnei Boldor, care ne-a spus o poveste adevărată:

”Aș putea să încep cu a fost odată, dacă mi-amintesc de CSȘ Constructorul Arad, de Tricolorul, echipă cu care am promovat în Divizia B. O istorie de câteva pagini, desigur, dar care m-a împins să reînod tradiția – în 2008, alături de mai multe fete care știam ce înseamnă handbalul, am făcut o echipă și am intrat în Campionatul Județean, pe banii noștri. În 2009 a apărut o secție oficială, CS Chișineu-Criș, ce era un club de drept public, coordonat de Consiliul Local al primăriei orașului.

În Campionatul Județean erau șapte echipe, la început, dar ușor, ușor interesul a scăzut și au rămas grupări puține. M-am decis ca în sezonul 2016-2017 să înscriu echipa Divizia A, a Campionatului Federației, să dau o adevărată tentă oficială muncii noastre. Am avut, în mare, handbaliste autohtone, plus trei junioare cu dublă legitimare de la CSȘ 2 Baia Mare – Mirela Morariu, Lucreția Vartolomei și fiica mea, Roxana Boldor, care ajunsese pe mâna antrenoarei Simona Maior-Pașca. A, să nu uit, în poartă era Amalia Corha, de la Zalău. Și debutul nostrum în Divizia A a fost unul îndoliat, pentru mine, pentru că exact în aceeași zi mi-a murit tatăl. Am avut puterea, totuși, să joc și să nu mă las copleșită de durere.

Sigur, a fost un sezon slab, pentru că una era să joci în Județeană, iar altă valoare aveau adversarele din Divizia A. Ne aflăm, iată, la a doua experiență în liga secundă și eu spun că grupul de la Chișineu-Criș arată altfel – avem, până acum, șapte victorii și un egal, dar cele două succese obținute cu Mureșul Tg. Mureș și KSE Tg. Secuiesc nu mi se socotesc, pentru că cele două s-au retras din campionat. În vestiar, pe lângă cele trei junioare de la CSȘ 2 Baia Mare, au mai apărut Anamaria Iuga și Alexandra Haidu, de la Marta Baia Mare, apoi Mihaela Cherecheș, fostă jucătoare de națională, Bianca Mârcă și Ligia Puț de la Oradea, iar din această iarnă am mai completat lotul cu Szuszana Salata, un portar de la Tg. Mureș, apoi am le-am mai adus pe Raluca Szasz, Adnana Pop și Romina Petruș, de la Extrem.
Arătăm altfel, acum, pentru că fetele sunt la zi cu salariile, au o cazare bună. O masa pe zi, asigurări medicale, iar eu le îndemn să meargă și la Universitatea de Vest Vasile Goldiș din Arad, cu care avem o foarte bună colaborare. De altfel, pot să mă laud că am, deja, cinci fete student. Le-am spus tuturor handbalistelor tinere din echipa pe care o conduc că pot pleca oricând, la o echipă unde condițiile sunt superioare celor de la Chișineu-Criș. Mie nu-mi place acel contract impus până la 23 de ani și consider că fiecare are dreptul să aspire la ceva mai bun – dacă fetele vor să plece unva mai bine, eu le sprijin să facă acest pas.

Sigur, am și eu un mare of – în Chișineu-Criș nu există o sală regulamentară de joc și suntem nevoiți să evoluăm în deplasare, la Arad. Sunt convinsă că dacă am fi acasă, pe terenul nostru, locuitorii ne-ar iubi și mai mult și ne-ar susține chiar din tribune. Știu că sunt ceva discuții și la Primărie, să facă un astfel de edificiu sportiv, extrem de necesar. Cred că s-a făcut și o adresă la Compania Națională de Investiții, după ce s-a și vizionat ca model, o sală de prin Moldova. Am încredere în primarul nostrum, care a demonstrate de atâtea ori că este alături de sportivii din Chișineu-Criș.

Cam aceasta ar fi povestea handbalului de la granița de Vest și recunosc cu sinceritate că, deocamdată, nu privim spre Liga Națională – vrem să creștem încet și sănătos, să devenim competitive, iar adversarele chiar să ne ia în seamă. Am ambiția ca în doi ani să creez acest grup puternic. Pentru sezonul care vine aș mai avea nevoie de trei jucătoare: un portar, un pivot și un inter dreapta. Cine vine la noi, are numai de câștigat”!, era de părere Florica Boldor, manager și antrenor cu idei novatoare, despre modul de dezvoltare și exprimare al tinerelor talente.

Așadar, la Chișineu-Criș este un primar, Gheorghe Burdan, care și-a făcut concetățenii boieri, la propriu, prin condițiile de trai create, cât și un manager de club de handbal, Florica Boldor, care este gata să-și lase jucătoarele libere de contract, dacă acestea primesc oferte mai bune, de la alte echipe! Acolo este o altă lume…

Ionel Pană
IMG_5854 IMG_5857

IMG_5859 IMG_5860

IMG_5863IMG_5865

IMG_5867IMG_5869

IMG_5870IMG_5873

IMG_5875IMG_5877

IMG_5879IMG_5887

IMG_5892 IMG_5895

4 de comentarii pentru "Chișineu-Criș, orașul unde locuiesc boierii!"
 1. Horatiu spune:

  Ionele draga, nu stiam de ce in articolul trecut ii vorbeai de rau pe Cristina si colegul ei. Ai trecut pe la Chisineu Cris si ai simtit nevoia sa te faci util. Nu-i nimic e si asta o modalitate de recunostinta.
  Dar nu de asta scriu eu aici sa te critic pentru prostiile tale trecute, ci pentru cele actuale: de ce nu spui ca vreo 8 dintre jucatoarele din echipa au absolvit si cursul de arbitri si vreo 4 sunt chiar talentate la arbitraj. Tu pe arbitrii stii numai sa-i critici nu sa-i si lauzi.

 2. Sorim spune:

  Dupa ce ne-au luat discotecile, ca pila lu’ x a depus plangere la primarie si s-a dat ora inchiderii la ora 12, iar dupa ce s-au Inchis toate, s-a marit programul pana la ora 4 dimineata :)). Asta e o problema mica,mica rau…
  Dupa ce am citit articolul, parca as vrea sa ma mut in orasul asta plin de toate….aaaa, era sa uit! Eu stau in orasul asta, daca il mai putem numi oras. „Fiecare bloc are centrala proprie? ” nnea, sigur nu ati gresit orasul? De fantani ii plin podul. Nu zic ca e rau, dar parca avem apa potabila la robinet…aaa nuuu!!! Se Modernizeaza anul asta!
  Ps: ii parerea mea! Poate sunt singurul nebun nemultumit de orasul asta

 3. Mister Ionel Pana! Fit-ar Pana aurita dar daca ai ajuns sa scrii cea ce ti-a zis primarul, esti in pom si nu ai Pana de aur. Daca te informai putin nu doar la primar ai fi constatat ca e cu totul altul adevarul. Cat despre echipa de handbal felicitari tuturor pentru realizarile lor.

 4. Claudia spune:

  Oraș curat si plin de verdeața?
  Boieri?
  Cati locuitori are Chisineu-Cris? Si dintre aceștia cati lucrează in fabrica?
  Ce sa-si mai dorească cetățeanul?
  Acest articol trebuie neaparat revizuit! Declarația primarului este o minciuna gogonata!