Sărutul franțuzesc!

sâm, 03 iunie 2017

Istoria turneului francez a-nceput în 1891, sub numele de French Clay-Court Championships, desfășurându-se în locuri alternative, când pe Parc Saint-Cloud, când la Croix-Catelan Racing Club de France. Primul erou de la fileul French Clay a fost Max Decugis, un parizian care a adunat opt titluri, a urmat Suzanne Lenglen, cu șase trofee. Parisul, considerat un oraș al luminii, a devenit un loc al dragostei, pentru că aici se fac și cele mai multe cereri în căsătorie.

Când Frenc Clay-Court Championships a devenit un turneu profesionist, el a luat numele unui pionier al aviației franceze, Roland Garros, care a fost ucis în cel de-al doilea Război Mondial. În era nouă, au apărut Bjon Borg, cu șase titluri, apoi Chris Evert, cu șapte coroane, iar lista cu mari campioni este uimitoare: Mats Wilander, Monica Seles, Gustavo Kuerten, cu câte trei victorii, Justin Henin, cu patru, și Steffi Graf cu șase.

Roland Garros a devenit un loc cu parfum de dragoste, emoționant și plin de amintiri. Pentru Simona Halep, bucuriile sunt și mai bine întipărite, dacă ne gândim că în 2008 a ieșit campioană la junioare, finală câștigată în fața compatrioatei sale, Elena Bogdan, scor 6-4, 6-7, 6-2. La șase ani distanță, Simona a fost din nou aproape de marele trofeu, de data aceasta la senioare, dar a pierdut la mare luptă, 4-6, 7-6, 4-6, în fața rusoaicei Maria Sharapova.

În aceste zile, Simona Halep impresionează din nou Parisul, însă de data aceasta micuța noastră adolescentă, din 2008 și 2014, a devenit o domnișoară în toată regula, care ne arată că a-nvățat sărutul franțuzesc și se descurcă de minune la fileul parizian: a-nceput cu Jana Cepelova, din Slovacia, locul 89 WTA, pe care a învins-o cu 6-2, 6-3, a urmat nemțoaica Tatjana Maria, poziția 102 mondial, scor 6-4, 6-3, iar azi, cu câteva minute în urmă, a depășit-o clar pe rusoaica Daria Kasatkina, locul 28 în lume, scor 6-0, 7-5.

”Cred că pot să duc turneul până la capăt, mă simt bine și am încredere în forțele mele”, declara Simona, după ultima victorie. Așadar, ne putem aștepta să mai avem emoții multe zile de-acum înainte, ba chiar dublate, dacă luăm în calcul și performanța unei alte jucătoare de tenis din România – Irina Begu a câștigat și ea în proba de dublu, alături de chinezoaica Saisai Zheng, scor 1-6, 6-4, 6-3, împotriva cuplului Abigail Spears(SUA)/Katarina Srebotnik (Slovacia), calificându-se în optimile de finală.

Din păcate, cuplul masculin format din Horia Tecău/Jean Julien Rojer (Olanda) a fost eliminat în optimile competiției franceze, scor 3-6, 7-5, 3-6, de către perechea Ivan Dodig/Marcel Granollers. (Ionel Pană)

Comments are closed.