Unde au dispărut Octavian Bellu și Mariana Bitang?

lun, 17 aprilie 2017

De mai bine de o lună, toată media românească a vorbit despre pregătirile pentru Campionatele Europene de Gimnastică, ce vor avea loc la Cluj, în perioada 19-23 aprilie, 2017. Au ieșit cu declarații, fie în presa scrisă, fie în cea audio-vizuală, foste campioane ale României, administratorii Sălii Polivalente de la Cluj, organizatorii oficiali ai competiției, mă refer la șefii Federației Române de Gimnastică. Cu toții au vorbit de importanța momentului, de faptul că, după 60 de ani, țara noastră este din nou gazdă a unei competiții continentale, de o asemenea anvergură.

Sunt voluntari, sunt sponsori, însă, mai presus de orice, sunt 274 de sportivi ce aparțin celor 37 de federații 37 de federații înscrise în concurs. Este și Nadia Comăneci, printre invitații de onoare, aflăm că va veni și Simona Amânar, și Monica Roșu, și Dana Sofronie, și Corina Ungureanu, fostele noastre campioane mondiale, europene și olimpice. Toate vorbesc despre importanța momentului, despre onoarea pe care România o are, prin organizarea acestor Campionate. Cât despre performanțe, se speră la o evoluție bună din partea consacratelor Cătălina Ponor și Larisa Iordache, dar se așteaptă și surprize plăcute din partea mai tinerelor Olivia Cîmpian și Ioana Crișan. Aceste fete vor fi coordonate de antrenorii Nicolae Forminte, Claudiu Moldovan, Matei Stănei și Liliana Cosma.

Unde sunt Octavian Bellu și Mariana Bitang? Nimeni n-a mai pomenit de ei, nici fostele campioane, care au lucrat cu cei doi, nici oficialii din Federație, nici măcar Nadia n-a amintit de cei doi, sub o formă sau alta. Nu sunt plecați din țară, pentru că cei doi au fost văzuți chiar înainte de Sfintele Sarbători de Paște, dar tare mult am vrea să aflăm dacă au fost invitați să participe la venimentul de la Cluj, măcar ca simpli spectatori. Sunt zvonuri care vorbesc că cei doi se vor retrage definitiv din lumina reflectoarelor, dar asta după ce Proiectul pe care îl conduc, în colaborare cu Petrom, ”Țară, Țară, vrem campioane”!, se va fi încheiat.

Așadar, cei mai titrați antrenori din istoria gimnasticii românești, Octavian Bellu și Mariana Bitang, au intrat într-un mare con de umbră – nimeni nu mai amintește de ei, nimeni nu mai vorbește despre performanțele celor doi, pur și simplu ca și când n-ar fi existat. Probabil că este o formă de protest, meritată, de altfel, pentru modul cum și-au bătut joc de ultimul lot olimpic pe care l-au antrenat, pentru faptul că au scos din circuit 19 gimnaste care promiteau și-și doreau să ajungă la Jocurile Olimpice de la Rio, 2016 – prin neimplicarea în procesul de antrenament, chiar dacă erau coordonatori, dar și prin faptul că au acceptat tehnicieni foarte slabi, ba chiar cu probleme grave de comportament, să facă pregătire în locul lor. Și mă refer la Adela Popa, Ioan Coroiu și Lucian Sandu.

Octavian Bellu și Mariana Bitang au ieșit pe ușa din dos a gimnasticii românești, dar nu trebuie să fie supărați, pentru că și-au făcut-o cu mâna lor! (Ionel Pană)

1 comentariu la "Unde au dispărut Octavian Bellu și Mariana Bitang?"
  1. Dan M. spune:

    Sa spui ca Bellu si Bitang au disparut denota o prea mare departare de fenomenul gimnasticii, ba chiar o totala necunostinta de cauza. Cei doi tehnicieni sunt activi, si s-au dus acolo unde e cea mai mare nevoie de antrenori si unde se mai poate face ceva – la baza piramidei. Ambii sunt prezenti la Cluj si sunt foarte implicati pe-acolo. Cine crede ca Bellu si Bitng vor iesi din gimnastica altfel decat cu picioarele inainte, se inseala amarnic.