Un nou parastas pentru gimnastica românească!

sâm, 17 noiembrie 2018

Este iarăși doliu pentru sportul românesc – gimnastica noastră a înregistrat un nou eșec internațional, al câtelea în ultimii ani, spulberându-ne, aproape total, speranțele că vom ajunge la Olimpiada Samurailor, din 2020, cu vreo echipă, fie ea de fete, fie de băieți – la Campionatele Mondiale din Dubai, de la sfârșitul lui octombrie, 2018, echipele de gimnastică ale României, și cea feminină, și cea masculină, nu au prins finala de opt nici de această data, ratând biletele pentru Jo din 2020. Se continuă, dacă vreți, dezastrul de pe vremea când Stoica era președintele Federației, când Uța Lipă era ministru al Sportului, și se bălăcărea ca la ușa cortului cu Alin Petrache, șeful COSR, tocmai în Brazilia, pe plaja Oceanului Atlantic. Spuneam atunci, cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2016, că dezastrul sportului românesc a atins apogeul, și la atletism, și la lupte, și la kaiac-canoe, și la box, și la haltere, unde am avut și sportiv dopat, și la ciclism, și la handbal, și, mai ales, la gimnastică artistică.

Din 2016 și până acum, doar Petrache de la COSR și-a dat demisia, dar n-a fost o plecare de onoare, ci forțată, pentru că fusese prins cu ceva afaceri necurate, în care implicase Comitetul Olimpic și sportivii participanți la Jocurile din Brazilia. Nimeni nu s-a simțit vinovat că s-au cheltuit miliarde și miliarde, fără niciun folos, chiar dacă angajamente s-au luat, că doar așa s-au și primit subvenții, pe baza angajamentelor și previziunilor de mare performanță. Nu numai că nimeni n-a dat banii înapoi, dar nu tu o scuză, nu tu o demisie, nu tu o explicație a eșecurilor. Și mă opresc la două exemple, unde nesimțirea și lipsa de responsabilitate a atins apogeul – la kaiac-canoe și gimnastică artistică, două sporturi care au consumat toți banii alocați ciclului olimpic, dar au desființat loturile, cu care s-au cheltuit aceste fonduri, cu doar câteva luni înainte de participarea la Olimpiadă sau la calificarea pentru cel mai mare meeting sportiv al planetei.

La Kaiac-Canoe, de pildă, scandalul a fost cât casa – în luna mai a anului 2016, Autoritatea Națională Antidoping, condusă de doamna Grațiela Vâjâială, a controlat ambele loturi (se spune că s-a dus la pont!), și cel feminin, și cel masculin, descoperind că sportivii s-au dopat sistematic cu Meldonium. După patru ani de cantonamente, în care ambele echipe naționale au primit cazare, masa, echipamente, susținătoare de efort, medicamente, timp în care au mai fost duse și la diferite competiții internaționale, totul s-a încheiat brusc, fără nicio finalizare, adică ambele delegații au fost excluse de la Rio, 2016. Secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, făcea un apel, tardiv la acea vreme, insistând ca cele mai mari cluburi de unde provin sportivii, adică Dinamo și Steaua, să facă investigații și să descopere cine a permis așa ceva. Sigur, nimeni n-a făcut nimic, nimeni n-a fost pedepsit, nici măcar Dobrescu însuși, care avea obligația să supravegheze activitatea olimpică a sportivilor. Și pun întrebarea legitimă, desigur, cine decontează banii cheltuiți degeaba, cine plătește pentru greșelile sportivilor, cine se scuză, cine își toarcă cenușă-n cap? NIMENI! Buni de plată sunt contribuabilii care finanțează sportul, o activitate tot mai controversată, după Revoluția din Decembrie 1989 încoace.

Și trecem la gimnastică, unde dictatorul Adrian Stoica a venit la Izvorani, pe 15 decembrie, 2015, unde lotul feminin se pregătea, din 2013, pentru calificarea la Olimpiadă, și a spus: ”tu pleci în lume, tu pleci la spital, tu pleci la spital, tu pleci la spital, tu pleci acasă, tu te duci unde vrei”, oprind doar câteva gimnaste, care să mai prelungească agonia și speranța că vom ajunge, totuși, la Rio, cu echipa feminină. Stoica a lăsat să se înțeleagă că lista cu tăierile a fost făcută de Bellu și Bitang și de antrenorii care au lucrat la Izvorani – dar, ATENȚIE!, niciunul din acești tehnicieni nu avea autoritatea, nici profesională, nici morală și nici legală, dacă stau bine să mă gândesc, să subțieze lotul, să-l destructureze, practic, cu doar șase luni înainte de Olimpiadă.

