Bronzul olimpic din 1980, Dan Gîrleanu, n-a fost acceptat să candideze la alegerile din voleiul românesc!

sâm, 26 septembrie 2020

Ceea ce se întâmplă în voleiul românesc, în aceste zile, nu este altceva decât răutate peste măsură, amestecată cu dictatură și multă impostură. Sunt ultimele zvârcoliri ale președintelui-dictator Gheorghe Vișan, înaintea alegerilor din 30 septembrie, care decide candidaturile după bunul plac, ajutat de slugile lui de-o viață, mă refer la membrii Consiliului Director, cu toții încălcând și propriile regulamente federale. Este un haos legislativ, în Statutul Federației, unul care s-a accentuat de la un scrutin la altul și care l-a avantajat pe Vișan și pe acoliții săi. Și povestea este simplă, dacă vrei s-o privești obiectiv, dar atât de complicate, din direcția celor cu interese obscure, în această situație.

Dan Gîrleanu a dorit să intre, din nou, în structurile federale, mai ales că a mai fost acolo, cu ceva vreme în urmă. Ideea care l-a adus pe orădean mai aproape de Federație a fost că voleiul nostru a ajuns cam în lumea a treia, dacă nu a patra, că se pierd oportunități de revenire și dezvoltare de la un an, la altul. În plus, domnia sa credea că prin punerea în practică a unor măsuri de organizare federală, a implementării unui program amplu, la toate nivelurile, voleiul românesc poate s-o cotească pe un drum bun. Sunt speranțe că, încet, dar sigur, putem să revenim unde eram odinioară, însă trebuie muncă multă, seriozitate și profesionalism.

… Conform celor stipulate în Statutul federal, Art.81 și 82, în integralitatea lor, Gîrleanu și-a completat dosarul și l-a depus la Federație, unde l-a primit Angeluș Cotoanță. Dar să-i dăm cuvântul lui Gîrleanu: ”Pe 14 septembrie am fost la Federație cu candidature mea, iar Cotoanță nu mi-a spus că aș avea probleme cu actele. Pe 16 septembrie s-au analizat toate dosarele, de către o comisie. Aici este o incompatibilitate fără precedent – normal ar fi fost ca această comisie să aibă membri neutri, oameni care să nu aibă de-a face cu Federația și fără anumite interese, față de candidați. Dar la volei s-a întâmplat tocmai invers – membrii comisiei au fost tocmai cei care conduc Federația, în frunte cu Vișan, persoane subiective și cu interese personale, în stabilirea listei, pentru că ei înșiși sunt candidați la aceste alegeri. Da, și-au validat propriile dosare, iar pe-al meu l-au respins. Am primit un e-mail în care mi se spunea că-mi lipsește o copie după Cartea de Identitate, că n-am certificatul de studii, că n-am dovada că lucrez și nu sunt pensionar și mi-au mai cerut o dovadă că am 10 ani în voleiul românesc. Mi-a venit să râd, la început, după care mi-am dat seama că acest Vișan își bate joc de oameni. Cum să-mi ceri dovada că am 10 ani în volei, când eu am făcut multe pentru voleiul românesc? Și o spun cu modestie, pentru că la bază am CV-ul meu care vorbește de la sine (n.n. aveți CV-ul lui Gîrleanu la finalul articolului). În plus, în perioada 1992-1994 am fost antrenor federal, iar între anii 1994-1996 am fost chiar secretarul general al Federației. De asemenea, am participat la alegeri și în 2012 și în 2016, cum să nu fiu eligibil?

Dar m-am supus cerințelor și am completat dosarul de candidat cu tot ce mi-au cerut. Pe 23 septembrie am aflat, cu stupoare, că am fost respins de către Comisie, dar nu în unanimitate, au fost, totuși, trei votanți care s-au abținut. Cred că ar trebui ca tuturor să le fie jenă de această atitudine duplicitară cu a mentorului lor, Gheorghe Vișan. Când am aflat că dosarul n-a întrunit sufragiile Comisiei, am fost la Federație, iar Vișan mi-a confirmat decizia, pe motiv că am defăimat Federația în presă. I-am spus președintelui că nu am nimic cu Federația, că iubesc voleiul și eu nu-l defăimez. Da, este adevărat că i-am criticat pe cei care sunt angajați la Federație, care au dus voleiul românesc undeva pe locul 50 în lume, poate chiar mai jos, și eram cu cel puțin 30 de locuri mai sus. Mai mult, în anii când voleiul înflorea aveam 30.000 de legitimați în România, iar acum nu avem mai mult de 3000! Iar Federația este măcinată de scandaluri și procese, intentate de Vișan, care plătește cu bani grei case de avocatură ca să-l reprezinte, da toate acestea le-am reclamat în presă, dar asta nu înseamnă că am defăimat Federația.

