Cezar Stoichiciu, un zapciu în toată regula, la CSM Ploiești!

vin, 19 februarie 2016

Nu ştim ce merite a avut poliţistul Cezar Stoichiciu, dar știm că l-au impresionat pe viceprimarul Iulian Teodorescu și l-au determinat să-l aducă în fruntea Clubului Sportiv Municipal, asta întâmplându-se în toamna anului 2015. De atunci și pînă acum, zapciul Stoichiciu s-a integrat perfect în planul de nereguli de la clubul ploieștean, club unde se schimbă președinții, antrenorii și sportivii după bunul plac al consilierilor sau chiar al primarilor și viceprimarilor în funcție.

Și pentru că pe noi ne interesează mai mult handbalul, Stoichiciu a decis să-i transforme pe Botezatu, Turcu și compania în donatori de salarii, punând în față rezultatele proaste ale echipei masculine, care se îndreaptă cu pași repezi spre retrogradare. Doar că aceste rezultate proaste au venit și pe fondul manageriatului său incompetent, cât și al sfătuitorilor celor doi antrenori, Dobrescu și Nicolae.

Pe lista de transferuri, din toamna trecută, au fost și trei străini, iordanianul Kaleb, bieloruso-macedoneanul Telepnev și sârbul Rasic, unul mai slab ca celălalt, de pe urma cărora cineva, poate ne spune președintele cine, a încasat și ceva comisioane, probabil! Mai mult, cei trei aveau cele mai mari salarii din echipă, dar ”compensau” prin randamentul scăzut din timpul jocurilor, prin statul la umbră, adică mai mult pe banca de rezerve, acolo unde era mereu cald și bine – Telepnev avea 18.050 lei, Kaleb 15.947 lei și Rasic 13.520 de lei pe fiecare lună! Bani, nu glumă, pe care Stoichiciu îi scotea din visteria clubului fără să clipească.

Când străinii au văzut că încep problemele financiare, unul a făcut Memoriu la Federație și a devenit liber de contract, primind și toate restanțele financiare, iar ceilalți doi s-au înțeles cu clubul. Nu atât de receptivi au fost și cu Dorin Dragnea, sportiv venit la Ploiești tot în toamna lui 2015, dar care s-a dovedit vedeta echipei, cel mai bun transfer al găzarilor, din ultimii ani, liderul incontestabil al grupării cu 68 de goluri înscrise în prima parte a campionatului (Kaleb, Telepnev și Rasic au înscris împreună doar 44 de goluri!). Și el a făcut Memoriu, pentru că nu și-a primit salariile, dar nu devine liber de contract, pentru că Federația schimbă niște date pe site-ul propriu, față de Hotărârile Consiliului de Administrație.

Nu dezvoltăm, pentru că părțile sunt în litigiu, iar avocații lui Dragnea i-a prins cu mâța-n sac și pe federali, și pe cei de la CSM Ploiești. Luni, pe 22 februarie, noii membri ai Comisiei de Apel au datoria să ne spună cine a modificat Comunicatul de pe site-ul FRH, și de ce Comisia de Disciplină a ratificat suspendarea lui Dragnea, fără să aibă documentele în regulă.

Ne întrebăm, însă, de ce Stoichiciu nu a avut grijă de cel mai bun sportiv al echipei, Dorin Dragnea, de ce i-a suspendat contractul, fără să aibă motive întemeiate? El ca președinte se face primul vinovat de această politică falimentară de a-ți bate joc de proprii sportivi, apoi antrenorul Dobrescu, cel care va răspunde pentru retrogradare, cât și ”animatorul” Nicolae, fitilistul echipei, cel care are pile la Federație și îl tot amenința pe Dragnea. Este un paradox, să plătești niște sportivi, pentru ca apoi să-ți bați joc de ei, cum așa?

Am mai scris că banii cheltuiți aiurea sunt ai ploieștenilor, care plătesc din greu taxe, pentru ca urbea lor să fie în rândul lumii sportive. Imediat s-a sesizat Stoichiciu și a-mbrăcat haine de zapciu – pentru nerealizările din luna februarie, sportivii de la handbal (fete și băieți) au fost sancționați cu tăierea salariului cu procente ce variază între 10% și 40%! Cum a fost posibil așa, dintr-odată? Simplu, Regulamentul de Ordine Interioară, plin de încălcări ale legislației muncii în vigoare și în totală neconcordanță cu contractul între sportiv și club, conține astfel de sancțiuni:

– La Art 12 se spune: Dacă jucătorul nu joacă 100% din potențialul său, se poate diminua salariul cu 50%. Dar pe ce criterii se stabilește astfel de vină, are cineva unitățile de măsură care să-l prindă vinovat pe sportiv? Totul este ambiguu, la mâna antrenorului care devine un speculant, care poate să ceară mită la sportivi, ca să nu le taie salariul, se poate asta?
– La Art 31 se atinge apogeul: La propunerea colectivului tehnic, contractul se poate rezilia unilateral, fără obligații financiare față de jucător, pentru lipsă de randament sau abateri repetate. Este la fel ca la Art. 12, adică se pot face abuzuri de către antrenori – dai un ban, dar rămâi în grup, altfel, pățești ca Dragnea, care n-a semnat acest Regulament și care i-a întrebat mereu pe șefii săi de abuzurile făcute.

Din știrile de pe site-ul Clubului ploieștean am aflat și unde se vor duce banii din handbal (de altfel, sunt tot mai intense zvonurile că handbalul masculin nu mai este dorit în club) – s-au făcut nouă transferuri la echipa masculină de baschet, care jocă în liga secundă și care își dorește promovarea.

„În primul rând, vreau să le mulţumesc consilierilor locali pentru sprijinul acordat, dar mai ales directorului Cezar Stoichiciu, pentru această campanie fructuoasă de transferuri”, declara, printre altele, coordonatorul Secției de Baschet, Dacian Vanc. Mi-aduc aminte, că în toamna anului 1976 a murit Mao Zedong, marele lider al Partidului Comunist din China. Televiziunea noastră transmitea tragedia pe care o trăiau oamenii galbeni, care-și smulgeau părul din cap și care se rugau cu glasul stins, ”Nu muriți, tovarășe președinte”. Cuvintele lui Vanc mi-au redat imaginea dramatică a Chinei anului 1976, care se prosterna, de zeci de ani, în fața unui singur om, iar după moartea lui nu știa ce să mai facă în viață.

Așa și cu Dacian al nostru, care era în culmea extazului, pentru eforturile depuse de președintele clubului. Dar ia să vedem ce transferuri a făcut zapciul Stoichiciu: l-a adus pe Angel Santana, de 39 de ani, pe Andrei Căpușan, de 33 de ani… și mă opresc aici, pentru că restul nu mai contează. Adică vrei să faci performanță în baschet cu astfel de jucători, a căror experiență este incontestabilă, fără-ndoială, dar jocul cu mingia la coș cere mai mult calități fizice, nu povestitori despre amintiri din copilărie…

1 comentariu la "Cezar Stoichiciu, un zapciu în toată regula, la CSM Ploiești!"
  1. mara spune:

    Ar fi interesant sa aflam ce salarii au cele „doua stele asfintite”. Capusan rateaza 12 aruncari din 15 iar Santana nu merge la antrenamente, nu participa la meciuri! Este in Statele Unite de doua luni in plina campanie de promovare in prima liga! Cred ca este vorba tot despre bani publici. Nu inteleg de ce primaria arunca cu bani in stanga si in dreapta fara sa se intereseze unde se duc acesti bani!