Ultima rușine din sportul românesc – Universiada din Kazahstan!

joi, 02 februarie 2017

Ultima rușine din sportul românesc s-a petrecut la Universiada de iarna de la Almati, Kazakhstan, unde țara noastră s-a prezentat cu o delegație de trei studente, ajunse acolo din mila organizatorilor din Asia. Mai grav a fost faptul că cele trei sportive n-au avut un echipament identic de defilare, iar în concurs au intrat cu cu combinezoane și tricouri proprii, în culorile cluburilor unde sunt legitimate. Aș spune că totul este în trend, că Federația Sportului Școlar și Universitar (FSȘU) nu putea să fie mai organizată și mai de succes decât cea de Atletism, Kaiac, Lupte, Haltere, Handbal și, în special, de Gimnastică, acestea fiind entitățile care ne-au făcut de râs în anul 2016, la Jocurile Olimpice de la Rio.

Și vreau să vă reamintesc cum s-au comportat sportivii de la aceste federații, cum s-au umplut ei de ridicol, din pricina managementului prost al celor ce-i conduc:
– Sportivii de Atletism nu au prins niciun podium, ba chiar unii dintre ei nici măcar n-au depășit prima fază de calificare, cum să mai intre în lupta pentru medalii?
– La Kaiac toți sportivii din loturile de seniori au fost prinși dopați, de către Agenția Antidoping din România, cu numai câteva luni înainte de Olimpiadă – practic, toți banii cheltuiți în ciclul olimpic trecut s-au dus pe Apa Sâmbetei
– La Lupte, președintele a cheltuit banii pe naționalizarea unor ucraineni și ruși, în loc să crească talente autohtone. Este adevărat, un cecen a obținut un bronz olimpic, dar mult prea scump și deloc trebuincios României
– La Haltere, președintele Nicu Vlad nu poate să stăpânească fenomenul dopaj, iar sportivii lui Vlad sunt prinși, an de an, începând din 2010, cu prafuri în nas, fiind suspendați câte 3-4 ani
– În fine, dar poate că în primul rând, gimnastica românească n-a mai fost prezentă la masa bogaților, așa cum ne-a obișnuit de 40 de ani încoace, și asta pentru că antrenorii Adela Popa, Ioan Coroiu și Florin Sandu n-au avut valoarea, puterea, îndemânarea să-i suplinească pe coordonatorii Bellu și Bitang, cei care au lipsit aproape cu desăvârșire, de la antrenamentele micuțelor gimnaste. Firește că federalii Stoica, Apolzan și Grigoraș dau vina pe sportive, spunând că a fost una din cele mai slabe generații, în ciuda faptului că toate cele 19-20 de fete din lot aveau, înainte de a veni la lot, titluri naționale și alte medalii internaționale, putând concura la toate cele patru aparate

În atare condiții, cum să iasă din tipare tocmai Federația Sportului Școlar și Universitar , un organism finanțat de către Ministerul Tineretului și Sportului, cât și de către Ministerul Educației Naționale, dar necontrolat de nimeni – e drept nici n-ar avea ce să controleze, pentru că activitatea este mai mult pe hârtie, decât în iarbă. Și revenim la Universiada de la Almati și la momentele penibile la care au fost supuse cele trei concurente. De la președintele Clubului Student Sport, Adrian Socaciu, am aflat principalele amănunte ale acestei neplăcute situații:

”Degeaba se arată iritat directorul adjunct al Federației, Constantin Căliman, dar toată această participare la Universiada din Kazahstan era în sarcina lui și a Federației pe care o conduce. El se arăta mirat că nu știa că cineva ar fi vrut să participe, dar înscrierea s-a făcut prin Federație, membră a organismului internațional – Student Sport le-a comunicat celor de la FSȘU despre această participare și ceea ce implică ea. Le-au promis echipament participanților la Universiadă, dar n-a mai ajuns, organizatorii au platit drumul și cazarea acolo, iar acreditarea a fost achitată de către un antrenor. Trebuie să spun că Federația ar fi trebuit să facă o selecție, să facă un cantonament, să pregătească, dacă vreți, această participare. Era vorba de reprezentarea țării la o competiție de anvergură, dar cred că ne-am făcut de râs, cum ne-am prezentat noi. La Federație nu există o strategie, o viziune. S-au înființat în 1996, iar în 2011 s-au reorganizat, dar eforturile au fost zadarnice, pentru că nu există rezultate” , ne spunea Adrian Socaciu.

Prins pe picior greșit, Căliman nu numai că nu-și recunoaște vina, prin lipsa de implicare, dar, așa cum îl știm, fără scrupule, el sare chiar la gâtul lui Socaciu:

”Noi, în luna noiembrie, nu știam că cineva dorește să participe la Universiadă, pentru că, așa cum funcționează sportul universitar, din păcate, în România sunt multe lucruri de optimizat… Într-adevăr, nu suntem impecabili, așa cum sportul românesc are o mare problemă și trebuie reorganizat din temelii. Ceea ce d-l Socaciu nu înțelege, diferența dintre o structură privată și o instituție publică și toate problemele astea legate de legislație, care ne obligă să stăm așa încorsetați. Eu îl apreciez pe d-l Adrian Socaciu că pe banii lui face turism, dar să nu dea sfaturi unde nu trebuie. Ideile lui, unele dintre ele, foarte puține, din păcate, sunt interesante, dar să dăm în Federația Sportului Școlar și Universitar că nu facem nimic, că nu existăm, e lipsit de fair-play, după părerea mea”’, a declarat Căliman, pentru media românească.

Și i-aș mai spune domnului Socaciu, că federalul este, din toamna lui 2016, și președintele Secției feminine de Handbal de la Dinamo, echipă cu care vrea neapărat să promoveze în Liga Națională – deci are mai puțin timp să se ocupe de problemele sportului studențesc. Va avea vreo reacție Ministerul Tineretului și Sportului? Va trimite, oare, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Kazahstan, Nicolae Ureche, vreo informare către Guvernul României, despre cum au arătat cele trei sportive ale noastre, la defilarea de deschidere a Universiadei? (Ionel Pană)

Comments are closed.