Andrei Radu, tânărul care a dat fotbalul nostru pe cel din Cipru

joi, 19 ianuarie 2017

La doar 20 de ani, Andrei Radu a părăsit echipa ilfoveană ACS Berceni pentru a se face cunoscut și în fotbalul internațional şi a ajuns în prima ligă din Insula Afroditei.

Pe vremea când era junior la Steaua, Andrei Radu era un Rădoi în miniatură. Încă de mic a avut un spirit de lider și de învingător și a fost ani la rând, nu doar căpitanul Stelei, ci și al echipei naționale de juniori.

La doar 13 ani, Andrei Radu își dorea să joace la Steaua, să prindă lotul național și să ajungă într-un campionat puternic precum Spania și Italia. A devenit adolescent în perioada în care Steaua a renunţat la echipa secundă și la centrul de copii și juniori din Ghencea și s-a transferat la marea rivală, Dinamo, unde a reușit să se impună la fel de bine și a fost numit căpitan.

La vârsta de 16 ani, Andrei se pregătea cu prima echipă, sub comanda lui Cornel Țălnar. Aici a bifat 9 meciuri, dintre care doar unul oficial. Simțind nevoia să joace mai mult şi a cerut să fie împrumutat la Academica Argeș, în Liga a II-a.

A fost o perioadă zbuciumată pentru tânărul fundaș, dar după Dinamo Bucureși și Academica Argeș, s-a stabilit la ACS Berceni, în Ilfov. Aici, Andrei a fost pregătit și remarcat de antrenori precum Marian Dragnea, Marian Rada, Răzvan Rotaru și nu în ultimul rând, Mihai Stoichiță.

Berceni, agonie şi extaz

Tânăra speranță, Andrei Radu, a vorbit despre perioada de la echipa ilfoveană cu lejeritate și cu plăcere. S-a bucurat de condiții foarte bune la Berceni, a fost plăcut de toată lumea și s-a simțit foarte bine în tricoul acestei echipe.
A fost compatibil cu oamenii cu care a colaborat și a jucat un fotbal de calitate, așa cum a fost crescut: “Am considerat această echipă ca fiind a doua mea familie și nu mă refer numai la echipă, ci la toți cei angrenați în susținerea acesteia.
La Berceni nu am numai o singură amintire frumoasă, am mult mai multe, printre care se numără eliminarea Rapidului din Cupa României și marcarea primului meu gol la această echipă, în play-out împotriva celor de la Buzău. Cea mai neplăcută amintire, în schimb, a fost vestea că echipa nu va mai fi susținută sub nicio formă de primăria din Berceni, astfel pierzând baza sportivă și aproape în întregime lotul de jucători alături de care am jucat”
.

andrei radu berceni ilfovsport 1

Parcursul lui Andrei Radu în Liga a II-a
2012-2013: Dinamo București – 15 meciuri
2014-2015: Academica Argeș – 5 meciuri
2015-2016: ACS Berceni – 28 meciuri, 1 gol

A refuzat campioana României

În prezent, Andrei Radu joacă la Aris Limassol, echipă din prima ligă cipriotă cu care a semnat în vara acestui an un contract pe 3 ani și a făcut primul pas spre fotbalul mare. A fost ofertat de campioana României, Astra Giurgiu, și de echipe din campionatul englez, dar a ales să joace pe prima scenă a fotbalului din Cipru.
Tânărul fotbalist a ajuns în Cipru prin munca și seriozitatea de care a dat dovadă în toți acești ani. După ce a fost urmărit de scouterii care lucrează pentru Cipru, conducerea l-a plăcut și a hotărât să îl achiziţioneze. „Pe parcursul meu ca jucător profesionist, am fost urmărit de reprezentanți ai mai multor echipe din țară și din străinătate, iar cei de la actuala mea echipă au reușit să mă convingă să joc pentru ei. Cipru mi-a creat o primă impresie foarte bună și aici mă refer nu numai la fotbal, ci și la țară în ansamblu. Aici sunt fotbaliști de multe naționalități, nu doar ciprioți, toți profesioniști, pregătiți de un staff la fel de profesionist, care urmărește performanța”, explică Radu pentru IlfovSport.

Andrei a debutat la Aris Limassol în luna octombrie, într-un meci de Cupă cu Chloraka, echipă din Liga a III-a cipriotă. Aris a învins cu scorul de 6-0, iar evoluţia sa foarte bună i-a adus felicitări din partea conducătorilor: “Trecerea de la Liga a II-a la prima ligă cipriotă este un pas înainte pentru mine, pas pe care l-am făcut prin multă muncă și seriozitate, sperând să vină și aprecierile”.

Iubit şi respectat de preşedinte

Am stat de vorbă cu președintele cipriot, Stavros Demosthenous, care are o părere foarte bună despre Andrei Radu și s-a declarat încântat de acesta și, mai ales, de caracterul românului: “Este un jucător tânăr și cred că are șanse să dovedească foarte multe lucruri în fotbal. Este un jucător foarte bun, un băiat liniștit care muncește din greu și nu ne-a făcut niciodată probleme. Este unul din băieții iubiți și respectați din echipă, toată lumea îl place. Sper să demonstreze cât mai curând cine este el ca jucător, să profite la maximum de șansa sa și cred că în viitor va juca pentru echipa națională a României”.

IMG-20161107-WA0001

Fundașul nu se gândește prea departe acum, dorește să trăiască din plin prezentul și să își facă treaba cât mai bine la echipă. Tratează fiecare antrenament cu seriozitate și muncește din greu pentru consolidarea numelui său în fotbalul internațional: “Doresc să contribui la promovarea printre primele locuri a acestei echipe în campionatul cipriot și sper să fiu selecționat la echipa națională a României”.

Andreea Visu

Comments are closed.