A murit un ciclist, în România, cine răspunde?

lun, 18 aprilie 2016

A cincea ediție a Pro Bikers Marathon, de la Ineu, a fost tragica, îndoliată chiar, unul din concurenții de la amatori, venit din Ungaria, suferind un accident mortal, în timpul cursei. Numele decedatului este Jozsef Diko, în vârstă de 48 de ani (unii spun că ar fi avut doar 40), un împătimit al ciclismului montan, abonat la această cursă din România.

Incidentul s-a petrecut pe o porțiune nu prea dificilă, o pantă lungă, în care toți cicliștii accelerează. Diko s-a poticnit cu bicicleta sa, s-a dat peste cap de câteva ori, medicii de la Salvare neavând altceva de făcut, decât să constate decesul (au încercat resuscitarea, dar fără succes…).

Șandor Kiss, președintele Asociației Sportive Pro Bikers Bihor și organizatorul evenimentului, nu pare prea afectat de tragedie, povestind cu lux de amănunte cele întâmplate: ”Se mai întâmplă mici incidente, care se lasă doar cu câteva zgârieturi. Noi am oferit sprijin familiei, pentru repatrierea trupului neînsuflețit”, mai spunea Kiss.

Și pentru că a venit vorba de organizatori, să spunem că printre ei, pe lângă Pro Bikers, s-au mai aflat cei de la Direcția Județeană de Sport și Tineret, Complexul de Agrement Kings Land Country Club și Primăria Comunei Ineu – nici urmă de Federația Română de Ciclism, singura care poate aproba astfel de evenimente interne și internaționale. Acest domn Kiss a organizat, cel puțin în acest an, ilegal această cursă de ciclism, cu peste 100 de concurenți. Va trebui să dea socoteală în fața autorităților, atât el, cât și celelalte entități pe care le-am enumerat mai sus.

Dacă Federația ar fi aprobat o astfel de cursă internațională, ar fi fost obligată să trimită arbitri, să verifice traseele, să participe la înscrieri, iar pentru amatori să ia declarații că participanții pedalează pe propria răspundere. Dar organizatorii au făcut de capul lor, au eludat Legea Sportului, care spune clar modul cum se organizează cursele în România.

E posibil ca organizatorul principal să aibă un atu, o salvare – la ora actuală, în România, o astfel de Federație de Ciclism nu există! Și asta, din pricina Ministerului Tineretului și Sportului, cât și a unei Comisii de Control din cadrul Ministerului Administrației și Internelor – ultima a constatat o mulțime de nereguli financiare, ale vechii administrații, iar a doua a blocat conturile Federației și a sistat orice fel de buget. Ciclismul românesc este mort, dar funcționează în ilegalitate, dar să vedem acum cine va răspunde pentru acest deces… Eduard Novak, președintele ales al Federației, nu mai dă niciun semn de viață, ba mai mult, participă și el la curse ilegale, vorbim de cea de la Ploiești, organizată de Alex Ciocan, fără să mai întrebe cum și de ce s-a organizat competiția, fără o adresă de informare a Federației.

Am vorbit cu cineva din noua Federației, care spunea, cu regret, că Novak a vrut doar să-l dea jos pe Selejean și atât, nu se mai agită să readucă ciclismul românesc, acolo unde era odată. Arătăm încă odată cu degetul către Ministerul Tineretului și Sportului , total dezinteresat de starea acestui sport – poate vreodată cineva va trebui să dea socoteală, pentru această nepăsare! Până atunci, să rezolvăm problema cu mortul…

Comments are closed.