Scandal la Odorhei – un delegat a făcut ”recomandări” arbitrilor!

sâm, 17 iunie 2017

”A intrat, la pauză, peste cei doi fluierași și i-a beștelit în toate felurile, spunându-le clar ce echipă trebuie să câștige. Avem martori, pentru că discuția s-a purtat pe un ton ridicat, iar lângă geamul vestiarului, care era deschis, ne aflam câțiva părinți ai uneia dintre echipe. Am rămas uimiți, de atitudinea, delegatului. Până la urmă, victoria a revenit formației pe care delegatul a indicat-o, dar nu din pricina arbitrilor, care au fost corecți până la capăt”, ne spunea unul din cei care au auzit discuția din vestiarul cu pricina.

Odorhei, 15 iunie, Turneul final de Junioare II – acolo s-au petrecut evenimentele descrise mai sus și vorbim pe meciul dintre CS Olimpic Tg Mureș și LPS Brăila, fluierat de cuplul din Constanța Cazan/Suliman. Cât despre delegatul federal în cauză preferăm să nu-i dăm numele și să considerăm abaterea ca o rătăcire de moment, în comportamentul său. De altfel, omul a și fost sancționat imediat, fiind înlocuit de ploieșteanul Emilian Teodorescu.

Din nefericire, mai mulți delegați federali au activități importante în cadrul Federației, ocupându-se de buna funcționare a competițiilor, la toate nivelurile. La Comisia de Competiții sunt incompatibilități de care nu vorbește nimeni – bunăoară, arbitrii Teodor Șerbu, Doru Manea, Radu Iliescu sau Diana Butulescu se ocupă de centralizarea rezultatelor, a penalizărilor, fac clasamente și acordă bonificații echipelor din Liga Națională, Divizia A sau în Campionatul Juniorilor. Mai mult, președintele Comisiei este un arbitru, iar delegatul care a gafat la Odorhei este chiar vicepreședintele acestei Comisii. Știm exact ce se face la Competiții, știm câtă muncă este și câtă responsabilitate și nu înțelegem de ce conducerea Federației nu le acordă respectul cuvenit – toți sunt colaboratori externi și, din păcate, nimeni nu primește nicio indemnizație, nu le este recunoscută muncă sub nicio formă. Și ca oamenii să-și mai scoată din cheltuieli, fie și măcar din banii de transport, primesc delegări la diferite turnee în Capitală sau în alte orașe din România, de unde mai ciupesc și ei un ban, o sticlă de vin sau câteva ouă, date de binevoitori. Mulți sunt pensionari, poate cu anumite reacții întârziate sau ceva păreri mai învechite, dar cu toții dedicați handbalului – poate s-ar impune un schimb de generații, dar tinerii nu acceptă să muncească gratis și să aibă și răspundere.

Dacă Federația și-ar dori un suflu nou, persoane mai capabile care să-și facă treaba mai rapid și mai bine, atunci ar trebui ca ăștia din fruntea Federației să mai dea ceva din salariile de zeci de mii pe lună, și să le facă și truditorilor o minimă indemnizație. Mă refer aici și la Comisia de Disciplină, și la Comisia de Arbitrii și la mai toate comisiile federale, unde se face muncă neplătită. Din acest motiv, oamenii din comisii sunt vulnerabili, la tot felul de compromisuri. Nu-i acord circumstanțe delegatului care a greșit la Odorhei, însă nici la zid nu-l pun, pentru că dacă vrem să tratăm efectul, atunci să mergem la cauză, care este în mâinile celor ce conduc Federația. (Ionel Pană)

Comments are closed.