Voleibalistele de la CSM București au cucerit primul trofeul pentru voleiul românesc după 23 de ani

lun, 04 aprilie 2016

În 1993, echipa feminină de volei a României devenea campioană mondială universitară. Au trecut 23 de ani de la acel ultim succes major pentru sportul la fileul înalt de la noi. Și voleibalistele de la CSM București au adus în România un nou trofeu continental, Cupa CEV Challenge. Echipa Capitalei s-a impus clar (3:1 la București și 3:1 în Turcia) în finala cu Trabzon.

Voleibalistele de la CSM București, componenții staff-ului tehnic și administrativ au sosit în țară, în această dimineață. Așa cum rareori s-a întâmplat în cazul practicanților sportului la fileul înalt de la noi, jucătoarele au fost primite la Salonul Prezidențial al Aeroportului Internațional ”Henri Coandă” Otopeni. Unele voleibaliste cunoșteau acest traseu. Anul trecut, Roxana Denis Bacșiș Iosef și Georgiana Faleș l-au parcurs alături de colegele din echipa de volei a României la revenirea de la Baku, unde participaseră la prima ediție a Jocurilor Europene. Iar dacă atunci, din păcate, ele nu s-au întors cu o medalie (România a ocupat locul 5 în Grupa A, înaintea Italiei pe care a învins-o cu 3:0), de data aceasta ”gemenele voleiului” au adus acasă Cupa CEV Challenge. Alte jucătoare ale CSM-ului au dat impresia că sunt copleșite de importanța momentului. Ridicătoarea Giulia Pincerato, cea care a cucerit titlul european cu Italia, la junioare, a fost printre cele mai emoționate.

Chiar dacă CSM București a cucerit duminică primul trofeu continental la nivelul echipelor de club, această performanță nu este și cea dintâi pentru voleiul nostru, la feminin. În 1956, la Campionatul Mondial de la Paris, România a cucerit medaliile de argint, reușind victorii memorabile: 3:0 cu Brazilia, 3:0 cu Coreea de Nord, 3:0 cu RD Germană, 3:0 cu Olanda, 3:2 cu Bulgaria, 3:2 cu Polonia, 3:2 cu Cehoslovacia, 3:1 cu China si 3:1 cu SUA. Echipa de atunci, una din care făceau parte Cornelia Timoșanu, mama lui Octavian Morariu, membru al Comitetului Internațional Olimpic, Adriana Honet, mama jucătorului francez de tenis Cedric Pioline, Natalia Cernat, Sonia Colceriu, Doina Corbeanu Ivănescu, Tinela Pleșoianu, Elena Rasvanta, Rodica Sadoveanu, Ana Susan, Florina Teodorescu și Verona Zama, a pierdut un singur meci, cu URSS, câștigătoarea titlului mondial, dupa ce se impusese în primele două seturi: 2:3 (12, 11, -6, -12, -8). În palmaresul naționalei feminine de volei mai figurează o medalie de bronz la Campionatul European (1963), precum și alte clasări pe locul 4 la Jocurile Olimpice (1964) și la CE (1949, 1955, 1958 și 1989).

Ultimul succes major al voleibalistelor ce au reprezentat România datează din 1993, la Buffalo, echipa României cucerea titlul mondial universitar după ce învingea în finală (3:1) echipa țării gazdă, SUA. Din lotul pregătit pe atunci de Costinel Stan au făcut parte voleibaliste de mare valoare internațională: Cristina Pîrv, declarată cea mai valoroasă jucătoare a competiției, Daniela Mincă, Alida Cioroianu-Marcovici, Alina Pralea-Ștefănescu, C. Moga, Xenia Ivanov, D. Sîngeorzean, Mirela Bojescu, F. Pelin și M. Balotă. Triumful din 1993 nu era nici el întâmplător, cu doi ani înainte, la Sheffield, voleibalistele noastre cucerind medaliile de argint.

Foto: Seria clasărilor meritorii ale voleibaliștilor români a început în 1948. Atunci echipa feminină a țării noastre s-a clasat pe locul 4 la Campionatul European, iar aceea masculină a terminat pe aceeași poziție la Campionatul Mondial

1948romania01

 

Comments are closed.