În primul rând, în ciclul olimpic 2013-2016, Bellu și Bitang și-au dat demisia de vreo trei ori de la lot, lăsând-o pe Adela Popa să-și facă de cap, iar pe Sandu și Coroiu i-a numit responsabili cu bătaia. Bellu și Bitang nu prea au ajuns la Izvorani, dar federala Anca Grigoraș îi scuză și spune că Bitang urmărea antrenamentele de acasă, pe Skype! I-auzi, dar mă întreb dacă și ștatele de plată le semna tot pe Skype? În ceea ce-i privește pe Popa, Coroiu și Sandu ei au dovedit că sunt antrenori limitați, care și-au bătut joc de elita gimnasticii, cu bună știință și mânați doar de interese personale. Ca dovadă, Popa și Sandu sunt și acum în sistem, înregistrând aceleași eșecuri răsunătoare, sub comanda unui alt looser, Nicolae Forminte, un antrenor care nu recunoaște că gimnastica mondială a luat-o pe repede-nainte, iar el a stagnat, ba chiar a dat un pic și înapoi.

Sunt de părere că Stoica, Grigoraș, Apolzan, Bellu și Bitang nu aveau niciun drept să elimine o mare parte din sportivele din lot – gimnastele olimpice erau finanțate, în principal, de Comitetul Olimpic și Sportiv Român și de Ministerul Tineretului și Sportului. Aceste două organisme ar fi trebuit să aprobe acea listă și să-și dea girul reformării lotului olimpic, practic s-a făcut un abuz.

Și dacă Stoica, Grigoraș și Apolzan și-au permis asta, la îndemnul lui Bellu și Bitang, acești Bonnie și Clyde ai gimnasticii noastre, atunci să și plătească, să dea banii înapoi, cheltuiți cu Andreea Munteanu, Ștefania Orzu, Mădălina Blendea, Andra Stoica, Asiana Peng, Teea Milea, Emanuela Pârva, Cristina Vrabie sau Diana Teodoru – unele eliminate în timpul celor trei ani stați la Izvorani, altele împinse brutal către alte destinații. Merg mai departe și spun că banii au fost cheltuiți de pomană și cu celelalte 12 sportive, rămase la București, să pregătească ultimul asalt către Olimpiadă, adică Turneul preolimpic de la Rio. Dar cum să ai alt rezultat, dacă folosești același grup de antrenori, Popa, Sandu și Coroiu, tehnicieni fără valoare, fără pasiune, fără dorință de performanță – echipa care a mers peste Ocean a ratat pentru a doua oară biletele pentru Jocurile Olimpice din 2016. Și mă refer aici la Cătălina Ponor, Larisa Iordache, Diana Bulimar, Maria Holbură, Ana Maria Ocolișan, Andreea Iridon, Silvia Zarzu și Dora Vulcan. N-au prins selecția Laura Jurca, Anda Butuc, Andreea Ciurusniuc și Denisa Stanciu.
În 2016, în singura întâlnire pe care am avut-o cu președintele Federației de Gimnastică, Adrian Stoica, acesta îmi spunea fără să clipească, fără nicio urmă de remușcare, că a fost cea mai labilă generație, cea mai leneșă, care n-a fost dispusă la efort – n-a spus o vorbă rea despre Adela Popa, Ioan Coroiu sau Lucian Sandu, despre bătăi și tratamente cu gheață și saci de nisip. Iar când vorbeau despre Bellu și Bitang, cei trei federali, Stoica, Grigoraș și Apolzan, aproape că se ridicau în picioare, ori de câte ori le pronunțau numele.

Eu i-aș spune fostului președinte că generația ”ucisă” la Izvorani a fost una de excepție, în palmaresul fiecăreia fiind multe medalii naționale și nu numai. După selecție, toată lumea gimnasticii avea o părere excelentă despre toate sportivele, întrevăzându-se că de aici se vor naște noile campioane ale gimnasticii mondiale. S-a întâmplat, însă, se dea peste cei mai proști antrenori, cei mai nepregătiți tehnic, cei mai insensibili oameni, cei mai hrăpăreți, cei mai urâți sufletește, pe care îi putea avea gimnastica românească. În ceea ce-i privește pe Bellu și Bitang, aceștia ar trebui puși la Zidul Infamiei, legați în piața publică și biciuiți de fiecare sportivă care a luat bătaie de la Sandu, Coroiu și Popa, biciuți de Mădălina Blendea, de Asiana Peng, de Cristina Vrabie, de Andra Stoica, de Paula Tudorache, de Ștefania Stănilă și, mai ales, de Ștefania Orzu, fata căreia medicii de la lot i-au furat picioarele, la propriu, lăsându-i ca amintire o necroză aproape de cancer.
Citiți materialele vremii:

