Suporteri dinamoviști au comis-o iar – îi va ierta, și de data aceasta, Comisia de Apel?

joi, 28 martie 2019

Ieri, la meciul din Liga Zimbrilor dintre Dinamo și Dunărea Călărași, un suporter al echipei gazdă l-a agresat fizic pe jucătorul călărășean Victor Vartic, fiind necesară intervenția forțelor de ordine. Cu doar câteva ore în urmă, Comisia de Apel a decis să ridice sancțiunea primită de Clubul Dinamo, dată de Comisia de Disciplină cu o săptămână în urmă, de a juca două meciuri fără spectatori, după incidentele de la Focșani, din Cupa României. Și această iertare s-a dovedit o gravă greșeală, pentru că fanaticii suporteri ai alb-roșiiilor n-au înțeles gestul Comisiei Federale și au recidivat, cu doar câteva ore după ce clubul a primit verde la spectatori.

Meciul dintre Dinamo și Dunărea Călărași a-nceput cu tribunele goale, pentru că, așa cum vă spuneam, clubul gazdă fusese pedepsit de către Comisia de Disciplină să joace două meciuri fără spectatori – să ne-amintim, cu 10 zile în urmă, la Focșani, la Final-Four-ul Cupei României, galeriile cluburilor Dinamo și Steaua au creat grave tulburări în Sala din Focșani – au fost violențe fizice, petarde și scandări care i-au îngrozit pe spectatorii pașnici, nevoiți să fugă din arenă. Pentru gestul lor incalificabil, Comisia de Disciplină a dat câteva sancțiuni obligatorii, care au fost, iată, absolvite de către Comisia de Apel, fiind menținute doar amenzile, care umplu visteria Federației. I-aș fi invitat pe membrii acestei comisii, pe Ichim, Pâcleșan și Iova, să fi stat și ei în teroarea din Sala Focșani, creată de cele două galerii, sau măcar să fi avut rude, copii și nepoți în atmosfera plină de gaze lacrimogene și de fumigene, să respire aerul sufocant, măcar pentru câteva minute, să iasă în fugă, prin locuri strâmte și cu teama să nu fie călcați în picioare – iar apoi să judece și să-i ierte pe vinovați!

Suporterii dinamoviști, cam 25-30, care au aflat, mai bine zis care au fost anunțați, că li s-a ridicat sancțiunea, au creat o atmosferă de care clubul, echipa, oficialii și chiar reprezentanții Federației ar trebui să se dezică total – cei câțiva adolescenți, copii fără prea multă carte, ba chiar și fără minte, au urlat în sală, au înjurat, au dat cu huo, ba chiar l-au și agresat fizic pe jucătorul oaspete Victor Vârtic, handbalist care venise în zona lor să recupereze mingea. Nici extrema de pe acea parte, Gabi Bujor, n-a fost lăsată să-și facă jocul, fiind și el înjurat, scuipat și amenințat în toate felurile. În minutul 23, observatorul partidei, Octavian Pripas, chiar a oprit partida, obligând organizatorii să trimită noi forțe de ordine, pe acea parte. A fost în zadar, trivialitățile au continuat, iar atmosfera a fost una de coșmar, nefiind aprobată nici măcare de handbaliștii gazdă.

Din păcate, urmează alte sancțiuni pentru clubul bucureștean, va fi, printre altele, încă o amendă destul de mare, care se adună lângă cea cauzată de problemele de la Focșani – vor fi cam 5000-6000 de lei de plată, pentru inconștiența unor puștani teribiliști și certați cu legea. Dar Dinamo culege vânt, după ce a semănat furtună – nu mi-aduc aminte ca oficialii să-i fi certat pe fani, ba chiar să le interzică, la unii, intrarea în sală, pentru că aceștia nu sunt la prima abatere. Iar dacă nu le faci educație, acești derbedei cred că au tot dreptul să facă ce vor, în sălile de competiții.

P.S. Rog Comisia de Apel să dezvăluie motivele care au dus la iertarea cluburilor bucureștene, Dinamo și Steaua, după incidentele grave de la Focșani.

Ionel Pană

Comments are closed.