Universiada din 2021 nu mai vine la București…

mie, 30 ianuarie 2019

A fost un vis, o speranță, o dorință a unor tineri de la Asociațiile Student Sport și Vasile Tomoiagă, de a aduce Universiada din 2021 în România. La doar câteva zile de la finalul Universiadei de iarnă, din 2015, acești tineri au anunțat Federația Internațională a Sportului Universitar (FISU) că Bucureștiul intenționează să fie gazda Universiadei din 2021. S-a mers și mai departe, iar pe 10 martie, la București, a avut o întâlnire la nivel înalt, între factorii de decizie din România, Ministerul Tineretului și Sportului, Comitetul Olimpic și Sportiv Român, și secretarul general al FISU, Eric Saintrond, întîlnire prezidată de însuși președintele țării, Klaus Johannis. S-a amintit, cu această ocazia, că Universiada găzduită de țara noastră, în 1981, a avut un real success, vorbindu-se, de cei aproape 3000 de sportivi veniți în România, din 86 de țări, de cei peste 200.000 de spectator ai întrecerilor și, mai ales, de cele cinci medalii de aur ale marii noastre gimnaste, Nadiei Comăneci. La aceste discuții se și stabiliseră ca întrecerile Universiadei să aibă loc în orașele București și Cluj.

Urma ca anunțul oficial, de depunere a candidaturii, să fie făcut de Guvernul României în zilele imediat următoare, anunț care să fie trimis către Federația Internațională a Sportului Universitar. La câteva zile distanță, cei din Asociațiile Student Sport și Vasile Tomoiagă aveau să definitiveze documentația necesară, cu care s-au prezentat la premierul de atunci, Victor Ponta, pentru a-și pune semnătura și a garanta, dacă vreți, toate necesitățile financiare. Dar premierul s-a eschivat și i-a trimis la alte autorități, la alte ministere, legate tot de Guvern și de premier, firește. Tinerii și-au dat seamă că este un fel de ping-pong cu această propunere, chiar și cu ei, dacă mă gândesc mai bine, care erau trimiși când în stânga, când în dreapta, pentru ca mai apoi tot la Guvern să ajungă.

Și uite-așa, FISU a tot așteptat dosarul oficial de candidatură al României, care n-a mai ajuns niciodată. Cineva spunea că, odată cu depunerea acestei cereri, România ar fi trebuit să plătească și o taxă de 200.000 de euro, pentru că urma să aibă loc și o licitație, la care se mai înscriseseră și alți candidați. Și ce dacă președintele României a promis sprijin, și ce dacă toți marii sportive ai României, Halep, Szabo, ar fi fost în Comitetul de Organizare, premierul a considerat că nu e cazul: „Dacă aveţi sprijin de la toată lumea, nu e nicio problemă. Vreau să aveţi de la toată lumea că se poate face, eu nu vă împiedic cu nimic, însă cum să vă dau pe un acord 250 milioane de euro? Ce, sunt ai mei? Cum puteţi să garantaţi 250 milioane euro, pe care îi daţi din banii cui?”.

Cu câteva zile în urmă, s-a aflat că Federația Internațională a Sportului Universitar va acorda orașului chinez Chendu, statutul de gazdă al Universiadei din 2021. O delegație a Federației, condusă de președintele Oleg Matytsin a și făcut o vizită orașului, fiind încântat de infrastructura viitoarelor gazde: ”Suntem uimiți de cee ace ne-ați prezentat, îndepliniți cerințele minime ale Federației pe care o conduc”, declara Matytsin.

Și uite-așa, din pricina disputelor politice România a pierdut organizarea unei competiții de anvergură mondială, care ar fi contribuit din plin la cosmetizarea imaginii țării noastre și, de ce nu, ar fi oferit un prilej de bucurie românilor, de a vedea pe viu competiții puternice și o mulțime de sportivi valoroși ai lumii. Poate alădată…

Ionel Pană

Comments are closed.