Și la patinaj artistic se petrec abuzuri fizice: ”Aveam 11 ani când a-nceput totul”!

lun, 03 august 2020

Copiind, parcă, modelul denunțurilor de la gimnastică, practicate în Statele Unite ale Americii, în Marea Britanie și chiar în România, sportivele de la patinaj artistic și-au luat inima în dinți și au început să vorbească despre suferințele lor, pricinuite de proprii antrenori.

”Aveam 11 ani când a început abuzul fizic. Când se supăra pe mine, ceea ce părea să se întâmple de fiecare dată, când făceam cea mai mică greșeală, îmi cerea imediat să vin la el și mă lovea cu acele protecții de plastic pentru lame”, spunea patinatoarea Jessica Shuran Yu, născută și antrenată în China, dar care a concurat pentru Singapore.

”În zilele dificile, mă lovea chiar de 10 ori la rând, până când pielea crăpa, eram o fetiță, totuși! Când am trecut la senioare, abuzul fizic s-a mai diminuat, însă a fost schimbat cu abuzul verbal și mental, care au fost și ele constante. Nu-mi aduc aminte să fi trăit vreo perioadă de antrenamente fără așa ceva, antrenorul adresându-mi insulte ca leneșă, grasă, proastă și bună pentru nimic! De asemenea, am asistat și la alte scene de violență, în timp ce eu însămi eram antrenoare la Beijing. Am văzut că un patinator junior a fost lovit și a tras pe gheață, în timp ce un altul a fost presat să concureze cu două ligamente sfâșiate, după care a avut nevoie de o intervenție chirurgicală.

Dacă povestea mea poate crește conștientizarea antrenorilor, în ciuda faptului că va duce și la multă mânie împotriva mea, eu cred că îi poate ajuta în viitor pe sportivi, adică va fi ceva benefic”, a concluzionat ea. În toată povestea, Jessica nu pomenește numele niciunui antrenor, însă istoria spune că în cea mai mare perioadă a timpului i-a stat alături Gao Song, care i-a fost și coregraf.

După relatările recente ale foștilor gimnaști din Australia, care reclamă abuzuri fizice și psihice, după ce un ONG al Drepturilor Omului vorbește despre abuzul antrenorilor japonezi asupra sportivilor tineri, iată că lumea internațională a sportului este zguduită și de povestea Jessicăi Shuran Yu, din China, care relatează că și pe gheață se varsă lacrimi!

Comments are closed.