Am fost la doamna Janeta Pricină, din Ministerul Tineretului și Sportului, care a atras atenția Consiliului Director că trebuie să respecte regulamentele, la aceste alegeri, dar mi-a spus clar că în acest caz nu poate să facă nimic, fiind vorba de Statutul Federației. Am cerut Federației un răspuns scris, un fel de motivare a refuzului lor de a mă primi în alegeri, cât și Procesul Verbal al ședinței de validare, să văd și eu dacă spusele lui Vișan sunt reale. Lupta mea continua și am de gând, ca în perioada următoare, să dezvălui multe din ceea ce s-a întâmplat necurat la Federație, sub conducerea lui Vișan. Cât despre alegeri, ele pot fi și anulate, dacă se dovedește că procedura lui Vișan de a-mi invalida dosarul a fost incorectă”. Aceasta este drama lui Gîrleanu, una spusă pe mai multe canale media, pentru a atrage atenția întregii familii a voleiului românesc.

Un fost patron de echipă, Mihai Ioanovici, cu mai bine de 40 de ani în voleiul autohton, ca manager, dar și în structurile de conducere ale Federației, recunoștea că a vorbit cu Vișan despre candidature lui Gîrleanu. ”I-am spus lui Vișan să-l lase pe Gîrleanu să candideze, altfel este posibil ca alegerile să fie anulate, pentru că Dan nu se va lăsa învins ușor. Vișan mi-a zis și mie că nu am capacități manageriale, iar eu i-am replicat că atunci când va conduce și el 1000 de oameni, așa cum am făcut-o eu ani la rând, să mă cheme, să văd cum se descurcă. Lumea crede că eu sunt în barca lui Vișan, dar nu este adevărat. Niciodată n-am fost, dar pot să spun că am avut puterea să-i reproșez de fiecare data când a greșit, sigur, nu de față cu toată lumea, că nu-i convenea, dar între patru ochi mereu i-am arătat punctele nevralgice”, comenta Mihai Ioanovici.

Prin urmare, pe 30 septembrie sunt alegeri la volei – marea familie de la fileu vorbește că s-ar fi făcut ceva alianțe, dar personal nu cred! Vișan nu va renunța la fotoliul de președinte și va face tot ce-i stă în putință, ca să se mențină. Sigur, nu mai are aceleași influențe, pentru că este pensionar și nu mai poate da ordine la cluburile școlare, pe linia Ministerului Educației și Cercetării, dar mai sunt mijloace de procurare a voturilor. Mă gândesc, însă, că lumea voleiului va conștientiza că sub conducerea lui Vișan s-au făcut doar regrese la fileu, că voleiul românesc s-a îndepărtat mult de lumea bună din Europa și din lume, că Vișan a adus dezbinarea în familie, că taxele federale sunt peste măsură de mari, că regulamentele nu sunt respectate, că arbitrii nu se tem de nimeni și fluieră fals, de cele mai multe ori – într-un cuvânt, contextul actual al voleiului românesc nu favorizează performanța. Este vremea schimbărilor, altfel…

CV Dan Gîrleanu
– a făcut parte din lotul echipei naționale de volei a României, medaliată cu bronz olimpic la Moscova 1980
– a jucat zece ani (1977-1987) la CS Dinamo București, echipa cu care a îmbrăcat de șapte ori tricoul de campion national
– a cucerit Cupa Cupelor la Roselare în Belgia (1979)
– a cucerit Cupa Campionilor Europeni la Palma de Majorca, în Spania (1981).
– a jucat peste 300 de meciuri în echipa naționala a României, cu care a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Moscova (1980).
– a absolvit Institutul de Educație Fizică din cadrul Universității de Vest Timișoara, Facultatea de Drept din cadrul Universității București și Universitatea de Științe Politice din Saint Leo, Florida (SUA).
– după încheierea activității competiționale a devenit mai întâi antrenor la CS Electra București, (1988-1992), apoi antrenor federal în cadrul Federației Române de Volei (1992-1994) și secretar general al FRV (1994-1996).
– din 1996 până în 2000 a fost antrenor de volei la Universitatea St. Leo din Florida (SUA), după care, timp de opt ani (2000-2008) a fost profesor de Științe Sociale și de Educație Fizică la Tampa și la Houston, apoi director tehnic al Centrului de Dezvoltare Regional FIVB din Barbados (2008-2010).
– în 2011 a revenit în România ca antrenor principal de volei al echipei CS Universitatea Cluj-Napoca (2011-2013).
– între 2014 și 2015 a fost coordonator dezvoltare volei în Saint Kitts&Nevis, iar în 2016 a venit din nou în România în calitate de consultant sportiv pentru volei copii și juniori la CSM București
– instructor internațional de volei, acreditat pe lângă FIVB

Comments are closed.