Arbitrul meciului Dobrogea Sud – Dinamo, Robert Harabagiu: ”Incidentele din tribune n-au afectat spectacolul din teren”!

joi, 27 aprilie 2017

Play-off-ul Ligii Naționale masculine de handbal a ajuns în Faza a II-a – de aici se merge în semifinale și apoi în marea finală, de unde pleci cu laurii campioanei, cu medaliile pentru care ai muncit, cât și cu pașapoartele pentru competițiile Europene. Și-atunci e firesc ca lupta să fie strânsă, pentru fiecare punct pus în joc, însă găsim că este normal ca deciziile să fie luate pe teren, între cele două semicercuri, conform șansei fiecărei grupări.

Din păcate, la meciul al doile dintre Dobrogea Sud și Dinamo București, desfășurat în Sala Sporturilor din Constanța, suporterii echipei vizitatoare au vrut să iasă în evidență și să facă legea și în teren, pentru a-și ajuta favoriții. Ar fi trebuit să știe aceștia că niciun arbitru din lume, la niciun sport, nu ține cont de presiunea fanilor, el având misiunea ca jocul să se dispute în condiții regulamentare. Galeria dinamovistă a depășit cadrul civilizat de comportament, iar jandarmii au fost nevoiți să folosească gaze lacrimogene, pentru a-i liniști.

Pericolul abia acum avea să vină, pentru că bucureștenii au fugit din sectorul rezervat lor, unde era fum și nu se putea respira, trecând peste scaune în alte rânduri, acolo unde erau familii cu copii, care se uitau la acest meci. Pănă la urmă, cei mici n-au pățit nimic fizic, dar s-au ales cu o sperietură zdravănă. Dar cu toate acestea, unul din arbitrii întâlnirii, Robert Harabagiu, n-a părut impresionat de comportamentul agresiv al celor din tribune, declarând că meciul a fost unul spectaculos.

”Cu trei ani în urmă, la un meci între aceleași echipe, arbitrat detot de mine și colegul meu, incidentele au fost în teren, aduceți-vă aminte, s-au bătut jucătorii între ei, atunci a fost mult mai grav. La meciul de ieri (n.n. am vorbit cu Harabagiu a doua zi după meci), în tribune au fost probleme, iar eu am fost obligat să opresc meciul, pentru că nu se mai putea respira, din cauza gazelor. Aveam posibilitatea să țin o pauză forțată chiar de o oră, dar n-a fost nevoie, pentru că după 15 minute în sală se putea respira.

În teren a fost un meci aspru, de mare angajament, având în vedere miza – Dinamo avea o victorie, 27-19, și mai dorea una, ca să meargă mai departe, iar Dobrogea își dorea să egaleze la victorii, ca să se intre în decisiv. Ca să-i temperez pe jucători, am fost nevoit să dăm roșu direct și descalificare la trei sportivi: în minutul 7 pentru dobrogeanul Zoran Nikolic, apoi în minutul 43 pentru Seyedalireza Mousavi, iar în minutul 50 pentru Liviu Mironescu, ambii de la Dinamo. Dacă mă-ntrebați de calitatea jocului, eu spun că a fost un meci spectaculos, cu multe realizări tehnice, unul bărbătesc, în care a câștigat formația mai bună, în acel moment.

Nu știu exact ce a fost în tribune și nici Raportul Jandarmeriei nu l-am citit, pentru că șeful de obiectiv îi conducea pe dinamoviști afară din oraș. Am auzit doar că cineva a fost rănit, dar nimeni nu a necesitat spitalizare. Noi, arbitri din teren, nu ne-am simțit amenințați și am condus meciul fără nicio presiune. Normal ar fi ca suporterii să înțeleagă că vin la meciuri să-și încurajeze favoriții, nu să creeze astfel de probleme, dar fiecare face după cum îl duce capul”!, ne spunea arbitrul Robert Harabagiu.
Ionel Pană

Comments are closed.