Semifinalele, mai importante decât cele două finale!

lun, 22 aprilie 2019

Gata, jocurile din Divizia A, fete și băieți, s-au încheiat – n-au fost rezultate surprinzătoare, pentru că în fruntea clasamentelor s-au așezat doar echipele care își doresc să treacă prin emoțiile turneelor semifinale și finale, ce dau accesul direct în Liga Florilor, ori drept de participare la barajul de promovare.

Din păcate, Federația de specialitate și-a făcut un regulament propriu – în orice competiție, primul loc în clasament ori câștigă campionatul, ori promovează în ligi superioare, dar nicidecum nu mai participă la alte două turnee, unul semifinal și unul final, pentru a păși pe covorul Ligii Naționale. Și încă o anomalie, primele două echipe care trec de turneul semifinal au meciurile decisive în semifinale, pentru că cele două finale nu mai au nicio valoare – învingătoarele din semifinale, care urmează să joace finala mare, sunt amândouă promovate direct, iar învinsele din aceleași semifinale merg împreună la barajul de promovare. Vor fi două finale fără miză, pe care organizatorii ar trebui să le și anuleze – sunt bani pierduți degeaba, și timp și forțe irosite în zadar!

Așadar, iată cele două grupe feminine care se vor forma în Turneul semifinal, ce va avea loc în perioada 9-12.05.2019:
Grupa I – AHCM Slobozia (1A)
Dacia Mioveni (1C)
Știința București (2B)
Crișul Chișineu-Criș (2D)
Grupa II – Rapid București (1B)
CSM Tg. Mureș (1D)
Neptun Constanța (2A)
Activ Plopeni (2C)

Fără să supăr pe cineva, este clar că din cele două grupe se vor califica AHCM Slobozia și Rapid București, de pe primele locuri. Acestea sunt cele mai importante poziții, pentru că locuriole doi nu mai contează, nici în Turneul final, unde aceleași formații, Slobozia și Rapid, vor câștiga semifinalele cu autoritate, și nici în barajul de promovare, unde se vor întâlni cu CSU Cluj Napoca, este sigur, iar a două formație va fi ori Dunărea Brăila, ori CSM Slatina, ambele oricum mai bune decât oricare din teamurile din Divizia A, care vor intra la baraj.

Sigur, toată lumea are dreptul să viseze, să-și facă strategii speciale, să spere, dacă vreți, însă trebuie să fie în permanență cu picioarele pe pământ. Am văzut Slobozia lui Covaciu, Divizionară A, cum a bătut Dunărea lui Roșca, din Liga Florilor, în Cupa României, o echipă încântătoare! Am văzut de mai multe ori Rapidul lui Robert Licu, ce joc etalează, ce viteză, ce concepție, pe care știu sigur că Neptunul nu o are, nici Știința București, dar nici CSM Tg Mureș, oricât de mult și-ar dori aceste echipe să ridice strocul. Nu au handbaliste cu experiență, nici măcar antrenorii nu au viziunea lui Licu sau Covaciu, oameni trecuți, în mai multe rânduri, pe la câteva echipe din ligile naționale, ba chiar și din străinătate, de fete și băieți.

Dar cine știe, dacă ne gândim la ce spune românul, că de multe ori buturuga mica răstoarnă carul mare, atunci putem vedea în Liga Florilor și CSM-ul din Tg Mureș, și Mioveniul lui Gheorghe sau Activul lui Ciupitu – dar să nu forțăm prea tare gluma!

Ionel Pană

Comments are closed.