Victime și călăi, pe același semicerc – începe play-off-ul!

vin, 13 aprilie 2018

Gata, sezonul regulat al Ligii Naționale masculine s-a încheiat, iar pozițiile din clasament au stabilit, automat, și sferturile de finală din play-off. Putem spune că din 15 aprilie, când încep primele meciuri, și până pe 24 sau 30 mai (se joacă două din trei partide, dacă este cazul), când vom afla campioana națională, vom avea parte numai de finale, de meciuri cu scântei, cu victime și călăi care vor schimba rolurile, atunci când securea unora se tocește, iar alții vor renaște din propria cenușă.

Și înainte de a da detalii din play-off-ul ce ne paste, să vedem cum s-au încheiat ostilitățile din sezonul normal, cine a luat coronița și cine s-a dus la vale… După 26 de etape, Steaua lui Coco Mihăilă a terminat prima, dar nu că ar fi rupt inima târgului, cum se spune, ci pentru că a profitat de slăbiciunile adversarilor: a bătut de două ori Turda, și-a împărțit victoriile cu CSM și Dinamo, ambele din București, a făcut egal cu Timișoara și a luat bătaie și de la Constanța, și de la Călărași.

De remarcat faptul că Dinamo București, căreia I se cânta prohodul, pe vremea antrenorului Eliodor Voica, a renăscut din propria cenușă, de când banca tehnică a fost preluată de Ștefan Constantin – handbaliștii din Ștefan cel Mare n-au mai cunoscut înfrângerea, în Epoca Ștefan, acumulând șase victorii mari, printer altele la CSM București, Turda, Timișoara și cea mai dulce, firește, în fața Stelei, cât și două remize, cu Călărașiul și cu Dobrogea. Un tur de forță impresionant, pentru Ștefan, care a devenit Împăratul Romanilor, după ce a bătut Steaua, CSM București și Turda, adversarele de temut. Fără Ștefan, dinamoviștii s-ar fi bătut acum să evite retrogradarea și poate că ar fi reușit, cine știe…

Nu putem să tragem linie fără să nu amintim de tragedia de la Odorhei, echipă care bătuse, în tur, și Steaua, și CSM București, și Dinamo. În primele două runde din retur, HC Odorhei învinsese la Focșani, apoi acasă, pe Turda, pe 13 decembrie, ce zi cu ghinion! La finalul lunii ianuarie, din 2018, principalul finanțator al echipei, de fapt singurul!, senatorul Verestoy Attilla, avea să-și dea obștescu sfârșit… Și cu asta avea să se încheie și istoria grupării de handbal, care ajunsese la o maturitate deosebită și se bătea la titlul national, cu șanse reale. Dar asta este, morții cu morții și viii cu viii, parcă așa se spune! Regretăm dispariția senatorului, ca om, în primul rând, și apoi ca mare iubitor de sport, de handbal, în mod special!

Să revenim pe semicerc, acolo unde victim și călăi, nu i-am demascat, încă, vor intra în luptă chiar de duminică, 15 aprilie, după următorul program:
- Ora 11:00, CSM București – SCM Politehnica Timișoara (meciul 2 se joacă pe 19 aprilie, ora 17:30, la Timișoara)
- Ora 15:30, CSA Steaua – CS Minaur Baia Mare (returul, 19 aprilie, 031 17:30, Baia Mare)
- Ora 18:00, AHC Potaissa Turda – AHC Dunărea Călărași (returul 18 aprilie, ora 18:30, Călărași)
Cel de-al patrulea sfert, dintre Dinamo București și AHC Dobrogea Sud, se joacă luni, 16 aprilie – primul meci este în Sala Dinamo, de la ora 20:00, returul urmând să aibă loc joi, pe 19 aprilie, la Constanța, de la ora 19:00.

Așa cum am mai spus, consider că sunt patru meciuri ca patru finale, iar câștig de cauză vor avea grupările care și-au mai păstrat din forțe. Sigur, gazdele par favorite, în primul meci, dar n-aș miza sută la sută pe victorii, pentru simplu fapt că Steaua, de exemplu, sau CSM București joacă acasă. Vom vedea!

Vreau ca Federația, Comisia Centrală de Arbitri, noul vicepreședinte al handbalului masculin, Sorin Dinu, să-și unească forțele, să-și bage picioarele în apă rece și să aleagă cu mare grijă cuplurile de arbitri care să conducă aceste întâlniri decisive. Sunt cele mai importante momente din viața celor opt echipe și departajarea trebuie să se facă doar pe criteriul valoric. Și mare atenție, dacă la meciul dintre Dinamo și Dobrogea, de exemplu, se va întâmpla ca la partida feminină dintre Zalău și Vâlcea (nu dau numele fluierașilor, că nu merită amintiți) – riscăm o bătaie generală, și în teren, poate chiar și în tribune, iar asta ne-ar costa enorm, ca imagine!

Ionel Pană

Comments are closed.