8 martie, 2017
Absurd, nu-i așa? Cum să alături grația și frumusețea, mișcările ample și zborul micuțelor gimnaste, cu rânjetul morții nemiloase, cu groapa umedă și rece, ce urmează să devină, pe vecie, locul de joaca al Alexandrei, al Adrianei? Cum să te gândești că o fetiță de 5-6 ani, zglobie și plină de viață, mereu zâmbitoare și fără griji, poate deveni o potențială victimă, de cum face primul pas în sala de gimnastică?
Citiți mai departe: http://www.ilfovsport.ro/gimnastica-romineasca-un-lagar-al-mortii-si-al-muncii-fortate/

7 aprilie, 2017
Despre toate acestea aș fi vrut s-o aud pe marea Nadia vorbind, despre o judecată dreaptă și nepărtinitoare, pentru că ea trăiește în cea mai modernă democrație a lumii și ar fi trebuit să ne învețe și pe noi cum stă treaba, să-i îndrume pe federali cum să respecte mai mult sportivele. – http://www.ilfovsport.ro/fostele-campioane-la-gimnastica-declaratii-hilare-si-nelalocul-lor/

8 aprilie, 2017
Nu știți cine este Diana Teodoru? Probabil că nici de Mădălina Blendea n-ați auzit, poate că și nume ca Andreea Munteanu, Ștefania Stănilă, Asiana Peng, Andra Stoica, Stefania Orzu, Paula Tudorache sau Cristina Vrabie vă sunt necunoscute, cu toate că în 2012 erau cele mai în vogă sportive, și la bârnă, și la sol, și la sărituri sau paralele inegale. Da, aceste fete au fost mândria gimnasticii românești, la nivel de junioare, și speranțele noastre pentru medalii, la Olimpiada de la Rio, din 2016. Continuarea aici: http://www.ilfovsport.ro/diana-teodoru-este-in-tara-dar-n-are-invitatie-la-europenele-de-gimnastica/

25 martie, 2018
Ultimele rezultate, de la cea de-a 11-a ediție a Cupei Mondiale de la Doha, mi-au confirmat ideea că gimnastica artistică feminină de la noi este în genunchi și nici n-are de gând să-și schimbe poziția. Spun asta, gândindu-mă la nerealizările din Qatar, adică nicio calificare în primele opt, la niciun aparat – dezamăgitor, nu-i așa? – http://www.ilfovsport.ro/gimnastica-romaneasca-este-in-genunchi-tot-stoica-e-la-putere/

1 octombrie, 2018
După ce echipele de gimnastică ale României, fete și băieți, au ratat calificarea la Olimpiada de la Rio, am crezut că este cea mai mare tragedie din istoria sportului mondial – cum să-ți imaginezi o olimpiadă fără romance, cele mai bune, cele mai muncitoare și modeste, care au dominat vreme de patru decenii Mapamondul sportiv? Dar n-avea să fie decât începutul unei prăbușiri bruște și adânci – și au mai fost și Europene, și Mondiale fără romance pe podium, iar lumea a-nceput să se simtă bine, când nu mai vede tricolorul pe catarg.- http://www.ilfovsport.ro/opinieionel-pana-despre-gimnastica-romaneasca-andreea-raducan-vrea-si-ea-bani-de-la-silvana-peng/

31 octombrie, 2018
Nu, nu este o glumă și nici cu apropouri fine nu umblăm – pe site-ul Federației Române de Gimnastică scrie negru pe alb că la Campionatele Mondiale de la Doha, din perioada 25 octombrie – 3 noiembrie, 2018, România va fi prezentă cu 10 sportivi titular și 2 rezerve, ”iar ținta celor două echipe, feminină și masculină, este o clasare în top 24, rezultate care ar aduce calificarea echipelor pentru Campionatele Mondiale de la Stuttgart, din 2019, și păstrarea șanselor pentru Jocurile Olimpice din 2020” (am citat de pe site-ul Federației). Și dacă ne luăm după exprimarea Andreei Răducan, gimnastica românească este în topul mondial, chiar dacă nu se mai lipește demult de medalii și nici prea finale pe aparate nu prea mai prinde. – http://www.ilfovsport.ro/opinieionel-pana-despre-cm-de-la-doha-andreea-pregateste-te-de-premieri-gimnastica-si-a-atins-tinta-propusa-locurile-13-si-21/

Cu câteva zile în urmă, a fost ziua de naștere a marii noastre campioane Nadia Comaneci – nu i-am făcut urări atunci, n-o să-I fac nici acum. Consider că și detașarea ei, față de problemele gimnasticii românești, a dus la această situație incredibilă. Mai mult, faptul că are puterea să stea la aceeași masa cu Stoica, Bellu și Bitang, mă face să cred că este de accord cu ei, cu metodele lor și cu starea în care ne-au adus aceștia. Dar despre atitudinea Nadiei, într-un material viitor.

Ionel Pană

Comments are closed.