16 goluri pentru Irina Neacșu, fata care n-a jucat la Europene, din cauza lui… Ivan cel Groaznic!

lun, 25 septembrie 2017

Campionatul European feminin U17, desfășurat în august 2017, competiție la care România s-a clasat pe locul șapte, a fost piatră grea de încercare pentru Irina Neacșu, cel mai bun inter dreapta de la Turneul Final al Junioarelor II și golgetera Campionatului Național, la aceeași categorie de vârstă. Practic, antrenorul lotului, Ion Ivan, a luat-o pe Irina aproape obligat la acest Campionat European, preferințele lui fiind altele, nu handbalista cea mai valoroasă pe acest post. Dar a avut grijă Ivan cel Groaznic să se ”revanșeze”, pentru că Neacșu n-a figurat nici pe foaia de joc, în primele cinci partide. Și ca nimeni să nu-l acuze, Irina a intrat în teren, în ultimele două meciuri, când nu mai aveam nicio speranță pentru podium – cinci secunde cu Danemarca și alte cinci secunde cu Spania, practic câte două secunde pentru fiecare partidă, în care n-a fost prezentă!

N-am auzit ca Federația să fi făcut vreo analiză a eșecului slovac și nici nu știm dacă Ivan mai este la lotul de junioare, cert este faptul că o handbalistă, care a dominat cu autoritate campionatul Junioarelor II, prin golurile sale, și care a fost desemnată cel mai bun inter dreapta la Turneul Final, prin votul dat de tehnicienii echipelor participante la competiție, pe deasupra și stângace, a fost bătaia de joc a unui antrenor incompetent (a dovedit-o prin rezultate!), priceput doar în a crea stări conflictuale și în vestiarul fetelor, dar și printre membrii staff-ul tehnic al echipei.

Am fost tentat, la un moment dat, să dezvolt această idee, să fac o anchetă printre handbaliste și să iau declarații de la ceilalți antrenori, dar m-am oprit din două motive:

1. Sportiva Irina Neacșu (foto alături de Steluța Luca) a evitat să mai vorbească despre ceea ce s-a întâmplat în Slovacia, iar eu i-am respectat această decizie
2. Am cântărit bine, pentru că știam că tot ceea ce aș fi vrut să dezvălui, era cunoscut de către mai marii Federației, cu multe luni în urmă, iar dacă pe ei nu i-a interesat și l-au lăsat pe Ivan să rateze și acest Campionat European, atunci era clar că nici vorbele mele n-ar fi deranjat pe nimeni din Federație, că doar banii primiți subvenție de la Stat sunt făcuți ca să fie cheltuiți, fie și degeaba!, iar competiții vor mai fi și peste un an, și peste doi, și tot așa…

Revin, însă, la Irina Neacșu, pentru că handbalista a avut puterea să treacă peste umilințele de la Europeanul din Slovacia, iar acum se concentrează, din nou, pe campionatul intern. Ultima sa ispravă s-a petrecut la meciul de Junioare I, dintre echipa unde s-a împlinit ca handbalistă, ASC Școala 181, și adversarele de la LPS Iolanda Balas Sotter, din Buzău. Victoria a revenit Școlii 181, grație aportului decisiv al Irinei Neacșu, care a înscris nu mai puțin de 16 goluri! Ce să mai adăugăm? Poate doar faptul că atunci când cineva persistă în greșeală, asta se numește prostie!

Ionel Pană

Comments are closed.