Urzică, unde-ți sunt gimnaștii?

lun, 28 mai 2018

În weekend-ul care a trecut, gimnastica artistică, fete și băieți, a avut o etapă de Cupă Mondială, Dobro World Cup, eveniment ce a avut loc în Croația, la Osijek. Și dacă vrem să vedem partea plină a paharului, să spunem că, față de ediția din 2017, anul acesta am avut și participare românească, doar la feminin, prin Anamaria Ocolișan, Laura Iacob și Maria Holbură.

În decembrie, 2017, ne bucuram de decizia Federației Române de Gimnastică de a-l repatria, din Qatar, pe campionul olimpic și triplu campion mondial Marius Urzică și de a-l pune antrenor coordinator la lotul masculine. Din păcate, la cinci luni de activitate, Urzică n-a putut prezenta niciun gimnast la această prestigioasă Cupă Mondială din Croația, România fiind absent de pe foile de concurs, la fel ca și în 2017. A existat dorința lui Drăgulescu de a participa, dar a fost omisă înscrierea, sau întârziată, din pricina scandalului pe care Marian îl are cu oficialii Federației. Și, repet, treburile n-au cum să meargă bine la Federație, din moment ce în funcții de conducere se află tot acei ciocli care au înmormântat performanțele gimnasticii românești, în anii anteriori – și mă refer aici la Adrian Stoica, un personaj care stă și acum în fruntea mesei, ca președinte onorific, la Mircea Apolzan, secretar federal, și Anca Grigoraș, antrenoare federal, la gimnastică feminină. La această situație, mai adăugăm și faptul că noua președintă, Andreea Răducan, este dezorientată și nu știe cum să abordeze problem din gimnastica românească – ca să aibă succes, ar fi trebuit să pornească la drum cu oameni noi, care să nu o influențeze negativ și să pună presiune pee a. Dar…

Revenind la Dobro World Cup, să spunem că în competiția feminine am obținut două locuri trei, prin Anamaria Ocolișan, la sol, și Laura Iacob, la bârnă, un loc cinci la bârnă, prin Maria Holbură, și un loc șase la sol, prin aceeași Maria Holbură. Și din nou au apărut slăbiciunile gimnasticii românești, care ne demonstrează că nu avem gimnaste de patru aparate, că succesele sunt relative, ca să nu spun întâmplătoare, împotriva unor adversare din Slovacia, Egypt, Ucraina, Ungaria sau Slovenia.

Pe rețeaua de socializare Facebook am găsit o postare a Silvanei Peng, mama fostei gimnaste Asiana Peng, care sună cam așa: Felicitările mele merg astăzi spre Szofia Kovacs, Ungaria, pe care Asiana o întrecea în competiții, Maroc, 2012”… Să spunem că Asiana Peng a fost exclusă din lot, în 2015, că Stoica s-a supărat rău pe mama Asianei și a dat-o în judecată, cerându-I daune 100.000 de euro. Noroc că Justiția a respins toate pretențiile federalilor, dar îl găsim pe Stoica și astăzi, în fruntea unui sport pec ale de dispariție!

Ionel Pană

sol 3 ocolisanbarna 3 laura iacob

Comments are closed.